Vrijdag 18 september 2020

Lieve BakBuren

Komende zondag wordt het 20 september. Dan gaan we 'officieel' het najaar in. En dat terwijl het kwik vandaag de 30 graden zou kunnen halen. Bizar maar waar. Dus we hebben een heerlijk herfstassortiment verzonnen voor jullie!
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en in een tassie aan de deur overhandigen.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen.
No cash please.
 

Ons het-herfst-begint-dit-weekend assortiment voor deze week wordt:

 
*Het 'gast' brood: HeRfSZT brood
Met de herfst op komst is dit soort 'feel good, does you good' brood nu weer op z'n plaats. 
 
Dit is het soort brood dat als je het ziet, je meteen een gevoel van gezondheid en welzijn geeft. Bij de chique bakkers in de binnenstad kost het je een rib uit je lijf, en de volgende dag heb je ook nog eens een uitgedroogde baksteen op je aanrecht.
 
Dit supergezonde brood is een compact donkerblond brood gemaakt van Nederlands roggemeel, spelt en gebuild tarwemeel (allemaal EKO). Het is ook rijkelijk gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden. We noemen het een HeRfSZT brood omdat dit een grappige woordspeling is voor wat het inhoudt: R(ogge), S(pelt) en Z(aden) en T(arwe).
 
Jayne noemt dit een voedzaam brood; Sjoerd zegt dat het een werkbrood is. Dat weerhoudt hem er niet van om een paar plakken achter elkaar op te eten… Het doet ons ook denken aan een ‘blonde versie’ van onze geliefde Deense rogge brood. In ieder geval zijn we het wel met elkaar eens: het smaakt voortreffelijk. We hebben het tot nu getest met vers gemaakte eierensalade, koude gezouten boter (of course), gerookte zalm, (room)kaas, een gebakken eitje met avocado, en bij een dikke pompoensoep. Allemaal geslaagd. En het blijft dagenlang goed en mals…..
 
Alleen als busbrood verkrijgbaar deze week (het deeg is niet kneedbaar tot bolletjes)
 

 

€4,95 per busbrood

 
 
* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Haver rozijnenbrood met rode wijn

Rozijnen geweekt in rode wijn. Hic!

Maar fear not. De alcohol is niet aanwezig in het eindproduct, dus prima voor de kinderen. De rode wijn geeft een hartige ondertoon waardoor dit brood overal inzetbaar is. We hebben het een keer – in onze vroegere testjes – herhaald met in rozijnen geweekt sinaasappelsap… niet succesvol. Het eindresultaat was te zoet. Dus de rode wijn bleef onovertroffen.

Dit is een glutenvrijbrood dat net zoals een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Dat maakt het nog verleidelijker. Een gistbrood gemaakt met havermeel, lijnzaden en chiazaden (voor die goede struktuur). Door de aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfect.Dit brood kan gerust gegeten worden met jonge kaas, oude kaas, geitenkaas, roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindakaas en Nutella. Maakt ook een fantastisch onderdeel van een kaasplank. En als toast is het onweerstaanbaar.

 
€5,75 voor ca 600+g (als busbrood) 
 
 
* Patisserie: Sinaasappel en chocolade Madeleines

'Good things come in small packages,' wordt er gezegd. Dat is volledig waar met onze Madeleines.

Dit is een klassieke Franse patisserie: een luchtig sinaasappelcakeje in de vorm van een schelpje. Wij maken deze week óók een chocolade variant, waarvan we geen foto's hebben ;=)

'Madeleine' zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker, wie kent hem niet!) kreeg. De inventieve Madeleine zou deze cakejes hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Slimme tante die boerin.

De schrijver Marcel Proust wijdt in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan Madeleines. Hij glijdt weg in herinneringen. Hopelijk zullen onze Madeleines jullie lekker meevoeren naar de herfst.

 
€4 voor een zakje vol (een mix van sinaasappel en chocolade Madeleines)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.