Vrijdag 4 september 2020

Lieve BakBuren
 
Het is alweer september…
 
Onze Corona maatregelen: 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en aan de deur overhandigen in een tasje.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen. No cash please.
Ons het-is-al-september assortiment voor deze week wordt:
 
 
*Het 'gast' brood: Maanzaadbrood
 
Met een volle maan deze week dachten we zomaar ineens aan maan-zaadbrood. Horen we nu een gekreun en een diepe zucht zoals bij een flauwe grap? Een slechte woordspeling, zeker, dat weten we. Maar we zitten nu al zooooo lang binnen in deze Corona tijd… ;=)
Flauwe grappen horen daar dan ook bij, maar ook dubbelzinnige opmerkingen. Die besparen we je voor nu…voorlopig…

Ons maanzaadbrood is een blijmakend brood: zowel voor ons als bakkers (een lekkerrrr deeg om mee te werken) als bij de eters. Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach. Ja toch?

Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Maar dat is voor ons minder handig en onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer komt dan bovenop het brood. Je doet de ovendeur open, probeert je broodblikken erin te schuiven….en je krijgt meteen een lading maandzaad teruggeblazen in je gezicht. Het lijkt iets vanuit een slapstick film. Die extra slappe lach moeten we er nu niet bij hebben anders gaan we écht ontsporen ;=)

De oplossing is eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg, en dat geeft een aangename textuur aan het brood. En misschien weet je dat niet, maar maanzaden zijn kleine gezondheidsbommetjes. Die bevatten allerlei de mineralen en gezondheidsbevorderende stofjes. Dan wil je zoveel mogelijk daarvan in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven….

Maanzaad busbrood Maanzaad busbrood
Maanzaad busbrood Maanzaad busbrood

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 600+ gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

 
 
* Patisserie: Pruimen torte
Een cake die de kleuren heeft van een zomerse zonsondergang. 
Wie zou dat nou niet willen?

Dit recept heeft Jayne opgespoord als één van Amerika’s meest geliefde cakes. Het verscheen elke september, jaar in jaar uit, in de New York Times. Wij hadden nog nooit van deze cake gehoord, maar iets met zo’n geschiedenis smeekte om gebakken te worden….

En wat was het de moeite waard! De smaak is boterig en licht met een krokante delicate korst. De pruimen in de cake lijken op het punt om open te barsten van hun sappige rijpheid. De sappen beginnen om in het diepgele beslag te komen zodat de kleuren op een zomerse zonsondergang lijken – paars, diep rood en oranje.
Het is een feest voor het oog en gelukkig ook voor je smaakpapillen. En heel on-Amerikaans…deze cake is ook niet zo zoet. Wij zijn uitermate tevreden met het resultaat. Tjakka!

Amerikanen staan bekend om alles in grote maten te doen, en wij blijven een beetje in die sfeer met deze pruimen torte. We gebruiken onze allergrootste cakevormen van 26 cm doorsnede zodat er een flinke punt cake is. Made for sharing…..of niet! 

 
€4 per 1/4 punt tarte, of €14,50 per hele tarte (hele taart doorsnede is 26 cm)
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed). Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
 
€9,75 per brood (ca 900 gram)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem aug2019_4

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.