Vrijdag 15 februari 2019

Lieve BakBuren

Deze week valt onze bak-vrijdag de dag na Valentijnsdag . Dit kunnen we natuurlijk niet voorbij laten gaan. Elke smoes is een goede smoes om iets toepasselijks (en grappigs) te maken voor zo’n ‘feest’dag.

We hebben aardig zitten geiten over mogelijke brood & patisserie voor het aanbod van deze week: zouden we een oesterbrood kunnen maken? Een afrodisiacum appelgebak? Een rozen-en-champagne taart? Jayne lag zelfs onder de tafel in een deuk (met haar eigen binnenpret) over een vertaald-uit-het-Engelse woordspeling: een dadel-curry brood zou jullie een hot date garanderen dit weekend….. Ha ha.

Maar ja, die zijn het allemaal niet geworden.

Bij het samenstellen van het menu van deze week voor de day after de dag van de romantiek, zaten we met een gewetensvraag: gaan we de route van de rozen, maanlicht en violen volgen, of gaan we langs de route van de ondeugd, verleiding en dubbelzinnigheid? Ha! Kat in het bakkie…jullie kunnen raden voor welke we hebben gekozen…

Ons post-Valentijnsdag assortiment voor deze vrijdag is geworden:

* Het ‘gast’ brood: Knoflook & peterselie brood
Gegarandeerd om je partner van je af te houden, mocht je een beetje rust nodig hebben op het amour front.
Na al die romantiek, rozengeur en maneschijn is dit brood een betere smoes dan hoofdpijn. Het heeft geen aanvullende uitleg nodig: je knoflookadem doet het werk van ‘nee’ vanzelf.  Na al het zoenen en plukken wordt het tijd voor wat anti-conceptie. Entrez dan ons knoflook brood.

But seriously, ons knoflookbrood is niet zó sterk dat je er ‘s nachts wakker van zal worden met een mond zo droog als een kamelen-oksel. Zeg, wat?? Jazeker, dat zinnetje is een direkte vertaling van een Engelse uitdrukking. Je kent zeker het gevoel wanneer je teveel knoflook hebt gegeten….de volgende ochtend plakt je tong tegen je verhemelte en je adem zou gebruikt kunnen worden als een wapen in chemische oorlogsvoering.


Als een soort tegengif voegen we peterselie toe aan dit brood. Als je goed kijkt op de foto zie je groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie. Misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Tevens is knoflook bekend in de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriële werking om microben en andere wazige beessies te doden. Onder wazige beessies tellen dan niet echtgenoten en partners….even ter info ;=)

Knoflook peterselie bolletjes nov2015 Knoflook peterselie bolletjes nov2015
€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maandbrood: Haver rozijnen brood
Een glutenvrij brood dat super sexy is!

Met rozijnen geweekt in rode wijn heb je meteen iets anders om je bammetje mee klaar te maken. Maar fear not. De alcohol is niet aanwezig in het eindproduct, dus prima voor de kinderen. De rode wijn, behalve zijn sexy aantrekkingskracht, geeft een hartige ondertoon waardoor dit brood overal inzetbaar is. We hebben het een keer – in onze vroegere testjes – herhaald met in rozijnen geweekt sinaasappelsap…niet succesvol. Het eind resultaat was te zoet. Dus de rode wijn bleef onovertroffen.

Dit is een glutenvrijbrood dat net zoals een normaal ‘gluten-vol’ volkoren brood smaakt. Dat maakt het nog verleidelijker. Een gistbrood gemaakt met havermeel, een drizzle honing, lijnzaden en chiazaden (voor die goede struktuur). De aanwezigheid van gist – zoals in echt brood – rijst het deeg ook nog een beetje. Perfekt.

Dit brood kan gerust gegeten worden met jonge en oude kaas, geitenkaas, roerei, pâtés en je zoete beleg zoals jam, pindakaas en Nutella. Mocht je iemand op het oog hebben dan kun je een top indruk maken door een kaasplank te serveren met dit brood. En als toast (voor de morning after??) is het onweerstaanbaar. Beter dan een beschuitje eten met je geliefde. Uiteraard toast met roomboter. Veel boter…maar oppassen voor kruimels tussen de lakens. Da’s dan weer niet zo sexy ;=)

GV Haver rozijnen brood2 GV Haver rozijnen brood2

€5,75 per busbrood (ca 600 gram)

* Patisserie: Sinaasappel marmelade tarte
Juicy en verrassend.

Dat klinkt als een goed recept voor een lange relatie, toch?
Maar in dit geval hebben we het over een tarte. Deegtaarten dus, voordat je misschien begint om in andere associaties te verdwalen.
Franse-stijl tartes maken is een labour of love for Jayne. Dus perfekt voor onze liefde-gevulde-post-Valentijnsdag-assortiment.
Om zo’n taart te maken ben je een aantal uren aardig zoet.

Deze week hebben we onze sinaasappel marmelade taart. Vandaar de juicy en het verrassende begin van dit verhaal.
Wanneer de zomer volop in gang is, dan maken wij een heerlijke tarte aux fruits, maar tja, in februari is het geen vetpot qua vruchten. Behalve dan de citrusvruchten. En op dit moment zien de bloedsinaasappels er zo aantrekkelijk uit met hun diepe burgundy-rode kleur. Neem deze samen met de normale sappige oranje variant en je hebt zomaar ineens een beeldschoon palette van een winterse vruchten tarte. En een lekker shotje vitamine C met dit weer.

Om het sinaasappel accent nog meer naar boven te brengen, bestrijken we de boterige kruimelige deegbodem met marmelade. Onze tarte aux oranges wordt dan gevuld met een zogenaamde frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en getopt met plakjes bloed- en gewone-sinaasappels. Het resultaat is voortreffelijk. Om verliefd op/van te worden…

Sinaasappel marmelade taart5 Sinaasappel marmelade taart5
Sinaasappel marmelade taart5 Sinaasappel marmelade taart5

€3,95 per 1/4 punt tarte, of €14,50 per hele tarte (hele taartdoorsnede is 23cm)


Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem apr2016

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.