Vrijdag 18 december 2020

Lieve BakBuren

De Kerstman klopt bijna aan de deur….dus zonder te veel poespas is hier ons aanbod voor deze week. Even herinneren dat ons échte Kerstassortiment komende zondag in je inbox verschijnt.
 
Onze Corona maatregelen – update: kom je binnen in huis dan vragen we je vanaf nu om een mondkapje te dragen. Please.
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en aan de deur overhandigen in een tasje. Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen

Ons het-is-bijna-Kerst assortiment van deze week is dus geworden:

 

* Het gast brood: WinTERsZ brood (tarwe-emmer-rogge-zaden)

Dit is een van onze meest populaire broden geworden tijdens deze Corona-maanden. Dit 'feel good, does you good' brood blijkt nu steeds meer op z'n plaats te zijn. 
 
Dit is het soort brood dat als je het ziet, je meteen een gevoel van gezondheid en welzijn geeft. Bij de chique bakkers in de binnenstad kost het je een rib uit je lijf, en de volgende dag heb je ook nog eens een uitgedroogde baksteen op je aanrecht.
 
Dit supergezonde brood is een compact donkerblond brood gemaakt van Nederlands roggemeel, emmer en gebuild tarwemeel (allemaal EKO, tjakka . Het is ook rijkelijk gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaad. We noemen het een winTERsZ brood omdat dit een grappige woordspeling is voor wat het inhoudt: T(arwe), R(ogge), E(mmer) en Z(aden).
 
Jayne noemt dit een voedzaam brood; Sjoerd zegt dat het een werkbrood is. Dat weerhoudt hem er niet van om een paar plakken achter elkaar op te eten… Het doet ons ook denken aan een ‘blonde versie’ van ons geliefde Deense roggebrood. In ieder geval zijn we het nu wel met elkaar eens: het smaakt voortreffelijk. We hebben het tot nu getest met versgemaakte eiersalade, koude gezouten boter (of course), gerookte zalm, (room)kaas, een gebakken eitje met avocado en zelfs bij een dikke pompoensoep. Allemaal geslaagd. En het blijft dagenlang goed en mals…..iets om de dagen te overbruggen voordat ons Kerstassortiment komende zondag in je inbox verschijnt.
 
Alleen als busbrood verkrijgbaar deze week (het deeg is niet kneedbaar tot bolletjes)

€4,95 per busbrood (ca 800 gram) –alleen beschikbaar als busbrood deze week

* Het gluten-vrije-'derde-vrijdag'-van-de-maand brood: Boekweit brood

Een mals brood met de karakteristieke smaak van boekweit: sommigen noemen dit nootachtig, anderen ‘gras-achtig’. (Hoe dat laatste is ontstaan vragen we ons af: heb jij dan gras gegeten de laatste tijd?). 
 
Boekweit alleen als hoofdingrediënt kan wat overheersend zijn, vandaar dat we dit brood niet uitsluitend met boekweit hebben ontwikkeld. Voor het evenwicht zitten er allerlei zaden en pitten in, en ook nog eens amandelmeel en havervlokken. Van dit brood kun je makkelijk een paar plakken eten en het maakt voortreffelijke broodjes en toasties. Bovendien is het ruim een week goed houdbaar in de koelkast, en het vriest uitstekend in.
 
Boekweit in het Engels heet buckwheat. Dit wekt het idee dat het een tarwe-soort is en dus gluten-vol zou moeten zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Eigenlijk is boekweit geen graan maar een zaad en komt uit dezelfde familie als rabarber en zuring. Zijn glutenvrije eigenschap maakt het een goede vriend voor mensen die glutenvrij willen/moeten eten en ook voor mensen die minder granen willen eten (jazeker, die bestaan ook nog tegenwoordig). Maar voor de rest van de mensheid is het ook een voortreffelijke voedingsstof om in je keukenkast te hebben: het is hoog in eiwit, bevat alleen essentiële aminozuren en het is een bron van magnesium. Deze laatste is goed voor spieronspanning en tegen krampen. Da’s belangrijk als je urenlang zit te Zoomen of Skypen voor je werk.
 
We konden niet beslissen welk formaat we na een paar experimenten het beste vonden: de langwerpige (24 cm) ‘Brick’ die lang en dun is, of onze ‘normale’ broodbakvormen waarin we onze busbroden bakken. Deze laatste geeft het idee van een ‘echt’ sneetje brood  We konden niet kiezen, dus we laten deze week de keuze over aan jullie zelf ! De foto’s geven een indruk van de verschillen. Even herinneren om je keuze te melden bij je bestelling svp.
 
 
€8,50 voor ca 900+g  - gistvrij en glutenvrij 
Geef je aan of je de lange 24cm ‘Brick’ formaat of de hoger busbrood vorm wilt
 

* Patisserie: Gember-kardemom-amandelcarrés (suikerarm) NIEUW NIEUW

Als je Jayne zou vragen naar haar lievelingssmaken, dan zou in de top twee zeker gember en kardemom staan. Dus deze week is ze al aan het kwijlen…, alleen al met de gedachte om dit vrijdag voor jullie te mogen bakken!

Tussen een zandkoekje en een cake in zijn deze suikerarme blokken heerlijk bij een kopje thee of koffie. We gebruiken speltbloem en amandelmeel als basis voor het cakebeslag. 

De suiker komt alleen van de gemberbolletjes en wat karamel-smakende-kokosbloesemsuiker. De gemberbolletjes zorgen voor een verrassende en vrolijke 'hit' wanneer je tanden in dit sappige, gelei-achtige gemberstuk zinken. Het amandelschaafsel bovenop geeft een prachtige textuur-contrast (ja, ja, het is ons wat) en de kardemom maakt het helemaal af.

Ohhh man…wat lekker. 

Alsof dat nog niet genoeg was, deze blokken blijven tenminste 5 dagen goed in een Tuppertje op het aanrecht. Good luck with that….

Gember-kardemom-amandelcake4 Gember-kardemom-amandelcake4
Gember-kardemom-amandelcake4 Gember-kardemom-amandelcake4
€4,50 voor 6 flinke blokken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem sept2017_1

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

Kerstkado: Jaynes nieuwe bakboek BAK!

Met de nieuwe lockdown heb je nu de kans om te bakken tijdens de feestdagen. Meteen een feel good gevoel opwekken!
 
BAK! bevat 80 recepten met al onze toppers van de laatste 7 jaar van onze BuiksloterBakery en 'bakken voor de buren'.
Vol tips en anecdotes en voor ieder wat wils. Of je bent een gloednieuwe bak-beginner of een ervaren bak-nerd, hier vind je iets om een memorabele Kerst te maken.
 
Bak cover
€19,99 als je het bij ons ophaalt; €25,50 wanneer we het naar je opsturen in NL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.