Vrijdag 21 augustus 2020

Lieve BakBuren
 
Een nieuw schooljaar is net weer begonnen.
En met al dat 'nieuwe' in de lucht kriebelde het bij ons ook om nieuwe brood en baksels te gaan proberen….dus…bereid je alvast maar voor, er komen wat tongstrelende smaaksensaties naar je toe deze week ;=)
 
Onze Corona maatregelen: 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en aan de deur overhandigen in een tasje.
Betaling is: een tikke voor een kwikkie; pinnen, kom binnen. No cash please.

Ons bijnaalles-is-nieuw assortiment voor deze week wordt:

 
* Het gast brood: Sesam SLOWbrood
Ons 'gewone' SLOW brood is altijd populair. Het doet men denken – dat is tenminste de terugkoppeling dat we krijgen – aan het brood van 'vroeger'.
Na één hap stap je terug in de tijd van wanneer alles minder haastig en snel was.
Misschien komt dit wel omdat het brooddeeg een extra lange rijstijd (24 uur) in de koelkast heeft gehad…Binnen de oude bakkersleer is dat een slimme truc om meer smaak in een brood te brengen. 
Of misschien ligt het aan het mengsel van verschillende meelsoorten (spelt, tarwe en rogge)? Dat geeft meer karakter aan het brood. 
Hoe dan ook, dit brood heeft een ouderwets karakter en smaakt naar tijdeloosheid.
 
Maar dan… krijgt Jayne het opeens op haar heupen om het aan te passen.
En hoe!
Door een flinke lading geroosterde sesamzaden in het deeg te doen komt er een verrukkelijke hartige smaaklaag bij. Dit paart perfect met allerlei kaassoorten, eiergerechten, vis en vleeswaren. Maar ook met wat zoetige belegsoorten zoals jam en  notenpasta's. Oh…en niet te vergeten….Sjoerds lievelingsbeleg: boter, boter en nog meer boter.
Deze week is dit brood te krijgen in drie verschillende vormen (busbrood, freeform of 8 bolletjes). Alles ziet er artisanaal uit, want dit plakkerige deeg is moeilijk tembaar. En dat heeft ook zo zijn charmes. 'Open sesame...'
 
 
€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes  (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt
 
 
* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Tof Teffbrood
We horen je het denken.
Teff?
What the….?
 
Teff is een van zichzelf glutenvrije graansoort die veel gebruikt wordt in Ethopië. (Als je ooit injera hebt gegeten in een restaurant dan heb je al kennis gemaakt met teff). Het bevat allerlei mineralen, is hoog in eiwit en is de enige graansoort die vitamine C heeft. Maar interessanter is dat teff de stijging van de bloedsuikerspiegel tegengaat waardoor het hongergevoel langer wegblijft. Klinkt dat niet iets waarvan je meteen een bammetje wilt eten?
 
Teff kun je, helaas, niet uitsluitend gebruiken als enige meelsoort in een glutenvrij brood. Dat vraagt om veel experimentjes… vandaar dat het zo lang heeft geduurd voordat dit op je tafel belandt. Teff is hier in het fijne gezelschap van havermeel, boekweitmeel, rijstemeel en een handvol zonnebloempitten en pompoenpitten. Psylliumzaad, chiazaad en een schep dikke yoghurt zorgen voor een springerig kruim – én dat het een aantal dagen lekker moist blijft. En, nog steeds glutenvrij hè!
 
Dit Toffe Teffbrood leent zich uitstekend om belegd te worden met zowel hartig als zoete belegsoorten. Het leuke van dit brood is dat je er dunne plakjes van kunt snijden… en dat is wel bijzonder voor een glutenvrij brood.  
 
 
€8,50 voor ca 800+g (in 24cm ‘Brick’ formaat) bevat wel lactose!
 
 
* Patisserie: Kardemom-chocolade mousse meringues
Love at first bite!
Onder een flinterdunne korst verschuilt zich een hemels zacht mousse-achtig binnenwerk. Onze kaneel mousse meringues zijn een van onze meest geliefde baksels ooit. 
 
Voor Kerst afgelopen jaar, hadden we, als een soort nabeschouwing, in elk bakje er eentje toegevoegd met kardemom (in plaats van kaneel) en wat gesmolten pure chocolade. Gewoon omdat het kon. Puur voor de fun. Dat leverde zo veel lovende reacties op dat we het in onze achterhoofden hielden om de kardemom-chocolade variant weer 'een keer' te maken.
Wel, lieve bakburen, dat keertje is dan nu aangebroken!
En alsof dat nog niet genoeg is zijn de meringues ook nog glutenvrij en lactosevrij.
 
Kardemom-chocolade mousse meringues
 
€3,50 voor een bakje vol 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
 Rogge zuurdesem jan2017_2
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.