Vrijdag 14 augustus 2020

Lieve BakBuren
 
We merken dat onze (bak)buren met schoolgaande kinderen langzaamaan weer terugkeren van weggeweest. Dat is ons signaal dat de schoolvakantie ten einde komt.
Voor diegenen die weer eens een gewoon bammetje willen eten na de vakantie hebben we ons Breek bruinbrood als een welkom thuis gastbrood.
Voor diegenen die niet zijn weggeweest (dat zijn wij!), hebben we een op-vakantie-gevoel gastbrood: het Scandi sodabrood. Twee heerlijke gastvrije vakantiegebieden (Ierland en Scandinavië vertegenwoordigd in één brood.

Voor de patisserie deze week, proberen we Zen te bliven, èn relaxed en cool natuurlijk met dit tropische; dus maken we Zen appelcake.

Ho, ho, en natuurlijk ons vaste brood, het rogge zuurdesem. Dat is er zoals altijd. Die gaat nergens heen en vindt het uitstekend zo!

Onze Corona maatregelen: 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en aan de deur overhandigen in een tasje.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen. No cash please.

Ons de-school-zomervakantie-is-bijna-voorbij assortiment voor deze week wordt:

 
* Het welkom thuis ‘gast' brood: Breek bruinbrood
Ken je dat gevoel?

Het is bijna het einde van je vakantie en je begint ineens te snakken naar een gewoon bammetje met kaas…

Een keer dat dat in je hoofd zit gaat het niet meer weg. Alleen al door het idee beginnen je smaakpapillen overuren te draaien. Het water loopt je in de mond. Je kunt het bijna proeven….Het nestelt zich in je systeem en wil niet vertrekken.

Toen we onze bakkerij 7 (!) jaar geleden begonnen, was Sjoerds ‘PR’ modus operandi gewoon om mensen letterlijk van de straat te plukken om mee te doen met de bakkerij. Mensen met honden, wandelaars, ouders met kinderen. Niemand was veilig. Een aantal van jullie zijn op het Vikingpad benaderd met ‘Lust U brood?’. (Trouwens, bedankt dat jullie nog steeds komen!).

Een wandelende dame – die nooit bakbuur is geworden – vroeg in plat Amsterdams (voeg zelf het accent maar toe), ‘Heppie bruinbrood?’. En zo’n brood hadden we juist niet. Wel verschillende luxere broden waardoor we nu bekend zijn, maar een simpel bruinbrood hadden we niet. Af en toe hadden we een wit boerinnenbrood of een volkoren speltbrood, maar geen eenvoudig en voedzaam volkoren ‘bruin’brood. En al helemaal niet in het formaat van de supermarkt…

Maar…jullie kennen ons…als er een bruinbrood zou komen, dan moeten we er toch weer een eigen draai aan geven. Jayne vond een uitsluitend 100% volkoren tarwemeel brood te veel lijken op de alom bekende baksteen. Bovendien werd het te snel droog. Maar, door het toevoegen van een handvol havervlokken kon ze dit omtoveren tot een sappig brood. En het is een aantal dagen goed houdbaar zonder dat het vanzelf een instrument van geweld wordt…..

Kortom: een brood voor al Uw Nederlandse behoeftes: hagelslag, Nutella, sjem en pindacheese.

En uiteraard dat Hollandse broodje kaas.

Welkom thuis, vakantiegangers.

Breek bruin brood2 Breek bruin brood2
Breek bruin brood4 Breek bruin brood4

€4,25 alleen als busbrood deze week (ca 600 gram) 

 
* Het op-vakantie-gevoel gast brood: Scandi sodabrood
Als je fronst over de combinatie van ‘Scandi’ met een sodabrood dat van oorsprong Iers is, dan snappen wij dat helemaal. Dit recept is een ongebruikelijke kruisbestuiving, zelfs voor ons doen. De donkere, bijna verslavende ondertoon die je in een Scandi-roggebrood proeft, bootsen we na door cacaopoeder en dadelstroop te gebruiken. Deze slimme truc gebruiken we ook in ons Schotse black bread.

Toen we dit recept voor het eerste uitprobeerden op onze diner-gasten (a.k.a proefkonijnen), nam Sjoerd een hap, sprong bijna een gat in de lucht en riep het uit tot ‘het beste sodabrood ooit’. Nou, dat is very un-Sjoerd.

Maar we gaven hem allemaal gelijk!

De cacao geeft een onderliggende hartige toon en samen met speltmeel, gebuild tarwemeel, havervlokken en een schep lijnzaden, is dit een echt bijzonder sodabrood. En je kunt dit met alles opdienen – van hartig tot zoet. In tegenstelling tot onze gebruikelijke broden heeft dit brood een kortere houdbaarheidsperiode. Het blijft 2 of 3 dagen vers. Daarna maakt het fantastische toast en croutons voor op een soeppie of op een salade.

Dit brood is perfect voor als je dat vakantiegevoel wilt proeven vanuit je eigen keuken, tuin of balkon. Twee vakantiegebieden in een klap: glooiende groene heuvels (met een pint Guinness in de hand/pub voor Ierland) of de laid back vriendelijke Scandinaviërs met hun uitstekende koffie en brood….

Iers scandi sodabrood2 Iers scandi sodabrood2

€4,95 alleen als traditionele ronde vorm, met kruis ingesneden bovenop (ca 550 gram)
 
 
* Patisserie: Zen appelcake
Wij lezen kookboeken net zoals andere mensen romans lezen. Perfect om de zomerse dagen te benutten in de tuinstoel met een bakkie thee (Jayne) of een biertje (Sjoerd) erbij en wegdromen in allerlei verhalen. En… om aan de hitte van het tropische weer te ontsnappen, tenminste in gedachten.
 
Een dik jaar geleden had Jayne een boek gevonden met de intrigerende titel ‘Tomato blessings and radish teachings’. Grappige verhalen en recepten van een Zen Boeddhistische monnik die ook chefkok in een Amerikaans Zen retraitecentrum was. Een raar mengsel? 

Een van de intrigerende recepten was de ‘Apple tart cake’. Gebruikmakend van één start-deeg maak je drie verschillende lagen. Van dit soort alchemie houden wij echt!. En gelukkig voor ons was dit bijzondere recept ook nog eens bijzonder smakelijk – en jullie bleken hier gek op te zijn toen we het voor het eerst bakten. Toen was het weer nog heel veel koeler en koud….

Even een kleine opmerking: in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je af waar het gebleven was ;=) 

 
 
€3,50 voor 4 goede blokken
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_8

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.