Vrijdag 11 september 2020

Lieve BakBuren
 
Is toeval toeval of iets dat je toe valt?
Wees niet bang, we gaan deze week geen filosofische wending nemen hoor. Het viel ons gewoon op dat al onze baksels een onverwachte en verrassende component in hun verhaal hebben deze week. Nieuwsgierig….lees dan verder ;=)
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.
No cash please.
 

Ons wat-valt-je-toe assortiment voor deze week wordt:

 
*Het 'gast' brood: Pinda-chilibrood
Sjoerd was dit weekend achterin de vriezer aan het graven en haalde er een paar niet-gelabelde (maar wel mooi ingepakte) broodbolletjes naar voren. Met geen idee wat ze waren, schoven we ze de oven in om te ontdooien. Toen het zover was, keken we elkaar met verbazing aan: pinda-chili bolletjes! We waren vergeten hoe verrekte smaakvol ze zijn….wat een onverwachte, verrukkelijke ontdekking. Soms levert de vriezer-grabbelton iets lekkers op.
 
Nou ja zeg, pinda en chili….tjonge tjonge…we horen het je denken. En nee, we zijn niet gek geworden. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid. Dit brood combineert dat über-Hollandse ingrediënt, pindakaas, met wat pittige chili vlokjes. Niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal. Naast de pindakaas en chili vlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en tenslotte komijnzaden voor de extra mjam mjam.
 
Laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood té apart is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.
 

Pinda-chilli brood2 Pinda-chilli brood2 Pinda-chilli brood2

 

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

 
 
* Patisserie: Appel, kardemom en rozenbottel cake
Opeens zaten onze twee appelboompjes vol met appels….en met wespen. Heel veel wespen. In plaats van de lokale wespenkolonie te voeden ging Sjoerd alles gauw oogsten en onze appels redden (Graag een applausje voor de superheld!). Omdat de grote lade in de koeling nu uitpuilt van de appels, leek het ons een goed idee om iets van onze 'home grown' appels te verwerken in de patisserie van deze week. Lokaler dan dit wordt het niet!
 
'Late zomer op een bord'. Zo zou een sjiek restaurant zo'n dessert kunnen noemen. Boterzachte appel, op een bedje van lichte sponge cake, besprenkeld met een vleugje kardemom en een handvol amandelschaafsel. Wanneer het warm uit de oven komt kwasten we er rozenbotteljam overheen om het af te maken. Heerlijk om op te eten in je tuin of op je balkon, met die ondergaande avondzon. This is a cake that memories are made of.
 
We verkopen dit als 2 flinke tranches. Eén plak is genoeg voor een ruim dessert. Als je een tranche opwarmt zou een klodder opgeklopte slagroom of crème fraîche het perfecte gezelschap zijn. Maar je kunt de plakken ook in kleinere stukken snijden om ze bij een kop koffie of thee op te eten in plaats van dat droge kaakje. Dat is dan veel indrukwekkender als je gasten hebt…
 
€3,75 voor 2 grote tranches
 
 
* Vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Amandel-kokoscake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Terwijl Sjoerd niet echt van de ‘alternatieve’ dingen is (hij blijft een vleesetende boterliefhebbende man) was hij gek op deze cake. Hij bleef er van eten. ‘Man, dit is lekker!’ riep hij, terwijl ploep, er nog een stukje naar binnen ging halverwege de ochtend.
 
Een simpele amandel-kokoscake die door het gebruik van kokosbloesemsuiker echt suikervrij is. En deze cake heeft daarom ook nog eens een diepe karamelsmaak. Wanneer je een hap neemt, dan vallen de smaken van kokos en citroen je meteen op. Daarna komt er een boterachtige golf van sappige kruim - terwijl er geeneens boter in zit!
 
Deze cake kun je warm of koud eten en het is een paar dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. En zelfs tot twee weken (echt waar!) in de koelkast. Hoe we dat weten? Wel… Jayne-de-wetenschapper wilde weten hoe lang houdbaar deze cake was. Dus zij verstopte een stukje achterin de koelkast zodat Sjoerd het niet kon vinden. Na twee weken vond hij het – toevallig – en het ging er nog steeds lekker in. Daarom. Misschien is het nog langer goed te houden…wie wil een experimentje doen om ons te helpen??
 
€4 voor een 1/4 punt; €15 voor een hele ronde cake (23 cm doorsnede)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.