Vrijdag 24 februari 2017

Lieve BakBuren

Gloednieuwe brood & baksels in de bakkerij deze week!

Het is makkelijk om te zien dat het beter wordt met Jayne’s schouder/arm/hand wanneer zij weer begint om experimentjes te willen draaien. Afgelopen zondag hadden we een brunch (bezoek Sjoerds broer en zijn vriendin) en maandag een lunch catering (Sjoerds vader werd 85) – perfekte gelegenheden om de familie weer eens als proefkonijnen te gebruiken….
We speelden open kaart met de familie: als jullie het heerlijk vinden – en alleen als dat echt zo is – dan komen de baksels deze week op het menu. Als het maar ‘okee’  is dan doen we iets anders. Dat beide baksels deze week in ons aanbod staan laat zien wat het resultaat was. En trouwens, Sjoerds familie is niet gereserveerd in hun mening hoor…. ;=)

Volgende week is Sjoerd een week lang op cursus in Engeland. Ondanks dat Jayne wel weer sterker begint te worden, voelt zij zich niet voldoende hersteld om de bakkerij alleen te draaien, ook niet met een aangepast assortiment. Dus we hebben besloten om vrijdag 3 maart dicht te gaan. Een weekje maar. Daarna zijn we voorlopig gewoon open :=)

Deze week begin je al wat lente kriebels te krijgen met onze fris & fruitige heerlijkheden.
Het gast brood is een goed gevuld noten & vruchten spelt-tarwebrood – vol gedroogde vruchten en hazelnoten. De patisserie is een karamba-gevoel-gevende bananen kardamom cake. Zoals altijd is het rogge zuurdesem onze hoeksteen. Voor de verhalen erachter, lees dan even verder.

Ons fris-en-fruitig assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Hazelnoten & vruchten speltbrood
Het is lang geleden dat we zo’n noten & vruchten brood in onze bakkerij hebben gehad. Meestal is het óf noten óf vruchten.
Onze brunch gasten van afgelopen zondag gaven ons een kans om dit recept te testen….je moet een gegeven paard toch niet in de bek kijken. Bijkomend voordeel is dat ze hebben flink kunnen eten…
Wat begon als een mueslibrood in onze hoofden, eindigt als net iets anders dat nog lekkerder bleek te zijn dan in onze oospronkelijke voorstelling. Zo gaat dat met het creatieve brood-bak-ontwikkelings-proces (mooi woord voor galgje!).

Het bleek het perfekte weekend ontbijt/brunch brood te zijn: een mengsel van volkoren spelt en gebuilde tarwemeel en dan vol met abrikozen, dadels, vijgen, sultana’s en hazelnoten. Het is trouwens niet zoet, dus je kunt het zowel met kaas, eiergerechten en vleeswaren proberen, als met pindakaas, chocopasta en jam. Uiteraard naakt of met een (dikke) laag roomboter kan ook. (Nooit met margarine hoor….) Geloof ons, je wilt dit brood op zoveel mogelijk manieren uitproberen.

Hazelnoten vruchten speltbrood1  Hazelnoten vruchten speltbrood2
Alleen als busbrood verkrijgbaar deze week (Jayne rolt nog geen bolletjes)
€4,95 per brood (busbrood-vorm, ca 700 gram)

* Patisserie: Bananen kardamom cake (toevallig ook lactosevrij)
Banana bread (dat geen brood is) zie je tegenwoordig overal in cafes, samen met de wortel (carrot) cake.
Laten we zeer duidelijk zijn: dit is dat echt niet! Dit is echt een bananen CAKE.
Wat is het verschil?
Deze cake is fluffy en sponsachtig. Het veert weer terug (bouncy) wanneer je erin knijpt ;=)
Banana bread wordt meestal als een plak geserveerd omdat die compacter en dichter is.

Sjoerd’s vader werd gisteren 85, en hij had een bont gezelschap bewoners van zijn apartementencomplex uitgenodigd: koffie-met-cake en daarna aansluitend lunch.
Ze waren een vrolijke en levend(ig)e groep, allemaal dik in de 70 & 80, met ondeugend lachen en veel verhalen. Hun lust voor het leven was gelijk aan hun (goede) eetlust.
In het kiezen van de cakes voor bij de koffie moesten we rekening houden met de gebitjes. Dus geen biscotti (we wilden niet al die tandartsrekeningen). Naast Brams chocodroom cake (jullie hebben dit eerder gegeten in januari) wilden we dit bananencake recept uitproberen. Een zachte cake – goed voor al die oudjes – en het bleek helemaal in de smaak te vallen. Het smaakt echt naar banaan. Bovenop strooien we wat suiker voor een krokant laagje – die is alleen krokant op de bakdag zelf; de volgende dag is het zachter. We voegden ook een klein beetje kardamom toe, voor dat extra karamba gevoel (karnaval begint aan de deur te kloppen in het zuiden). Voel je de bloeddruk van die oudjes al stijgen?!

Mocht je dit weekend willen uitpakken, dan zal deze cake onwijs lekker zijn (ook als een bijzondere weekend ontbijt/brunch) met een fruit salade van rijpe mango, sinaasappel(sap) en passievruchten. De lactose (zuivel) die niet in de cake zit mag je er wel bij serveren – dat maakt het dan compleet. Denk aan crème fraiche, dikke Griekse yoghurt of opgeklopte slagroom. Zelfs vanille vla zal goed zijn.

Bananen kardamom cake1  Bananen kardamom cake2

€3,50 voor 6 blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje toegevoegd roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.