Vrijdag 14 september 2018

Lieve BakBuren

Deze week hebben we als leidraad ‘het mengen van ingredienten die je op eerste zicht niet zouden denken dat ze bij elkaar zouden passen’. Wat een lange zin he :=)
Het doet ons denken aan het weer op dit moment – eerst regen, dan zon, wind, kou en dan weer warm. Allerlei ingredienten die niet echt bij elkaar passen….en toch het is nou eenmaal zo. En ergens werkt het toch. In het geval van het weer word je nu even niet blijer van zulke mismatches, en gelukkig eindigt daar de vergelijking met onze baksels voor deze week. Van deze aparte mengelingen word je echt blij. Daar kun je bij ons op vertrouwen.

Onze patisserie van de week is zo’n voorbeeld: appel kruimelcake met rozemarijn. Het werkt, echt! Het gastbrood is een rogge & mosterd brood waarin een onverwacht alchemisch smaakwonder gebeurt.
En mocht je het meer op safe willen spelen, dan is er altijd ons zuurdesem rogge brood. Dat staat altijd klaar – zomer, winter, lente en herfst – als een verademing tussen alle gekte.

Ons unity-in-diversity assortiment voor deze week is

* Het  ‘gast’ brood: Rogge & mosterd brood
Dit is het Harry Potterbrood van ons assortiment. Wat begint als een onopvallend mengsel van gewone ingredienten (volkoren roggemeel, gebuild tarwemeel en mosterdzaad) wordt omgetoverd tot iets magisch door het toevoegen van Dijon mosterd. We weten niet hoe het werkt, maar het werkt als een magische toverspreuk over de heksenketel. Bubbel, bubbel…PLOEF !
Toen we dit voor het eerst maakten hadden we verwacht dat het een soort roggebrood zou worden…maar nee, het resultaat leek meer op een sappig, mals en koesterend volkoren tarwebrood. Eigenlijk veel beter dan we in onze smaakgedachten hadden. De Dijon mosterd maakt het geheel zacht en er is een lichte ondertoon van de mosterd zelf.

De magische vonk van dit brood slaat ook over op het beleg.  Sjoerd vind het heerlijk met plakjes worst, kip, ham of rosbief. Jayne vindt het yammie met toppings zoals (geiten)kaas, zalm, hummus en avocado. Maar het is zeker perfekt au naturel of met een lik roomboter. Met een goede stevige soep is het tevreden dompelen.

Rogge & mosterd heel Rogge & mosterd heel

€4,95 per brood / 8 bolletjes (ca 600g)

* Patisserie: Appel kruimelcake met rozemarijn
Ondanks dat we het hele jaar appels eten in NL, zijn ze eigenlijk een herfstfruit, net zoals peren.
We weten dat elke Nederlander een uitgesproken mening heeft over appeltaart en hoe ‘het hoort te zijn’. Die discussie wilden wij meteen ontwijken ;=) Dus we zijn op zoek gegaan naar appelrecepten die net anders zijn zodat jullie geen appel overdosis krijgen in dit seizoen. En jeeminee – is dit recept is een winnaar?

Een boterige sponscake bodem met blokjes appel erin, een laag appelblokjes daar bovenop, en daar weer bovenop een kruimeltopping met een vleugje rozemarijn. Rozemarijn? Jazeker, want appels en rozemarijn zijn goede smaak partners – en da’s heel bekend hoor – maar dan vooral bij varkensvlees! Zou deze combinatie ook werken in een cake? Wij hebben dit ‘even’ getest toen het nog warm uit de oven kwam en we gingen er eigenlijk bij kwijlen…….. Hi hi.
Verrassend lekker, bijzonder smaakvol en misschien net zo goed als dat appelgebakrecept van oma…..

Appel & rozemarijn kruimel cake2 Appel & rozemarijn kruimel cake2

€3,75 voor 4 riante stukken


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.