Vrijdag 16 augustus 2019

Lieve BakBuren
 
Deze week hebben we een assortiment vol van zeldzaamheden….. 
We bakken iets opnieuw dat we slechts een paar weken geleden hebben gebakken.
Dit is ons nog nooit eerder gebeurd! OK OK, wel weer in een andere smaak. dat dan weer wel.
 
Yes indeedy, de focaccia van twee weken geleden was zo geliefd – en we kregen zoveel complimenten – dat we het nog wel een keer willen maken. Deze keer met zongedroogde tomaten in plaats van groene olijven.
 
Als patisserie is er ook een zeldzame verschijning, onze Franse macarons. Die zijn – net zoals de focaccia – alleen te doen wanneer het minder druk is omdat het zooooooo lang duurt om ze te maken. Maar oh oh oh wat zijn ze goddelijk lekker en zeker de moeite waar. Ze zijn trouwens ook nog eens glutenvrij. Wat een traktatie voor iedereen.  
 
Het is ook weer de derde vrijdag van de maand. Deze week een glutenvrij rozemarijn en zeezout brood. Mjam mjam.
 
En last but not least ons vaste brood, het rogge zuurdesem. Dit is niet zeldzaam maar uniek – voor onze bakkerij :=) 

Ons week-van-zeldzaamheden assortiment voor deze week wordt:

 
 
*Het 'gast' brood: Focaccia met zongedroogde olijven

Focaccia! Alweer!

Dit bekende brood heeft bijna geen introductie nodig. Zijn rijke olijfolie smaak, lichttaaie textuur en krokante zouterige korst is een combinatie die zijn populariteit al jarenlang verklaart. Deze week in onze zeldzame herhaling hebben we zongedroogde tomaten toegevoegd, samen met de geurige kruiden van rozemarijn, oregaan en tijm. 

We leveren dit brood af als een (ongeveer) 20x30cm plak van circa 600+g. Deze kun je dan in lange strips of blokken snijden en zo opeten. Of je kunt ze in olijfolie dompelen, eten met pesto, tapenade, hummus of een andere dip.  

En we hebben gehoord dat als je een plak doormidden snijdt en belegt, dan heb je een soort belegd bammetje. Je kunt ook stukjes toasten en dan worden ze nog krokanter. Genoeg ideeen?

Images

€4,95 per focaccia plak van 20 x 30cm (ca 600g)

 

*Patisserie: Franse macarons (ook glutenvrij)

Macarons zijn moelijk en tijdsintensief (zie Jayne hier links) om te maken en worden beschouwd als het summum van chic-heid in Frankrijk. Vooral in Parijs zijn ze volop te verkrijgen in alle kleuren, smaken en maten. De meest vreemde macarons die we tot nu toe hebben gezien (maar niet geproefd) waren de ‘foie gras met ketchup’ macarons….. En ze zeggen dat de Engelsen gek zijn…..
 
Gelukkig zwaait nuchterheid de scepter hier op de Breek. We hebben deze week een aantrekkelijk zwart-wit mengsel van twee soorten macarons: ‘gewone’ chocolade macarons met een chocolade ganache vulling, en witte (wel beige-achtig eigenlijk…..) macarons met een witte chocolade en aardbei vulling.
 Macarons aardbei witte choc3  Macarons aardbei witte choc3
€4,95 voor een zakje van 12 macarons (6 chocolade en 6 witte choc-aardbei)

 

*Het glutenvrije derde-vrijdag-van-demaand: Rozemarijn en zeezout brood 

Dit is een verrassend smakelijk brood: de fijngehakte rozemarijn, een beetje citroen voor een frisse kick en een sprinklevan grof zeezout prikkelen je tong. Het is bijna verslavend…

Dit brood is gemaakt op basis van gemalen lijnzaad. Die zorgen niet alleen dat het mals blijft, maar ook dat je weer eens lekker veel omega-3 binnenkrijgt. Behalve dat rozemarijn ook een kruid van gedachtenis is, blijkt de oorsprong van de naam rozemarijn voort te komen vanuit het Latijns: ros betekent dauw, en marinus betekent zee. Het feit dat wij in dit brood rozemarijn koppelen met zee zout blijkt dus helemaal op zijn plaats te zijn.

Naast al de gezondheidsgeheimen blijft dit brood dagenlang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en sommige vleeswaren. Maar jam is misschien net een stapje te ver….

We bakken deze ‘glutenvrije gezondheid’ in onze normale busbrood bakvorm zodat je een echt volwaardig sneetje brood hebt.

 
€6,95 per hele brood
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesembrood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_8
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.