Vrijdag 21 januari 2022

Gisteren (maandag) bleek het weer Blue Monday te zijn. Blauwe maandag. Grauwe maandag. Rottige maandag. Maandag.

Een dag waarop we blijkbaar een hogere kans zouden hebben om ons depressief te voelen. Goedemorgen ;=)

Alle baksels zijn deze week dus zorgvuldig gekozen om je blijheidshormonen-afgifte te verhogen zodat de somberheid geen kans krijgt….Ons anti-depressiva assortiment van deze week zal de blues meteen wegjagen. Vrij-dag wordt dan blij-dag.

Ons anti-depressiva-chasing-away-the-blues assortiment voor deze week is: 

Het ‘gast’ brood: Pinda-chili brood

Als je naar de paardenrennen kijkt (wie niet hè), dan is er regelmatig een outsider die in die laatste tien meter voor de eindstreep uit het niets naar voren komt en de race wint. 

Dit brood doet ons daar aan denken. ‘Pinda-chili’ lijkt een ongewone combinatie voor in een brood, maar het is dé outsider in ons assortiment. Elke keer zijn we verrast door hoe geliefd dit brood is – en eigenlijk wat een winnaar het is.

Dit brood bevat die über-Hollandse ingrediënt, pindakaas. Jezeker! We combineren het met wat pittige chili vlokjes. Niet te veel chili trouwens – denk aan een kietel in plaats van een knal. Daarnaast voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe (jaja, too much of a good thing can be wonderful) en tenslotte nog wat komijnzaden voor de extra onverwachte (na)smaak-punch.

Laat je je aub niet misleiden dat dit brood té apart is. Ons pinda-chilibrood gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie. 

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600 gram): geef je aan bij je bestelling welke je wilt?

* Het derde-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Haver-maanzaad brood

Een glutenvrij gistbrood op basis van rijstemeel en havermeel dat vol met maanzaad zit. Er zitten er zoveel in dat je een kietelende knisper bij elke hap hebt. Kinky ;=) 

Nu we toch op de ‘anti-blues’ tour zijn deze week, dan is maanzaad een goede toevoeging om in je arsenaal te hebben. De zeer kleine hoeveelheden van opium alkaloids die aanwezig zijn hebben een goed welzijnsbevorderend effect op het lichaam: ze brengen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog eens  natuurlijke pijnstillers. Maanzaad bevat ook veel goede vetzuren: die verhogen het niveau van het goede cholesterol in je lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen. Kleine gezondheidsbommetjes dus! 

Dit brood ziet er uit als een ‘echt’ (glutenvol) brood en heeft wel een vergelijkbare textuur. We bakken het in onze ‘busbrood’ blikken zodat het nog meer dat ‘brood’-gevoel versterkt. Dat betekent dat je je glutenvolle huisgenoten of gasten hiermee zeker blij kan verrassen. Bovendien gaat het perfect met alle soorten beleg, zowel hartig en zoet. 

€5,95 per busbrood (500+ gram)

* Patisserie: Vijgen-rode wijn cake (SUIKERVRIJ

Dit is een laidback cake om je warm te houden tijdens het koude gure weer. Kortom, dit is de cake-versie van je lievelings wintertrui. 

We laten de vijgen langzaam pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel en gember. Dan blijft de smaak van deze suikervrije honingcake mals, zacht en mellow. Gezien dat de rode wijn een tijdje pruttelt en de cake daarna in de oven gebakken wordt blijft er geen alcohol in achter. Perfect voor als je mee doet aan een ‘droge januari’.

Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft, en de cake wordt steeds malser en sappiger. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als een ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met (geiten)kaas, en het kan zeker ook getoast worden. 

We bakken het in onze langere ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken. Maar wil je nou toch die hele cake, dat kan natuurlijk ook!

€4,95 voor 1/2 cake (genoeg voor 8 goede plakken – in het echt niet zo donker als de foto!) of…€9,50 per hele cake van 24 cm lang

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. En het maakt ook nog eens fantastische toast en croutons; deze laatste voor bovenop soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van dat beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.