Vrijdag 4 maart 2022

Lieve BakBuren

Het is vandaag 1 maart! Maart al!

Na al die regen en wind in de laatste weken beginnen we langzaam te geloven dat de lente eindelijk onderweg is. Met het zonnige – en frisse – weer van de laatste dagen hebben wij wat lente kriebels. Jij ook? 
En met de versoepeling van de maatregelen zie je overal blije gezichten in de stad, de terrassen zijn lekker vol en wanneer Sjoerd een tafel probeerde te scoren in een restaurant dan lukt dat ineens niet… Alles volgeboekt! Het ‘gewone’ leven komt weer op gang. Wat een opluchting.

Ons de-lente-begint-te-kriebelen assortiment voor deze week wordt:

* Het gast brood: Zwarte peper brood

Met de lentekriebels in de lucht wilden wij ook een lichte kietel in ons gastbrood. Dus…ta da da daaaaa….dit is een zacht en luchtig donker brood met een onderliggende ‘kick’ van zwarte peper. Of het een kick of een tickle is mag je zelf beslissen. Maar het is niet te!

Het bevat roggemeel en gebuild tarwemeel. Die twee samen leiden tot een bijzondere zachte kruim. Er zitten ook venkelzaden en karwijzaden doorheen die het een bijzondere smaak geven, en dat zorgt ervoor dat je het echt niet kunt laten bij één plakje….Bovenop het brood zit wat maanzaad.

Mocht het dit weekend een beetje lekker weer zijn dan zal je dit brood heel dankbaar zijn. Dit is het perfecte brood voor een voorjaarsmiddag in de tuin. Het is verslavend wanneer het gegeten wordt met gerookte zalm, zachte Philadelphia roomkaas of een eiersalade. Mocht je het echt op je heupen krijgen en je barbecue al afgestoft hebben, dan is dit heerlijk bij een stukje vlees rechtstreeks heet van de barbecue, met ketchup of mayo die door het warme vlees druppelt langs je kin. Hi hi..

Je kunt stukjes zwarte peper brood dompelen in goede olijfolie. Voor iets meer avontuurlijks…..horen we dat pindakaas gaat net wel, en soms ook hagelslag….or not…

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 650 gram) – geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* Patisserie: Sinaasappel speltcake

Een aantal jaren geleden hadden we een lekkage in de muur van de badkamer. Dat spreidde zich al snel uit over de eerste verdieping en druppelde ook door het plafond naar de woonkamer. Uiteindelijk duurde het ruim drie maanden voordat alles uitgedroogd was, opnieuw geschilderd en de vloeren vervangen.

In die periode hield bakken ons echt op de been. Jayne heeft deze cake gebakken als testje voor een aantal werklui. Perfecte proefkonijnen! Het leuke van al die bouwvakkers in huis was dat ze altijd eerlijk waren in hun oordeel van dingen: ‘ik lust geen citroen’, ‘ik vind koffie vies’ en zelfs ‘ik eet geen zoet’ (maar wel 3 scheppen suiker in de koffie doen….).

Met deze cake hebben we wat nieuwe fans gemaakt. Het was ook leuk om proefpakketjes mee te geven voor de families thuis. Blijkbaar werd er rondgeroddeld, want toen de nieuwe houten vloer werd geleverd, hoorden we van de mannen die het kwamen bezorgen, ‘Ahhhh jullie zijn die bakkers van die sinaasappel cake!’. 

Dus bij deze…..een sappige, vol citrus, zingy en beetje ouderwets boterachtige cake. Het blijft dagenlang vers, dus mocht je extra vrienden willen winnen – nu dat we meer mensen thuis kunnen uitnodigen – pak dan nu je kans. Het perfecte gezelschap bij een goed bakkie koffie of een heerlijke pot thee.

€4 per blok van ca. 10 x 10 cm 

1e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: het Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. 

Het wordt door de fans ook wel ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. 

Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan die lekkere kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat. Dan ruikt je hele huis naar gebrande nootjes. Lekkerrrr.

€9,75 voor ca 900g

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.