Vrijdag 17 januari 2020

Lieve BakBuren
 
Hoe gaat het met al je nieuwjaarsvoornemens?
Onderzoek heeft aangetoond (gaap, gaap, daar gaat Dr. Jayne weer) dat 11 januari een beslissende grens is voor het behouden (of niet) van je nieuwsjaarsvoornemens. Haal je 12 januari, dan de kans is groot dat je voornemen zich staande zal houden. Dus hoe zit het bij jou vandaag, 14 januari? 😉
Met ons assortiment doen we deze week ons best om jullie op de rails te houden, mocht je voornemens hebben op het gebied van gezondheid en welzijn.
 
Ons voedzaam-en-koesterend assortiment deze week is geworden:
 
* Het ‘gast’ brood: WinTeRSZ brood (tarwe-rogge-spelt-zaden)
Dit is het soort brood dat als je het ziet, je meteen een gevoel van gezondheid en welzijn geeft. Bij de chique bakkers in de binnenstad kost het je een rib uit je lijf, en de volgende dag heb je ook nog eens een uitgedroogde baksteen op je aanrecht. Dit fungeert dan als hefgewicht als je had je voorgenomen om meer ‘pompen-en-trekken’ te doen dit jaar (lees: sportschool….). Dan was je geld toch niet verspild.

Dit super gezonde winterbrood is een compact donkerblond brood gemaakt van Nederlands roggemeel, spelt en gebuild tarwemeel (allemaal EKO). Het is ook rijkelijk gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden. We noemen het een winTeRSZ brood omdat dit een grappige woordspeling is voor wat het inhoudt: T(arwe), R(ogge), S(pelt) en Z(aden).

Jayne noemt dit een voedzaam brood; Sjoerd zegt dat het een werkbrood is. Dat weerhoudt hem er niet van om een paar plakken achter elkaar op te eten… Het doet ons ook denken aan een ‘blonde versie’ van onze geliefde Deense rogge brood. In ieder geval zijn we het wel met elkaar eens: het smaakt voortreffelijk. We hebben het tot nu getest met vers gemaakte eierensalade, koude gezouten boter (of course), gerookte zalm, (room)kaas, een gebakken eitje met avocado, en bij een dikke pompoensoep. Allemaal geslaagd. En het blijft dagenlang goed en mals…..
 
Winterbrood7 Winterbrood7 Winterbrood7 Winterbrood7
Alleen als busbrood verkrijgbaar deze week (het deeg is niet kneedbaar tot bolletjes)
€4,95 per busbrood (ca 800 gram)
 
 
* Patisserie: Kruidige peer, walnoten en rogge cake
We houden van dit soort typische Engelse ‘tea loaf’: moist met een dichte textuur. Deze twee kwaliteiten betekenen dat je dikke plakken kan snijden of dik kan metselen met boter. Echt een cake om je tanden eens goed in te zetten.
Met sappige peren, stukjes walnoten, de ondersteunende nootachtige-smaak van volkoren roggemeel en een toegevoegd kruidenmengsel (kaneel, kardemom, koriander en zwarte peper) – er is hier veel om van te houden. Het bevat ook nog eens weinig suiker, dus perfect voor diegenen die het voornemen hebben om minder suiker te gaan eten.

Jayne ontdekte een derde kwaliteit van deze cake toen we dit voor het eerst maakten….door een 'vergeten stukje achterin de koelkast' bleek deze cake meer dan een week goed houdbaar te zijn.
Dat biedt dus oneindige mogelijkheden om het ook als bijv. ontbijtkoek te proberen, of als toast (met boter; Sjoerd heeft geen voornemens) en zelfs met kaas als een boterham-vervanger. Ondanks de naam tea loaf  hoef je het echt niet alleen te serveren bij een kopje thee. Echt niet!

We bakken dit in onze langwerpige ‘Brick’ bakvormen van 24cm en bieden het aan per halve cake. Maar voel je vrij om een hele te bestellen want je weet nu dat het een uitstekende houdbaarheid heeft. Van een halve cake kan je 6-8 goede plakken snijden, afhankelijk natuurlijk van hoe dik je ze snijdt….
 
Kruidige peer  walnoot & rogge cake4 Kruidige peer  walnoot & rogge cake4
Kruidige peer  walnoot & rogge cake4 Kruidige peer  walnoot & rogge cake4
€4,50 per halve langwerpige cake; €8 per hele cake (een halve cake is ca 12 cm lang en 400+g zwaar; een hele cake is 24 cm lang).
 
 
* Bonus patisserie: Choc rock cakekoekjes OF vruchten rock cakekoekjes
Na de enthousiaste ontvangst (d.w.z gulzig opeten) van dit testje afgelopen vrijdag hadden we geen keuze om ze toch mee te nemen in ons assortiment deze week.
 
Rock cakes zijn een van de eerste baksels die Britse kinderen op school leren maken.
Ze zien er rustiek uit – bij zowel kids als bij ons – en dat maakt ze nog meer aandoenlijk. Tussen een scone en een koekje in, hebben ze ook iets cakeachtigs. Vandaar onze Nederlandse benaming van cakekoekjes. Rijk in onverwachte vruchtjes – of met pure chocolade – en een lepeltje mixed spice (= Engelse koekkruiden) zijn ze verrassend op alle fronten. Aan jou de keuze of je de versie met gedroogde vruchten of die met pure chocolade kiest. Beslissingen, beslissingen…
 
Gekruide karnemelk cakekoekjes2 Gekruide karnemelk cakekoekjes2
€4 voor 10 cakekoekjes
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nieuw5
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.