Vrijdag 17 maart 2017

Lieve BakBuren

Jullie weten hoe we van een goed thema houden om daar omheen te kunnen bakken.
Komende vrijdag (17 maart) is het St. Patrick’s Day (vooral in Ierland, maar eigenlijk overal waar Ieren zijn) en dat geeft ons een uitstekende smoes om onze Ierse lievelingsrecepten uit de rijskast te halen.

We zijn geen Ieren maar we houden zeker van elke mogelijkheid om weer eens ons geliefde Ierse sodabrood voor jullie te bakken – en deze keer met een ouderwetse twist. En een Iers-getint aanbod zonder iets met Guinness erin zou een ramp zijn, dus we hebben een Guinness Barmbrack als patisserie. Feest voor alle Barmbrack fans op de Breek! En die van Guinness natuurlijk….

Deze week zijn er twee belangrijke dingen om te doen: brood bestellen en stemmen in de verkiezingen morgen :=) In die volgorde graag!

Ons St.Patrick assortiment voor deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Iers sodabrood met emmer
Sodabrood is verrukkelijk – tussen cake en brood in – en het is een traditionele doch geliefde brood in Ierland. In soda brood wordt bicarbonate of soda (zuiveringszout, dubbelkoolzuur of natrium bicarbonaat genoemd in Nederland) gebruikt in plaats van gist. Samen met de licht zurige karnemelk zorgen deze twee ingredienten dat het brood rijst. [Trouwens, voor de lactosevrijen onder jullie, we kunnen dit brood ook lactosevrij maken – laat je het ons weten bij het bestellen?]

Dit is ons ‘gebruikelijke’ recept voor dit geliefde brood, maar we dachten om het recept een oppimpbuurt te geven. Misschien weten jullie nog dat we in januari, toen we het WinTERZ brood maakten, het oergraan ‘emmer’ hebben voorgesteld aan jullie (dat was de E in het WinTERZ brood). Wij vertelden dat we van plan waren om hier meer gebruik van te maken in de komende maanden…wel, bij deze, dit is een van onze goed gelukte experimenten van de laatste dagen nu dat Jayne op de herstelweg zit. In plaats van gebuilde tarwemeel gebruiken we uitsltuitend volkoren emmermeel. En eigenlijk is dat best speciaal, want emmer is echt iets nieuws in de bakwereld.

Mocht je niet weten wat emmer is (we horen de grapjassen vanaf onze keukentafel al giechelen dat het iets is dat je met water vult) dan is dit een goede mogelijkheid om er kennis mee te maken. Het is een zeer oude graansoort: de voorloper van spelt, een puur oergraan dat niet gekruist & gemanipuleerd is. Het heeft een moutachtige smaak en maakt dit sodabrood extra bijzonder. We zijn op het emmer-spoor terecht gekomen toen eind afgelopen jaar boer Bijlsma ons opbelde. Hij had over ons bakkerijtje gehoord en wij waren de soort bakkers aan wie hij zijn granen wel wilde verkopen – niet de massale industriele jongens, maar juist die persoonlijke kleintjes. Hij kwam op bezoek om te vertellen over zijn pure methodes, en we mochten elkaar meteen. En zo is het gekomen….

Dit feestelijke brood bieden we aan deze week in zowel de traditionele Ierse ronde vorm als de lievelingsvorm van onze bakburen – het busbrood. Die Ieren zouden ons helemaal uitlachen omdat we een busvorm maken om strakkere plakjes te kunnen snijden….maar zo zijn Nederlanders nou eenmaal. Toch?
Hoe je het dan ook bestelt, dit brood nodigt om het leven te vieren door het te delen met vrienden en familie. Helemaal op z’n Iers dus. Vergeet dan niet ook flink wat bier en whiskey in huis te halen….

Emmer sodabrood1 Emmer sodabrood2
Emmer soda busbrood1 Emmer soda busbrood2

€4 per busbrood of traditionele ronde vorm (ca 550 gram)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_9

€3,50 per brood (ca 650 gram)


* Patisserie: Guinness Barmbrack (is ook toevallig nog eens lactosevrij)
Geen Iers assortiment zou af zijn zonder iets met Guinness erin te hebben. Ierland zonder Guinness is zoals Nederland zonder kaas. Of een Nederlander zonder mening. Ha ha…En dat kan echt niet!

Onze traditionele Ierse Barmbrack is altijd zeer populair wanneer we het bakken met Halloween. Dan, volgens de Ierse traditie, stoppen we er kleine verrassinkjes in om het komende jaar te voorspellen (bijvoorbeeld, een muntje = je wordt rijk). Maar voor St. Patricks day doen we het anders. We laten de muntjes, stokjes en erwtjes eruit, maar we toveren de Barmbrack om door de gedroogde vruchten nu in Guinness te weken in plaats van zwarte thee. Dus voor alle BarmBrack fans op de Breek zal het weer feest zijn dit weekend…. Hik. Hik hik hik…..
Sláinte!

Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Het zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en ook geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen). Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, geweekte-gedroogde-vruchten en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake! We bakken het deze week in lange 24cm cakevormen. Van een halve cake kun je makkelijk tenminstens 10 plakken snijden, en het blijft dagen lang goed. Het wordt eigenlijk steeds sappiger en lekkerder met de dagen…..

Guinness Barmbrack1 Guinness Barmbrack2

€4,95 per halve cake (genoeg voor 10 plakken)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.