Vrijdag 25 augustus 2017

Lieve BakBuren

Welkom terug allemaal! Wij weer open – jullie weer thuis!
Velen van jullie zijn nu terug van de zomervakantie en de Breek begint langzamerhand weer bewoond te raken.
Wanneer je thuiskomt na weg te zijn geweest, dan wil je niets liever dan iets bekends en Nederlands EN je eigen bed. Een goed bakkie koffie, een kop Pickwick thee en Hollandse kaas. Zoiets dus. Herkenbaar? Vandaar….

Om jullie te verwelkomen hebben we als gastbrood deze week het Hollandse kaas brood. We horen nu ineens een groot gezamenlijk gejuich binnenkomen via ons keukenraam…. Als patisserie hebben een pruimen torte die de kleuren heeft van een zonsondergang om jullie een klein beetje in het zomerse vakantie gevoel te houden. En mochten jullie weer iets simpels en normaals willen eten, dan is ons vaste rogge zuurdesem brood altijd aan te bevelen en het heeft niet eens een voorstelronde meer nodig.

Ons heerlijke Hollandse-welkom-thuis assortiment van deze week is dus geworden:

Het  ‘gast’ brood: Hollandse kaas brood
Joepie, daar is ie weer! Dit gistbrood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. We hebben er ook nog wat kruiden aan toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in een zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaas blokjes.
En de geur….als je vrijdag langs het bakhuis over het Vikingpad loopt, dan zal je dit zeker kunnen ruiken. Je maag gaat dan vanzelf knorren. Maar dat wordt dan dus wel even wachten tot 17u wanneer de ophaaltijd ingaat ;=) Dit is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’ of als je nog over hebt – een dag later.

Hollandse kaas brood 2017_2 Hollandse kaas brood 2017_bolletjes1

€4,95 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)

Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas (zie foto’s) er ook bij om weg te snacken. Die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?

Patisserie: Pruimen torte
Pruimen cake blijft voor ons heel dierbaar.
Toen we in juli 2001 op de Breek kwamen wonen hadden we bijna meteen oogst van onze pruimenboom in de tuin. Een van de eerste dingen die we toen bakten was een pruimencake. Met pruimen uit onze eerste eigen tuin waren wij helemaal te pruimen. Ha ha!

Fast forward… 16 jaar later hadden we weer dit jaar een redelijke oogst….totdat de vogels ze ontdekten. Da’s pech alles snel weg. Maar gelukkig zijn ze nog volop te krijgen in de winkels en op de markt, dus we kunnen deze lekkere  torte voor jullie maken: een Amerikaanse pruimen torte.

Dit recept heeft Jayne opgespoord als een van Amerika’s meest geliefde cakes. Het verscheen jarenlang elke september in de New York Times. Wij hadden er nooit van gehoord (die cake dus) , maar iets met zo’n geschiedenis smeekte om gebakken te worden….
En wat is het de moeite waard! De smaak is boterig en licht met een krokante delicate korst. De pruimen in de cake lijken op het punt om open te barsten van hun sappige rijpheid. De sappen beginnen om in het diep gele beslag te komen zodat de kleuren op een zomerse zonsondergang lijken – paars, diep rood en oranje.
Het is een feest voor het oog en gelukkig ook voor je smaakpapillen. En heel on-Amerikaans…deze cake is ook niet zo zoet. Wij zijn uitermate tevreden met het resultaat, en zelfs zodanig dat deze cake eigenlijk de oorspronkelijke versie van 2001 verslaat qua smaak. Tjakka!

Amerikanen staan bekend om alles in grote maten te doen, en wij blijven een beetje in die sfeer met deze pruimen torte. We gebruiken onze allergrootste cakevormen van 26cm doorsnede zodat er een flinke punt cake is. Made for sharing…..of niet!

Pruimen torte1 Pruimen torte2
€3,50 per grote 1/4 punt cake (hele tart doorsnede is 26cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.