Vrijdag 15 januari 2021

Lieve BakBuren

Daar zijn we weer! HAPPY NEW YEAR :=)

We hopen dat jullie – ondanks alle beperkingen en maatregelen – plezierige feestdagen hebben gehad. We hebben het heel rustig gehouden en daardoor hebben we nu weer extra zin in onze eerste bakdag van 2021. Sjoerds tennisarm heeft profijt gehad van de extra rust; nu is het de uitdaging om niet meteen te hard van stapel te lopen ;=)

Ons assortiment voor de eerste bakdag van 2021 is geworden:

 

* Het 'gast' brood: Maanzaadbrood

Een brood waar wij blij van worden,  alleen al door het te maken! Een beter begin van dit jaar konden we niet bedenken. Dit brood is thuis met zowel hartig als zoet beleg.

Met alle zwarte spikkels van het maanzaad worden de eters vrolijk omdat het er toch enigszins grappig uitziet. Wanneer je een hapje neemt veroorzaakt de kietelende knisper van het maanzaad in je mond bijna meteen een glimlach. Misschien heeft dat blijheidsgevoel ook een andere reden….maanzaad staat ook bekend als de voorloper van opium. Oeps. Als je verslaafd raakt aan dit brood, dan misschien….geintje…. ;=)

Meestal zie je maanzaad bovenop brood. Dat was voor ons minder handig en vooral onpraktisch: onze bakoven heeft zo’n sterke luchtverplaatsing dat er dan meer zaad op de vloer terecht komt dan dat het bovenop het brood blijft zitten. Dan schrikken we – heel even – dat we misschien muizen hebben. Maanzaad lijkt zooooo op muizenkeutels….

De oplossing was eenvoudig: voeg het maanzaad toe aan het brooddeeg. Dat geeft een aangename textuur aan het brood, en met al de mineralen en gezondheidsvoordelen die poppy seeds hebben, wil je zoveel mogelijk in je sneetje brood bewaren, en niet aan de vloer geven.

Maanzaad broodje geitenkaas1 Maanzaad broodje geitenkaas1

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) –geef aub aan bij je bestelling of je een busbrood, 8 bolletjes, of freeform wilt?

 

* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
Mega-meerzaden GV1

€9,75 voor ca 900g

 
 

* Patisserie: Hazelnoot-chocolade ricottataart (ook toevallig glutenvrij)

Vol hazelnoten en chocolade (puur en karamel) in een ricottabeslag en met een kietel gemberpoeder is het onmogelijk om hier niet gek op te zijn. En alsof dat nog niet genoeg is, het blijft zeker een week lang goed in de koelkast. Oh ja, en het is ook toevallig glutenvrij. 

Hazelnoot & choc ricotta taart 3 Hazelnoot & choc ricotta taart 3
Hazelnoot & choc ricotta taart 3 Hazelnoot & choc ricotta taart 3

4,95 per 1/4 taart; €18 per hele ronde taart van 23cm doorsnede

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.