Vrijdag 8 juli 2022

Lieve BakBuren

We hebben deze week een wat melige bui :=)

Er zijn allerlei thema’s om deze week op in te spelen – van boerenacties, de stikstof uitstoot, International Kissing Day (morgen) tot Wereld Chocoladedag (donderdag).  Er was dus keuzestress, ha ha! En dat maakte ons nog meliger. Dus vandaar een mengelmoes van allerlei verschillende dingen voor komende vrijdag.

Ons melige-mengelmoesassortiment van deze week is geworden:

* Het gast brood 1: Iers Scandi sodabrood

Als je fronst over de combinatie van ‘Iers’ en ‘Scandi’ samen in de titel van een sodabrood dan you’re not alone. Dat deden wij ook. Met zulke lokkers zijn wij meteen nieuwsgierig. Laten we eerlijk zijn, sommigen recepten smeken om getest te worden.

En zo was het dan ook met dit recept.

Een tijd geleden hadden we op een zaterdagavond vrienden (a.k.a proefkonijnen) te eten. Dat zijn de perfecte gelegenheden voor ons om juist weer eens iets nieuws uit te proberen. Jayne had dit recept een paar dagen eerder gelezen in een nieuw Scandi-kookboek. Een sodabrood gemaakt met Scandinaviers lievelingsmeel: spelt. En om die donkere smaak van hun roggebrood na te bootsen had de schrijfster een lepel cacaopoeder toegevoegd. Cacao in een hartig brood zijn we wel gewend – in ons Black brood inderdaad – maar in een hartig sodabrood was dat een nieuw intrigerend idee. 

Vers uit de oven rook het heerlijk. Toch moet je zelf de proef op de som nemen.
Sjoerd nam een hap, sprong bijna een gat in de lucht en riep het uit tot ‘het beste sodabrood ooit’. Nou, dat is very un-Sjoerd

Maar we gaven hem allemaal gelijk!

De cacao geeft een onderliggende hartige toon en samen met het speltmeel, gebuild tarwemeel, havervlokken en een schep lijnzaden, is dit een echt bijzonder sodabrood. En je kunt dit met alles opdienen – van hartig tot zoet – wat een mazzel. Dit brood – in tegenstelling tot onze gebruikelijke broden – heeft een kortere houdbaarheidsperiode. Het blijft 2 of 3 dagen vers. Daarna maakt het fantastische toast en croutons voor op een soeppie of op een salade. 

€4,95 per traditionele vorm, met kruis ingekerfd bovenop

* Het gast brood 2: Boeren’actie’ brood (met spekjes-rozemarijn) 

We hebben je gewaarschuwd…we zijn melig deze week…

De afgelopen weken zijn de boerenacties en de stikstof uitstoot (van vooral de varkens) flink in het nieuws geweest. 

Met ons knipoog gevoel voor humor kwamen we op het idee om ons boerenbrood met spekjes van stal te halen. Dus deze vrijdag een ietwat politically incorrect en very vegetarian/vegan unfriendly brood…maar wel verrukkelijk (niet voor Jayne dus als vegetariër én met haar vlees-allergie!)

De spekjes worden eerst uitgebakken om ze smaakvol en krokant te krijgen voordat ze in het brooddeeg gaan. Dit heerlijke gistbrood – gemaakt van gebuild tarwemeel – heeft ook een lichte ondertoon van de verse rozemarijn. Je kunt bijna een full English breakfast in een broodje verzinnen als je een bolletje of plakje belegt met een gebakken eitje of roerei. Vergeet dan niet de witte bonen in tomatensaus ernaast….

€4,95 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 600 gram) – geef aub aan bij je bestelling of je busbrood of bolletjes wilt

* Patisserie: Luchtige chocolade cake met mascarpone en praline

Donderdag (7 juli) is het blijkbaar Wereld Chocoladedag. 

We o wie heeft in hemelsnaam zo’n dag kunnen verzinnen in de zomer?! Dat vragen we ons af.

Diegene die deze feestdag midden in de zomer verzon moet nog meliger dan wij zijn deze week. En die heeft zeker een gevoel voor humor (of is onprettig gestoord…).

Maar tja, Wereld Chocoladedag geeft ons een goede smoes om deze luchtige chocolade cake weer eens te bakken. Gelukkig is het er eentje waarin de chocolade niet hoeft te stollen…wat erg prettig is als het vrijdag warm is/wordt (anders zou onze meligheid kunnen omslaan tot gekte, hihi).

Terwijl chocolade-gebak soms de neiging heeft om (te) zoet te zijn, is deze dat helemaal niet. Wat we hier gecreëerd hebben is een donkere, sappige cake waarin de bijna-bittere chocolade de krokante zoetheid van de praline-topping perfect aanvult. Daarna komt de koele, zijdezachtheid van de mascarpone er overheen. Wauw! 

Deze cake is een kusje waard…wat heel goed uitkomt want woensdag (6 juli) blijkt International Kissing Day te zijn. Jayne ontvangt graag de kusjes als dank ;=)

€4,75 voor 6 kus-waardige blokken 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.