Vrijdag 18 januari 2019

Lieve BakBuren

Wat hebben voor jullie weer lekkere dingen in petto deze week!
En alles is vele dagen goed houdbaar….dus bijna goenoeg tijd te overbruggen voordat we weer bakken op 8 februari.

Het ‘gast’ brood: Deens roggebrood / Dansk rugbrød
Donker, moutachtig en sappig! Dat is ons Deense roggebrood.
Het is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast.

Onze verliefdheid voor dit pittenvolle brood begon vier jaar geleden. Stiekem foto’s nemen van recepten (Sjoerd dan; jullie weten al langer dat Jayne dat echt niet doet….) uit Deense broodboeken in Kopenhaagse boekhandels. Niks in het Engels en alleen ‘google translate’ om te helpen. Onze eerste experimenten waren dan ook niet zo geslaagd….
Fast forward en een jaar later waren we weer in Kopenhagen. Deze keer gingen we bakkers (onder)vragen over ingrediënten, recepten, rijstijden enz. Er bleken een paar noodzakelijke ingrediënten te zijn voor dit brood: moutmeel (voor de donkere kleur en de diepe karakteristieke smaak) en gebroken roggekorrels. Natuurlijk gingen kilo’s van die ingrediënten dan meteen mee terug naar Amsterdam. Weer overgewicht in onze koffers.

Na meer proefjes gedraaid te  hebben hadden we de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. En wij waren zeer tevreden met dit brood. Het smaakt echt (maar echt echt echt!) zoals het brood waar we als een blok in København voor zijn gevallen. Sindsdien hebben we onze Nederlandse molenaar uit Santpoort ook enthousiast kunnen maken. In plaats van elke keer naar Denemarken te moeten reizen (wat jammer nou) voor het moutmeel en gebroken rogge, heeft onze molenaar uitgezocht hoe hij dat ook kon maken.
Dat betekent dat ons Deense roggebrood nu wordt gemaakt met Nederlandse grondstoffen. Heerlijk toch? Naast het EKO volkoren roggemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten, maanzaden en lijnzaden… zijn dan de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen: donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.

Dit is van alle markten thuis: jam, Nutella, roerei, gebakken eitjes, zalm, ham en alle kaas soorten (inclusief pindakaas, ha ha). Of pik een topidee van de Denen: allerlei toppings erop doen om je eigen smørrebrød te maken. De traditionele toppings zijn roomkaas & gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonnaise en een sprinkle tuinkers; rosbief met een mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei….Graag gedaan hoor!

Deens rogge brood heel Deens rogge brood heel
Deens rogge brood heel Deens rogge brood heel

€4,95 per busbrood (ca 700 gram): we kunnen geen bolletjes draaien van dit deegie


Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Rozemarijn & zeezout brood
Dit is een verrassend smakelijk brood: de fijn gehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprinkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het mals blijft, maar ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Behalve dat rozemarijn ook een kruid van gedachtenis is, blijkt de oorsprong van de naam rozemarijn voort te komen vanuit het Latijns: ros betekent dauw, en marinus betekent zee. Het feit dat wij in dit brood rozemarijn koppelen met zee zout blijkt dus helemaal op zijn plaats te zijn.

Naast al de gezondheidsgeheimen blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswar isen. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt

GV Rozemarijn zeezout brood heel GV Rozemarijn zeezout brood heel

€6,95 per heel brood: we bakken dit in onze busbroodbakvormen voor een ‘normaal’ brood

* Patisserie: Amandel kokoscake (toevallig ook vrijvanallesbehalvesmaak: glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
De eerste publieke vertoning van deze gloednieuwe patisserie!
Een simpele amandel en kokoscake die we een klein beetje aangepast hebben (ja ja, je herkent ons weer) zodat het net zoet genoeg is. Het gebruik van kokosbloesemsuiker maakt het niet alleen suikervrij, maar voegt ook een diepe karamelsmaak toe. Wanneer je een hap neemt, dan vallen je meteen de smaken van kokos en citroen op die smelten op een boterachtige golf van sappige kruim. En dat terwijl er geeneens boter aanwezig is!
Deze cake kun je warm of koud eten, het is een paar dagen goed houdbaar op kamertemperatuur – en zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. Niet doen hoor, gewoon dooreten is altijd het beste!

Amandel-sinaasapelbloesem Koningsdag 2015 Amandel-sinaasapelbloesem Koningsdag 2015
Amandel-sinaasapelbloesem Koningsdag 2015 Amandel-sinaasapelbloesem Koningsdag 2015

€4 per 1/4 punt cake, of €15 per hele cake (doorsnede is 23cm)


Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan2017_1

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.