Vrijdag 10 mei 2019

Lieve BakBuren
 
We hebben keurig gewacht totdat de (school)vakantiegangers terug zijn voordat we onze wagenwiel kaas aansnijden…. Dus JAAAA, dat kan alleen maar één ding betekenen: het HOLLANDSE KAASBROOD is er weer.
Horen we al een gejuich over 020Noord gaan vanaf onze keukentafel??
 
Komende zondag (12 mei) is het weer moederdag (hint hint voor iedereen die het al vergeten was). 
Dat lijkt ons een uitstekende mogelijkheid om al die bak(fiets)buufen en bakbuurmoeders in het zonnetje te zetten.
Any excuse is a good excuseom jullie te verwennen dachten wij zo!
 
Ons menu van deze week is samengesteld met een glimlach, en een dosis dubbelzinnige humor….. 
Als gast brood is er ons altijd populaire Hollands kaasbrood. Uber Hollands vol blokjes kaas want die smelten zo lekker. 
Als patisserie hebben we twee baksels: Jaynes razend geslaagde testje van afgelopen vrijdag: blondies met chocoladechips en sesam. En voor onze glutenvrij/suikervrij/lactosevrije bakbuurvrouwen de vrijvanallesbehalvesmaak enige echte Botox blokjes. Perfekt voor al die vrouwen die op hun lijn, gewicht, leeftijd, huid en/of gezondheid moeten/willen letten. 
Net zoals elke vrouw iets – of iemand – nodig heeft waarop zij kan steunen en leunen, hebben wij in ons bak-assortiment onze eigen rots in de branding: het vaste brood, rogge zuurdesem
 
Ons Moederdag assortiment van deze week is dus geworden:
 
*Het 'gast' brood: Hollands kaasbrood
SMILE! SAY CHEESE!
Joepie, daar is ie weer!
 
Dit gist brood zit vol blokjes belegen Hollandse kaas. En wanneer we schrijven ‘vol blokjes kaas’, dan is dat ook precies wat we bedoelen: er zit echt veel kaas in. En we hebben er ook nog wat kruiden aan toegevoegd. Dat geeft wat aantrekkelijke groene spikkels die goed afsteken in die zee van gele tinten van (gedeeltelijk gesmolten) kaasblokjes. 
 
En de geur….als je vrijdag langs het bakhuis over het Vikingpad loopt, dan zal je dit zeker kunnen ruiken. Je maag gaat dan vanzelf knorren. Maar dat wordt dan dus wel even wachten tot 17u wanneer de ophaaltijd ingaat ;=)
 
Dit is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, koud, of mocht je een dag later wat over hebben, probeer het dan in de broodrooster voor een ‘bijna tosti’. 
 
Deze week verkrijgbaar als busbrood of 8 bolletjes (zelfde gewicht): Mocht je beslissen om bolletjes te bestellen, dan krijg je de uitgevloeide gesmolten kaas er ook bij om weg te snacken. Die krokante stukjes zijn altijd het lekkerste, toch?
 
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 
 
 
* Patisserie: Blondies met chocoladechips en sesam NIEUW!!
Nederland kent een hoog gehalte blonde dames, en dus blonde moeders. Vandaar deze week de ‘blondies’ (excuses voor alle brunetten en rooie bakbuufen – your time will come!). 
 
Brownies zijn alom bekend, en onze chocolade cheesecake brownies zijn altijd populair bij de caterings. Blondies zijn minder beroemd, maar toch onwijs lekker. 
 
Deze blondies waren een uitmuntend succes afgelopen vrijdag toen Jayne ze ‘even’ maakte om een ideetje uit te proberen.
Een vanille-cake bezaaid met pure chocolade, sesampasta (tahin) en afgetopt met een snufje Maldon zeezout. Mjam, mjam. 
 
En jullie waren niet de enige die ze lekker vonden….
We hadden een aantal van deze heerlijkheden over nadat iedereen vrijdag z’n brood had opgehaald.  Zaterdag namen we ze mee naar de markt waar onze groentenkraam medewerkers dankbare eters zijn. 
Heb je ooit iemand gebak ‘in stereo’ zien eten? Nee? Een hand stopt een blondie in de mond, terwijl de ander hand al onderweg is om nog een te scoren. En dat ging maar door….
 
€4,50 voor 6 goede blokken 
 
 
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Botox blokjes (ook glutenvrij, suikervrij & lactosevrij maar toch smaak-VOL)
Deze sappige citroen-amandel cake puilt uit van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Perfekt voor een moederdagassortiment in plaats van anti-rimpel crèmes vol ingredienten die je niet eens kan uitspreken. De cake z’n warme glow komt van de kurkuma die ook nog eens een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en een fiets-huid (wind-en-koude-en-regen-en-zon….in een uur tijd).
 
Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze zitten bakkenvol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen. Ook zit het amandelmeel boordevol magnesium. Goed voor de oh zo belangrijke bloedsomloop. Tjakka! Dus flink botox blokken eten deze week.
 
Dankzij de vele schoonheidscomponenten die huid-en gezondheidsbevorderend zijn (nog een Scrabble woord), dan hebben jullie misschien hetzelfde dilemma als Jayne: moet ik het Botox blokje nou opeten….of direkt op mijn gezicht smeren?
Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten? Dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je gasten dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de botox naald…
 
€4,50 voor 6 blokken
 
 
* Ons ‘vaste’ broodZuurdesembrood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem april 2019
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.