Vrijdag 22 januari 2021

Lieve BakBuren

Met een verlengde lockdown gaande doet iedereen z'n best om 'iets' van deze langdurige situatie te maken. Dat vraagt om creatief denken en met oplossingen komen die 'outside the box' zijn. In dit stramien hebben wij deze week geheel nieuwe wendingen gegeven aan een aantal van onze bestaande favorieten…inspiratie buiten de bak-vormen zou je kunnen zeggen…

Ons creatief-denken assortiment voor deze week is:

 

* Het 'gast' brood 1: Iers sodabrood met plenty pitten (gistvrij)

Mocht je je lockdown loom voelen dan geeft dit brood je wat extra pit. Letterlijk, want het zit vol zonnebloem- en pompoenpitten! Plenty pitten dus voor wanneer je puf begint te piepen. 

Mocht je niet bekend zijn met Iers sodabrood, het heeft een textuur tussen een brood en een cake. Bicarbonaat (dubbelkoolzure soda/zuiveringszout) wordt gebruikt om het deeg te laten rijzen in plaats van gist. 

Dit plenty pitten sodabrood is van alle beleg-markten thuis: van zoete jams, pindakaas en Nutella tot hartiger beleg zoals kaas, vleeswaren, hummus en eiergerechten.

Iers sodabrood met plenty pitten1 Iers sodabrood met plenty pitten3

€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 700 g)

 

* Het 'gast' brood 2: Iers sodabrood met walnoten, dadels en gojibessen (gistvrij)

Wat zouden generaties Ierse oma's zich omdraaien in hun graf met zulke ingrediënten als walnoten, dadels en gojibessen…

Maar, verrek, en allemachtig leprechauns (zeg dat maar eens hardop! en google het…), het resultaat is om van te smullen! Draai maar weer om oma, zouden wij zeggen :=) 

We kunnen dit het beste beschrijven als 'mueslibrood ontmoet Iers sodabrood'. Je proeft een ingetogen zoetigheid dankzij de fudge-achtige dadels, een crunch van de walnoten en een klein beetje zuur vanwege de hippe gojibessen. Dit nieuwbakken sodabrood is om je vingers bij af te likken met een plakje kaas of zachte roomboter. Of gewoon naakt (het bammetje dan). 

Hoor je dat? Dat is het geluid van de Ierse oma's die zich omdraaien…

Iers sodabrood met walnoten dadels en gojibessen2 Iers sodabrood met walnoten dadels en gojibessen2

€4,95 alleen per busbrood deze week (ca. 700 g)

 

* Patisserie: Boozy brownies

Chocolade én alcohol! Oh yeah…leuk zo'n januari :=)

Deze heerlijkheden ontstonden een paar jaar geleden toen we een bak vol gedroogde vruchten over hadden. Maar niet zo maar gedroogde vruchten…ze waren geweekt in sherry en cognac.

Ja, we hadden ze 'over'. We hadden te veel gemaakt voor een dessert toen we eters op bezoek hadden (weet je nog, toen dan kon?). Toch vonden we ze een beetje te, ahem, ‘aromatisch’ voor boven op onze fruitkom ‘s ochtends vroeg…dus we moesten ze omtoveren tot iets anders ;=)

Toen sloeg de buiten-de-bakvorm bliksem-inspiratie toe: wat zou er gebeuren wanneer we er een brownie van zouden maken?

Jullie bleken er echt gek op te zijn. Score!

Dus bij deze, onze moist 70% pure chocolade brownies die nog moisterder zijn geworden door het toevoegen van een alcoholische lading boozy gedroogde vruchten. Tjakka. Hik hik…

Voor diegenen die zich zorgen maken (voor zichzelf of de kids): de booze verdampt for sure in de oven op 160 graden :=) Je kunt dus met een gerust hart nog je 'droge januari' voornemens volhouden.

Boozy brownies2 Boozy brownies2
Boozy brownies2 Boozy brownies3

€4,50 voor 6 blokken

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem nov20_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.