Vrijdag 15 juli 2022


Lieve BakBuren

Ooooo la lachers voisins, deze week brengen wij een vleugje Frankrijk naar de BuiksloterBoulangerie: komende donderdag is het Le Quatorze Juillet, de nationale feestdag van de Fransen. Dat betekent dat we deze week een Frankrijk-geinspireerde leidraad hebben. En het is ook een kans om vele bakburen bon voyage te wensen want de zomervakantie begint deze vrijdag!

Ons Frans-getinte-quattorze-juillet assortiment van deze week is geworden:

* Het gast brood 1: Pain aux noix et vin rouge (walnoot-rode wijn brood)

Fans van de Tour de Dopage, oeps.. de Tour de Fromage, oeps – nog een poging – we bedoelen de Tour de France natuurlijk, zullen sans doute al een paar glazen rode wijn achterover getikt hebben tijdens het juichen van hun lievelingscoureur. Het zijn niet alleen de wielrenners die de pieken en dalen meemaken, maar hun fans ook….. 

Op weg naar de finalesprint op de Champs Elysées (24 juli) kruisen de coureurs het hele land door. Op onze eigen manier doen wij dat ook deze week – Franse walnoten, en rode wijn. Het enige Franse stereotype dat we niet in dit brood gestopt hebben is knoflook….dat vonden we een beetje trop. Soms is minder meer. Voilà!

Dit gistbrood is heerlijk om op te eten zoals het is (au naturel), maar uiteraard met gezouten Franse boter. Als je het combineert met kaas (alle soorten mogelijk) dan heb je in één klap een kaas-plank-gang mocht je een etentje hebben dit weekend. Het combineert ook prima met eiergerechten, hummus, avocado, tapenades en vleeswaren. La vie est belle, nos chers amis, la vie est belle.

€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform: geef je aan bij je bestelling welke vorm je wilt?

* Het gast brood 2 : Kaneel-brioche swirl brood

Iets anders dan ‘gewone’ brioche (ondanks dat dat altijd super lekker is)…we geven deze een feestelijke twist…letterlijk! Mais oui, de Franse slag verschijnt zelfs in ons brood deze week… ;=)

We nemen een grote lap van ons briochedeeg en sprenkelen daar een mengsel van suiker en kaneel over. Vervolgens rollen we het op en doen wat origami trucjes om het in een ronde swirl te vlechten. En dan bakken we het geheel tot goudbruin in onze ovens. Verrukkelijk!

Je kunt dit in plakjes snijden of in puntjes. Je kunt het in de oven opwarmen en er ook toast van maken. Het is lekker gewoon zoals het is, maar boter, jam, Nutella en lemon curd zijn goede partners. Het maakt ook een verrukkelijk ontbijt op bed voor de eerste zondag van de schoolvakantie dit weekend. (Pas op voor je bedlakens: toastkruimels, plakkerige jam en Nutella kunnen voor een ander soort onvergetelijke ervaring zorgen in de nachten daarna).

€4,95 per ronde, gevlechte swirl (ca. 600 g)

* Patisserie: Tarte aux fruits

Sta jij ook, bijna kwijlend, vóór de etalages van de patisserie winkels in Frankrijk?
[Zeg aub ‘Ja!’ anders voelen wij ons echt wereldvreemd].

De Fransen noemen dit slenteren langs de etalages lèche-vitrine – letterlijk ‘ramen likken’. Helemaal te begrijpen, want vooral zomers is er een waar kleurenpalette van tartelettes aux fruits, macarons en éclairs uitgestald achter het glas. Wel vaak met een superglaze van jam en suiker eroverheen, dat dan weer wel.

Deze patisseries geven ons altijd inspiratie. Onze tarte aux fruits van deze week zou zo in een goede patisserie winkel kunnen liggen. Een boterige kruimelige deegbodem, gevuld met frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en royaal getopt met rijpe zomerse vruchten. (Welke we gebruiken hangt er vanaf wat er lekker uitziet aan het eind van de week). En chic alors, de tart is 2 à 3 dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. C’est vraiment magnifique.
Dan is het niet alleen de ramen die je wilt aflikken, maar je vingers ook.

€4,50 per 1/4 punt; €16,50 per hele ronde 23 cm tarte

* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-de-maand brood:  Rozemarijn-zeezout brood (glutenvrij, gistvrij)

Een van onze meest verrassende glutenvrije broden qua smaak: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprenkel van grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend… 

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Naast al de gezondheidsgeheimen van lijnzaad blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt. 

€6,95 per busbrood, gist- en glutenvrij

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.