Vrijdag 10 maart 2017

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer!
Sjoerd is weer terug van een weekje vlees-uitbenen (‘butchery’) op een heeeeelllll mooi landgoed in Engeland. Ondanks dat hij met hele erge scherpe messen heeft gewerkt, heeft hij al zijn vingers nog. Hij heeft slechts een keertje in zijn pink gesneden…met een stukje papier ;=) Tja…. Wat gemeen van dat papier, zeg.

Gezien dat deze vrijdag onze eerste bak-vrijdag van de maand is hebben we weer het glutenvrije mega-meerzaden Brick/Baksteen.
Als gastbrood is er een rogge & mosterd brood en voor de patisserie onze wilde chocolade, rozemarijn & olijfolie cake.
Jayne draait nog steeds geen bolletjes dus het rogge & mosterd brood is alleen als busbrood te krijgen deze week. De bolletjes komen binnenkort terug – echt waar!

Ons assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Rogge & mosterd brood
Dit is het Harry Potterbrood van ons assortiment. Wat begint als een onopvallend mengsel van gewone ingredienten (volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad) wordt omgetoverd tot iets magisch door het toevoegen van Dijon mosterd. We weten niet hoe het werkt, maar het werkt als een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel…PLOEF !
Toen we dit voor het eerst maakten hadden we verwacht dat het een soort roggebrood zou worden…maar nee, het resultaat leek meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.

De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg.  Sjoerd vind het heerlijk met plakjes worst, kip, ham of rosbief. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm en avocado. Maar het is zeker perfekt au naturel of met een lik roomboter. Met een goede stevige soep is het tevreden dompelen.

Rogge & mosterd brood  Rogge & mosterd heel

€4,95 per brood (ca 600g): alleen als busbrood verkrijgbaar deze week.


* Patisserie: Chocolade, rozemarijn & olijfolie cake
Ja, ja – we kunnen jullie al horen denken: chocolade en rozemarijn???
Heel apart, maar het is een fantastisch verrassende combinatie. Toen we dit voor het laatst maakten (in april vorig jaar) was iedereen hier laaiend enthousaist over. Deze aparte combinatie is een aangename verrassing.
Dit is een ongeloofelijk sappige cake met een gouden kruimel, gevlekt door de groene rozemarijn en gespikkeld met donkere chocolade. De rozemarijn is hier de ‘wild card’. Het doordringt de cake op een subtiele en toch gestadige wijze. Eerst krijg je de aromatische kick van de rozemarijn en daarna de diepe tegensmaak van de pure chocolade. Die brengt alles in balans. En er zit hier ook nog eens weinig suiker in!

Dit is een grote cake. We bakken het in onze lange (24cm) ‘brick’ vormen. Een hele cake weegt dan meer dan een kilo…dat betekent dat een halve cake een dikke pond is. Dus heeeeelll veel plakken….en dus heel veel plezier :=)


  Choc, rozemarijn & olijfolie cake3 Choc, rozemarijn & olijfolie cake5

€5,50 voor een halve cake (een dikke pond)


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_6

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.