Vrijdag 3 Mei 2019

Lieve BakBuren
 
Hebben jullie een fijne Koningsdag gehad? Hopelijk hebben jullie de kinderen niet verkocht….of misschien juist wel ;=)
 
Deze week hebben we een aanbod verzonnen ter ere van dodenherdenking (4 mei) en bevrijdingsdag (zondag 5 mei) – en om onze vrijheid te vieren – met het thema zwart-wit.
 
Zwart-wit betekent voor iedereen wat anders; wat betekent het voor jullie?
 
Gezien dat het zondag bevrijdingsdag is wilden wij brood en baksels verzinnen dat onze vrijheid symboliseert.
Vandaar het ‘zwart-wit’ thema om die twee tegenpolen te verenigen in ons assortiment deze week.
Dus als gast brood hebben we het zwart-wit brood verzonnen (het zwarte olijven & witte feta kaas brood) en in de patisserie een zwart-wit koffie cheesecake.
Het is ook de eerste-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat het glutenvrije mega-meerzadenbrood a.k.a de Brick zijn maandelijkse retour maakt.
Ons vaste brood, het rogge zuurdesem, is er zoals altijd…Het evenwichtig-houdende kalme oog in het midden van elke storm. Niet zwart. Niet wit. Gewoon top!
 
Ons zwart-wit assortiment voor deze week is dus geworden:
 
* Het ‘gast’ brood: Zwart-wit brood (zwarte olijven & witte feta kaasbrood)
In dit zwart-wit brood zijn onze hoofdrolspelers de zwarte olijven en de witte fetakaas. Het brood zelf bestaat uit ons lievelings lichtvolkoren tarwemeel (gebuilde tarwe). Om het af te toppen komt er een goede dosis rozemarijn in. Wist jij dat rozemarijn het kruid van gedachtenis is? En dat past perfekt in zo’n herdenkingsweekend.
 
Je kunt dit brood zo opeten – au naturel – maar het is ook verrukkelijk wanneer je het in goede olijfolie dipt. Ideeen om nog meer mee uit te pakken zijn met bijvoorbeeld een gebakken eitje met zout en vers gemalen zwarte peper, of met plakjes rijpe avocado, of met een dikke laag hummus of pâté.
Voel je vrij om andere belegsoorten uit te proberen – want vrijheid in smaak is ook belangrijk!
 
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)
 
 
* Patisserie: Zwart-wit koffie cheesecake
Soms willen we graag een chiquer stuk patisserie voor jullie maken. Dit is er zo een. Het is, en blijft,  een van onze lievelingsgerechten om te maken want het is zo bevredigend.
 
Cheesecakes blijven een favoriet van mensen wanneer zij op de kaart in een restaurant staan. Er zijn zo veel soorten…New York cheesecake, Banoffee pie cheesecake, Italiaanse cheesecake; je kunt ze in de oven bakken of zelfs niet bakken en in de koelkast laten opstijven; je kunt roomkaas, hutenkase, mascarpone, ricotta of een mengsel ervan gebruiken; je kunt ze serveren met seizoensvruchten, chocolade of gewoon puur…..veel mogelijkheden dus ;=)
 
Deze koffie cheesecake is een romerig glad mengsel van mascarpone en ricotta, bovenop een krokante kruimelbodem van digestive koekjes. De koffie en vanille geven een sophisticated smaak. We hebben het nog chiquer gemaakt door het in strakke stukken te snijden. En we zijn creatief geweest om in de geest van ons ‘zwart-wit’ thema te blijven met de decoratie (zie foto’s). Wil iemand komen schaken?
Mocht je bezoek krijgen vridag, zaterdag of zondag dan kun je hier echt wel mee scoren – want ze zijn een aantal dagen goed houdbaar in de koelkast.
 
Koffie cheesecake overzicht
€3 voor 2 tranches
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mega-meerzaden GV1
€9,75 voor ca 900g
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem april 2019
 
€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.