Vrijdag 21 september 2018

Lieve BakBuren

Met ingrediënten zoals walnoten, peren en kastanjes kan dat alleen maar één ding betekenen: het herfst is op komst. Herfst? Al….?
En die 20+graden temperaturen van deze bijzondere week? Hoe zit dat dan?

Komende vrijdag, 21 september, wordt officieel gezien als de eerste dag van de herfst. En om dat niet zomaar voorbij te laten gaan hebben we een herfst-is-er-al assortiment verzonnen.  
Het gastbrood wordt een walnoten moutbrood. En om in het stramien te blijven van herfstnoten hebben we voor de glutenvrije-derde-vrijdag-van-de-maand een gloednieuw glutenvrij brood – het haver kastanje brood. Voor de patisserie hebben we de razende populaire peer & amandel taart. En dit allemaal naast ons geliefde vaste brood: het rogge zuurdesem. Perfekt voor elk seizoen.

Ons herfst-is-er-al assortiment is:

* Het ‘gast’ brood: Walnoten moutbrood
Een brood dat overal inzetbaar is! Dit is een licht volkoren brood, van gebuild tarwemeel met een vleugje moutmeel, waarin veel walnotenstukjes zijn verwerkt. Een walnotenbrood dat echt naar walnoten smaakt, en dat vind je niet meer zo gauw tegenwoordig.

Dit is onvoorstelbaar smakelijk met allerlei kaassoorten. Blauwe kaas is een aanrader (denk kaasplank in een chique restaurant) en is dat een stuk echte Engelse Cheddar op de foto? Zijn we misschien stiekem wezen shoppen in Engeland? Eigenlijk alle belegsoorten passen uitstekend met dit brood: vleeswaren, vis en eieren, maar ook met jam, stroop, pindakaas en gewoon gezouten roomboter. En als toast….knettergek. Wil je een aparte tosti maken? Dan is met dit brood succes verzekerd.

Walnoot mout 2018_4 Walnoot mout 2018_4
Walnoot mout 2018_4 Walnoot mout 2018_4
€4,95 per busbrood of 8 bolletjes (ca 600 gram)


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Haver kastanje brood
Een gloednieuw glutenvrij brood deze week!

Normaal gesproken is Jayne niet zo gecharmeerd van kastanjemeel. Het kan overheersend aanwezig zijn en tot nu toe zijn bijna alle probeersels in de afvalbak gedumpt….
Maar altijd hoopvol dat het ooit nog eens zou lukken, ging Jayne door. Opeens kwam er een gratis recept bij een recente bestelling van een lading noten voor de bakkerij en dat had Jayne geïntrigeerd. Blijkbaar zou de combinatie van havermeel en kastanjemeel een goed mengsel zijn voor glutenvrij brood.
Dus huppetee…., afgelopen zaterdagmiddag stroopte Jayne haar mouwen op voor nog één experimentje met dat verrekte kastanjemeel. Met eieren, een scheut karnemelk, zonder gist en besprenkeld met pompoenpitten ging het broodbeslag de oven in. En wat een ontdekking!
Het haver dempt inderdaad het sterke karakter van het kastanjemeel. Het resultaat is ook nog eens verrukkelijk. Een diep, lichtelijke zoet-smakend herfstbrood dat van alle markten thuis is: van zoete jams, tot pindakaas en hartiger beleg. Yes! Score! High five!

GV haver kastanje6 GV haver kastanje6
GV haver kastanje6 GV haver kastanje6
€7,50 per langwerpige brood (24cm lang, net zoals de Brick; ca 750+ gram)


* Patisserie: Peer & amandel taart (tevens beschikbaar als een glutenvrije versie)
Een beetje fris en fruitig het najaar in leek ons een goed idee. Dat gaat zeker lukken met dit oorspronkelijke Franse recept.  Oooo la la et chic alors. Een boterige citroen frangipane (amandel-cake-achtig beslag) met plakjes rijpe peren dakpansgewijs erin gedrukt en dan goudbruin gebakken. Onweerstaanbaar! Kortom, deze week een tranche finesse.


Je kunt het op kamertemperatuur eten, maar licht opgewarmd, uit de oven is het nog lekkerder. Het is tevens prima om zo maar op te eten bij een kopje koffie of thee, en het kan uitstekend opgepimpt worden met slagroom, crème fraîche (onze aanrader) of een bolletje roomijs voor de koud-liefhebbende-masochisten.

Trouwens, het maakt een buitengewoon lekker weekend ontbijt (lichtelijk opgewarmd)….perfekt met een goed bakkie sterke koffie.

Peer & amandel taart langwerpig2 Peer & amandel taart langwerpig2
Peer & amandel taart langwerpig2 Peer & amandel taart langwerpig2
€2,75 voor 2 tranches (elke tranche is genoeg voor 1 persoon als dessert, 2 personen voor bij de koffie)
€11 per hele ongesneden taart
Geef a.u.b aan als je de glutenvrije variant wilt bestellen!


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2018_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.