Vrijdag 11 januari 2019

Lieve BakBuren

Deze tijd van het jaar is een soort niemandsland. De feestdagen zijn achter de rug, de scholen zijn weer begonnen en behalve sinaasappels is er weinig fruit in de winkels om er opgewonden over te worden. Er volgt een mwaah, bijna een sombergevoel. Pffff, januari is er. Het is niet voor niks dat veel dieren een winterslaap hebben – zij willen deze periode enigszins overslaan ;=)
Maar toch…ietsjes minder snel en gehaast heeft zeker zijn charmes. Tijd om even over alles en nog wat na te denken, plannen te maken voor dit jaar, terug kijken over 2018 en verteren wat er allemaal gebeurd is.

Over plannen gesproken, wij zullen gesloten zijn op 25 januari en 1 februari. Jayne gaat 10 dagen lang het avontuur opzoeken in New Mexico (stevige wandeltochten en flink schrijven) en Sjoerd bakt al die broden echt niet alleen…. Ah gossie.

Trouwens, hoe gaat het met jullie nieuwjaarsvoornemens?
Blijkbaar is 11 januari een beslissende grens voor het behouden (of niet) van je nieuwsjaarsvoornemens. Haal je 12 januari, dan is de kans groot dat je voornemen zich staande zal houden. Dus hoe zit het bij jou vandaag, 8 januari? Wordt 11 januari gehaald? 😉

Om in deze laid-back sfeer te blijven – samen ‘water trappelen’ als het ware – hebben we ons assortiment hierop gestemd.

Ons S-L-O-W assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: S-L-O-W brood
Wat betekent langzaam (SLOW) voor jullie?
Een heerlijke lange wandeling in het park, lang uitslapen en nergens naartoe hoeven, of langzaam gegaard suddervlees? Of…

De filosofie ‘SLOW’ hebben we deze week toegepast op ons gast brood.
We laten het brooddeeg bijna 24 uur in de koelkast langzaam rijzen. Dat geeft een plakkerig deeg, en dat betekent voor ons dan weer dat het niet makkelijk is om het daarna vorm te geven. Het voordeel hiervan is echter dat het eindresultaat iets zal zijn dat er werkelijk artisanaal uitziet. Kijk maar naar de foto’s: zie je het ‘Geert Wilders kapsel’ in het busbrood? Dat bedoelen we nou. Artisanaal indeed! We bieden het deze week aan in 3 formaten: bus, freeform of 8 bolletjes. Aan jullie de keus!

Volgens de oude bakkersleer geeft de langere rijstijd meer smaak aan het brood, en je hebt minder gist nodig vanwege de lage temperatuur. Dat is erg prettig voor ons gevoelige darmstelsel. Die is extra hard aan het werken met dit koude weer om te zorgen dat je immuunsysteem je goed beschermt tegen de griep en/of winterse verkoudheid.
We gebruiken een mengsel van verschillende meelsoorten om meer karakter en smaak in het brood te brengen. Dat betekent hier: volkoren spelt, volkoren emmermeel, gebuild tarwemeel en volkoren roggemeel; En alles is echt van Nederlandse bodem. Misschien zou S-L-O-W kunnen betekenen Smaavoller Lang Overnacht Werken….

Hoe is het resultaat, want daar gaat het uiteindelijk toch om? Een oudewets-achtig brood dat smaakt naar tijdeloosheid.
Het gaat perfekt met allerlei soorten beleg, van hartig tot zoet, en het blijft dagen lang sappig. Tevens maakt het fantastische broodjes voor een ontbijt op bed dit weekend.

SLOW brood1 SLOW brood1
SLOW brood1 SLOW brood1
SLOW brood1

€4,50 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram)


* Patisserie: Bramen Breek cakes
Toen jullie weg waren deze zomervakantie – en wij in onze party tent bivakkeerden tijdens de keukenverbouwing – waren de bramen op de Breek volop aanwezig. We waren regelmatig te zien met een bakje vers geplukte bramen. Heerlijk om thuis te komen met diep bloederige rood-paarse vingers alsof we net een auditie voor CSI hadden gedaan. Zoveel sappige bramen op je stoep smeken om gebruikt te worden. Helaas hadden we toen geen keuken om daar iets mee te doen. Dus we besloten om ze allemaal in te vriezen zodat we de zomersmaak in de winter terug konden pakken. Die tijd is nu aangebroken! Deze week is het Bramen Breek Cake week :=)

We hebben een bijna 30 jaar oud klassiek recept van stal gehaald en de Bramen Breek Cakes weer tot leven geroepen.
Deze cakejes zijn een kruising tussen een sponge-cake en een krokant koekje. Het beslag gebruikt amandelmeel plus de usual suspects van bloem, boter, suiker en eieren. We gebruiken ronde mini-vormpjes om individuele eenpersoonscakejes te maken en stoppen er een aantal bramen in voordat ze de oven ingaan. Ze zijn groot genoeg voor twee- maar ook klein genoeg voor een….
Wat wordt het? Een cakeje delen of ieder voor zich? Snel beslissen zodat je later niet hoeft te vechten om de cakejes. Elke Breek cake is 6cm in doorsnede en ca 4cm hoog. Meer vragen? Kijk naar de foto’s….en zorg dat je een slabbertje (of theedoek) bij de hand hebt zodat je niet langs je kin kwijlt….en je toetstenbord of mobielscherm plakkerig maakt ;=)
Bramen Breek Cakes close-up Bramen Breek Cakes close-up

€2,50 voor 2 cakejes (ieder cake is ca 6cm doorsnede)

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.