Vrijdag 8 februari 2019

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer na 2 weken bakpauze!
Jayne is terug van haar schrijfavonturen in het adembenemde New Mexico. Adembenemend, en niet alleen door het beeldschone landschap, maar ook door het 2002m hoogte verschil…dan kom je adem tekort in de eerste 24 uur totdat je lichaam went aan deze zuurstofarmere omgeving.
Sjoerd, die thuis bleef in 020, heeft de (nieuwe) keuken weer schoongeschrobd na een stoere kookavond met de mannen. Een varkentje op de barbecue, lekkere vis en een paar verdwaalde groenten. Verstandig genoeg had hij die avond ingepland kort nadat Jayne vertrokken was… Mocht de keuken opnieuwd geschilderd moeten worden na dat bezoek, dan was er ruim de tijd om dat voor elkaar te krijgen voordat de vrouw des huizes weer in het land was…

Omdat Jayne afgelopen zaterdag pas terugkeerde heeft ze nog niet een aantal recepten uit New Mexico kunnen uitproberen. Jetlag heeft wel het voordeel dat je ‘s nachts ‘lekker’ wakker bent en allerlei klusjes, administratie en excel sheets kan doen. Maar bakken om 3u ‘s nachts en Sjoerd wakker maken met een slagwerk van kletterende potten en pannen zit er niet in. Er zijn toch grenzen ;=) Dus we hebben deze week via een andere ingang de geest van New Mexico in ons menu kunnen brengen.

New Mexico is beroemd om zijn chilli pepers. Rood in het noorden, die minder pittig en iets zoeter zijn, groen in het zuiden. Dit chilli motief hebben we deze week opgenomen in ons assortiment. Iets warms en prikkelends om het februari koude en natte weer op afstand te houden. Maar zeker niet al te pittig hoor!

Ons met-chilli-besprenkeld assortiment voor deze week is:

* Het ‘gast’ brood: Parmezan-chilli brood
“Rood, groen of Kerst?” vroeg de ober.

“Pardon?” antwoordde Jayne.
“Wil je rode chilli, groene chilli of een mix van beide? Dat noemen wij Kerst. Welke chilli wil je op je grilled cheese sandwich (=tosti met kaas)?
“Umm, ik wil eigenlijk geen chilli. Is daar ook een naam voor? Iets zoals blanko, saai of watje?”
“Yes ma’am”.
Jayne wachtte af met smart en spanning voor een culinaire parel om terug naar huis te nemen.
“Dat noemen wij ‘geen chilli’ “
Dûhhhhhhhh. Jammer nou.

Het idee van kaas en chilli deed Jayne al snel denken aan ons Parmezan-chilli brood, Parmezaanse kaas zijnde veler malen lekkerder dan de Amerikaanse cheddar of Monterey Jack kaas die je daar tussen je bammetje vindt in een grilled cheese sandwich
Een likkebaardend broodje dankzij de zoute umami smaak van deze Italiaanse hitsige kaas. Het brood heeft een licht rode kleur – dankzij een klodder tomatenpuree –  die Jayne nu ineens doet denken aan de fantastische zonsondergangen die zichtbaar waren in de Sangre de Cristos bergen. En uiteraard zit er een snuf (en geen snufje, maar niet te spicy) chilli vlokjes in. Hopelijk hoef je de brandweer niet te bellen…een glaasje melk is hier blijkbaar het beste hulpmiddel voor.

Parmezan & chilli bolletjes2 Parmezan & chilli bolletjes2

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.

Mega-meerzaden GV4

€9,75 per Brick (ca 900 gram)

* Patisserie: Chocolade Chilli Fruitige Fudge Brownies
De Amerikanen zeggen dat New Mexico het verst is dat je kunt gaan in de Verenigde Staten zonder de VS te verlaten. De hoofdstad, Santa Fe, noemen ze ‘The City Different’ omdat het geen doorsnee Amerikaanse stad is. En dat heeft alleen maar voordelen, ha ha.

Overal vind je in de cafes en restaurants warme chocolademelk op de kaart die een flink schep chilli bevat. De combinatie van chocolade en chilli is ons bekend en die komt tot goed zijn recht in deze brownie. En als er iets quintessentially Amerikaans is, dan is dat toch wel de brownie.

Toen we dit recept een paar jaar geleden tegenkwamen, vroegen we ons af hoe het in hemelsnaam ontstaan is. Er zat een mengsel van verschillende ingredienten in die wij in eerste instantie niet bij elkaar hadden gebracht (zelfs Jayne niet met haar rare brood-breinkronkels): 70% pure chocolade, zomerse vruchten, een klein beetje chilli en wat kaneel.

Chocolade, chilli en kaneel in een brownie konden we wel begrijpen. Maar dan ook nog allerlei vruchten erbij? Kom nou….Had de schrijfster haar keukenkast geopend en een hoop ingredienten per ongeluk in de mengbak gedonderd? Zo leek het wel. Zo’n aparte combinatie moesten wij toch echt wel proberen. Gelukkig werkte het.

De som van het geheel is (gelukkig in dit geval) groter dan zijn onderdelen. Het resultaat is een fudge-achtige chocolade brownie – die diep chocolatey is – met een klein beetje chilli dat de achterkant van je keel kietelt en een vleugje feel good kaneel. De chilli is heel subtiel, en je merkt het niet eens totdat je je mond leeg hebt. De vruchten zijn een verrassing. Bij elke hap ervaar je een sappige sensatie in je mond als de rijpe vruchten tussen je tanden ‘ploppen’.

Choc chilli fruitige fudge brownies2 Choc chilli fruitige fudge brownies2

€4,50 voor 6 stukken

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw4

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.