Vrijdag 3 november 2017

Lieve BakBuren

Happy Halloween vandaag en vanavond!
Hoe is het gegaan met de ‘voorspellingen’ van de Barmbrack afgelopen weekend? Wie wordt er rijk deze komende jaar? En wie gaat trouwen….of niet?
Hopelijk heeft niemand, per ongeluk, het token doorgeslikt…

De herfst is nu echt al volop in gang. Het spektakel van vijftig tinten oranje speelt zich hier elke dag af in de bomen van het park aan de Buiksloterbreek.
De lucht ruikt ‘s ochtends anders wanneer je de deur uitgaat. Dikke truien worden uit de kast gehaald. Een sjaal is nu het (brood)nodige gezelschap voor bij je jas en handschoenen op de fiets zijn geen overbodige luxe.

Dit herfstweer smeekt om onze baksels deze week. Mocht je nog een smoes zoeken om nog binnen te blijven, dan bij deze.
Ons gast brood voor vrijdag is het najaars rogge & mosterd brood dat uitstekend gaat met bijvoorbeeld die zelfgemaakte pompoensoep. Het is ook weer de eerste vrijdag van de maand en dat betekent het Mega-meerzaden gluten-vrije brood (‘The Brick’). Yes indeedy, the Brick is back voor al zijn (glutenvrije) fans. Jubel, jubel! Er zullen een hoop blije darmen op de Breek zijn deze week ;=).
De patisserie is een verwarmend en koesterend chai swirl cake. En last but not least onze rots in de branding vaste brood: het rogge zuurdesem.
De herfst is er – joepie!

Ons herfst-is-er-echt assortiment van deze week is dus geworden:

* Het  ‘gast’ brood: Rogge & mosterd brood
Dit is het Harry Potterbrood van ons assortiment. Wat begint als een onopvallend mengsel van gewone ingredienten (volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad) wordt omgetoverd tot iets magisch door het toevoegen van Dijon mosterd. We weten niet hoe het werkt, maar het werkt als een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel…PLOEF !
Toen we dit voor het eerst maakten hadden we verwacht dat het een soort roggebrood zou worden…maar nee, het resultaat leek meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.

De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg.  Sjoerd vind het heerlijk met plakjes worst, kip, ham of rosbief. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm, hummus en avocado. Maar het is zeker perfekt au naturel of met een lik roomboter. Met een goede stevige soep is het tevreden dompelen.

Rogge & mosterd brood Rogge & mosterd heel
€4,95 per brood (ca 600g): alleen als busbrood verkrijgbaar deze week.


* Het
glutenvrije Mega-meerzaden brood
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4 Mega-meerzaden GV1

€9,75 voor ca 900g


* Patisserie: Chai swirl cake
Liefhebbers van Starbucks zijn bekend met chai lattes: een mengsel van aromatische kruiden als basis voor thee. Wij hebben dit geurige mengsel genomen en hebben het vertaald naar een cake. Vaak wordt het gemarmerde effect (of swirl) in een cake gemaakt met een chocolade beslag. Wij hadden het idee om de chocolade te vervangen door de chai kruiden: kaneel, kardamom, gember, venkel en zwarte peper. Heerlijk verwarmend en koesterend. We bakken dit in een langwerpige cakevorm van 24cm, en van een halve cake kun je circa 10 plakjes snijden. Dat is lekker veel….en het blijft een aantal dagen goed sappig om het plezier te kunnen verlengen ;=)

Chai swirl cake3 Chai swirl cake5

€4,50 per halve cake (circa 10 plakjes)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem 2016_dec Rogge zuurdesem juni2016_5

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.