Vrijdag 10 januari 2020

Lieve BakBuren

GELUKKIG NIEUWJAAR ALLEMAAL !

Allereerst: de allerbeste wensen voor 2020! We hopen van harte dat jullie goede feestdagen en een mooie start van 2020 hebben gehad en dat het jaar voor jullie allemaal zo mooi mogelijk mag worden!
Hoogstwaarschijnlijk zijn jullie allemaal aan het lijnen, afvallen en extra aan het sporten….en met een beetje mazzel staan die goede voornemens nog steeds … hi hi.

Na de zware feestdagen (misschien letterlijk voor sommigen) wordt het begin januari tijd om lichaam én geest verantwoord te voederen op een andere manier dan de laatste maand. En met dat in onze bakkers achterhoofden hebben we een assortiment samengesteld voor het eerste bakvrijdag van het nieuwe jaar: een volledig verantwoorde verwennerij.

Ons zachtjes-aan-2020-beginnen assortiment van deze week is dus geworden:

 

* Het ‘gast’ brood: Karwijzaadbrood

Na de december feestdagen is dit een goed brood om het dagelijkse evenwicht weer te herstellen. Karwij wordt al millennia lang gebruikt tegen spijsverteringsproblemen en maagklachten. Of zoals de natuurgeneeskundige kruidenleer bronnen dat zo mooi kunnen verwoorden: karwij is een ‘windverdrijvend middel’. Oh yeah! Jayne ligt in een deuk om deze beschrijving: net zoals Nederlanders leedvermaak onwijs grappig vinden, hebben de Britten iets met toiletvermaak.
In ieder geval, wij vonden dit een passend brood om het jaar mee te beginnen, en bovendien is het ook nog eens verrekte lekker. En als extraatje…dit brood is deze week ook verkrijgbaar als FREEFORM. Da's een soort grote bol - of boule, voor de chiqueren onder jullie :=)

Dit brood is inzetbaar op vele fronten: het is perfect met (room)kaas, eiergerechten, ham, gerookte zalm, avocado en hummus (ja, ja, we hebben wat getest voor jullie) en het is prima met pindakaas en jam. Nutella zou kunnen, maar alleen voor die hard Nutella-verslaafden. En a.u.b doe hier geen spruitjes, boerenkool of gebakken uitjes op….er is alleen zo veel windverdrijvend vermogen dat tegen gehouden kan worden ;=)

Karwijzaad brood5 Karwijzaad brood5
Karwijzaad brood5 Karwijzaad brood5

€4,95 per busbrood/8 bolletjes/freeform (ca 600 gram)

 

* Patisserie: Dadel-haver-spelt rondjes (ook suikervrij)

Zoals jullie allang door hebben vinden wij het kicken om zoveel mogelijk suiker uit een recept te halen zonder dat dit de smaak echt beïnvloedt. Deze dadel lekkernijen zijn ook iets die we op zo’n manier hebben ontwikkeld. Er zit nu namelijk helemaal geen suiker in: de natuurlijke zoetheid komt van de dadels zelf, met een vleugje vanille essence.

Naast de dadels zitten er havervlokken en volkorenspeltmeel in. Elk rondje is 6 cm in doorsnede, 2,5 cm dik en ze kunnen zowel bij een kopje koffie of thee geserveerd worden of als onderdeel van een dessert. We hebben ontdekt dat ze perfect zijn voor een brunch of weekend ontbijt, bijvoorbeeld met plakjes banaan en dikke Griekse yoghurt. Ze zijn bovendien makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel zodat je onderweg ook nog iets gezonds bij de hand hebt. Dit voor het geval dat de NS weer bussen inzet wegens het slechtere weer….

Dadel-haver-spelt stapel Dadel-haver-spelt stapel

€2,75 voor 2 rondjes (ieder van 6 x 2,5 cm)

 

Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten en beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g

 

Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesembrood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Regge zuurdesem ergens

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.