Vrijdag 7 september 2018

Lieve BakBuren

De scholen zijn weer begonnen!
Vroeg opstaan, haastig ontbijten, boeken en sportkleding bij elkaar zoeken en dan grote toeloop om iedereen de deur uit te krijgen zodat niemand te laat komt.
Herkenbaar?

Deze week willen wij jullie beschermen tegen alle ziektes die je kunt oplopen op het schoolplein….vandaar dat we als gastbrood het knoflook & peterselie brood hebben en onze patisserie is de citrus-frisse vitamine C-volle lemon & lime bars. Onze rots de branding brood is er zoals altijd: het rogge zuurdesem brood.
Vrijdag is weer de 1e-vrijdag-van-de-maand en dat betekent dat onze glutenvrije Brick (het glutenvrije mega-meerzaden brood) zijn maandelijkse retour maakt – voor het eerste na de zomer vakantie en onze keuken renovatie.

Ons ‘back-to-school’ assortiment voor deze week is

* Het ‘gast’ brood: Knoflook & peterselie brood
Het lijkt erop dat jullie wat extra bescherming nodig hebben – nee, nu is er nog geen griep of verkoudheid, maar dat loop je zomaar weer op bij de start van het nieuwe schooljaar. Leerlingen weer allemaal bij elkaar, ouders die samenklonteren om de kinderen weg te brengen. Je pakt zo weer een griepje. We willen graag jullie gezondheid ondersteunen, vandaar ons knoflook brood voor dit weekend.

Knoflook is bekend in de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriele werking om microben en andere wazige beessies te doden. Dit lichte gebuilde tarwemeel gistbrood wordt gemaakt met goede knoflook en ruikt en smaakt dan ook echt naar knoflook. Jullie kennen ons: we zijn niet gierig met ingredienten. Als je een knoflook (of kaas of tomaten brood) bij ons haalt, dan bevat het ook echt wat er in de naam staat. Toch is het niet zo overdreven aanwezig dat je er ‘s nachts wakker van wordt met een mond zo droog dat het op een kamelenoksel lijkt (Engelse uitdrukking).

Knoflook is ook bekend voor een ander soort bescherming….tegen vampieren. Heb jij er (ook) last van? Mocht dit een probleem zijn in jouw woning of deel van 020Noord, dan is knoflook ook daar goed voor. Tjakka! Is dat nou niet een perfekte win-win?

Verder ziet dit brood er aantrekkelijk uit met zijn groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie. Misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Een leuke tip voor als je ooit te veel knoflook (brood) hebt gegeten. En ook als je je bed moet delen met een niet-knoflook-brood-etende-huisgenoot die dan gaat klagen….

Knoflook-peterselie brood gesneden Knoflook-peterselie brood gesneden
Knoflook-peterselie brood gesneden Knoflook-peterselie brood gesneden
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Het
glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV2 Mega-meerzaden GV2

€9,75 per Brick (ca 900 gram)


Patisserie: Lemon & lime bars
Heb jij soms last van kale citroenen? Van wat?? Wij wel 😉
Het is geen besmettelijke ziekte maar een overblijfsel van citroenen. We raspen die meestal voor de zest (schil) in andere gerechten en dan blijven deze kale jongens over. Daar moet je toch wat mee doen, nietwaar? In de loop van de tijd bouwt dat flink op in de koelkast en langzaam maar zeker verdwijnen ze dan in de onderste groentenla…. Dagen later vinden we ze weer, maar nu is de arme knul of helemaal hard en uitgedroogd of hij heeft een groen poes-jasje aangetrokken om zich te bewapenen tegen de kou in de koelkast. Yuk! Daarna is de laatste stop de compostbak…..
Dus….op tijd gebruiken die kale rakkers!

Na de pruimen torte van afgelopen vrijdag, waarin we veel citroenen gebruikten, hebben we een hele gemeenschap van deze zielige kale vruchten verzameld in de onderste la van de koelkast. Jayne vond alleen het idee van alles weggooien pijnlijk, dus we gingen door ons receptenarchief heen voor ideeen om het citroensap te kunnen gebruiken. En dit is het geworden. De laatste twee dagen zijn de naakte citroenen vergezeld door naakte limoenen….dat wordt dus lemon & lime bars voor komende vrijdag. Een extra shotje vitamine C voor op het school plein.

Deze citrus bars bestaan uit een knapperige basis van digestive koekjes (zoals in een cheesecake). Daarop ligt een laag van citroen en limoen creme. En bovenop wordt alles versierd met slagroom rozetjes. We snijden deze bars in dikke repen omdat….we dat kunnen ;=) Trouwens deze bars vriezen geweldig.

Lemon bars3 Lemon bars3

€3,50 voor 2 dikke bars


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem maart2018_1

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.