Vrijdag 23 augustus 2019

Lieve BakBuren

Even een kwis om te beginnen deze week!

Welke van deze ben jij:

□ Terug van vakantie en verlangend naar je ‘gewone eten’?

□ Fysiek terug zijn van vakantie maar je geest is nog niet hier?

□ Nog niet met vakantie geweest maar je kijkt dromerig naar de vliegtuigen in de lucht en je vraagt je af, ‘Waar zou die naar toe gaan?’ 

Deze vrijdag houden we rekening mee met al deze scenario’s. Leuk toch?

Voor diegenen die weer eens een gewoon bammetje willen eten hebben we ons Breek bruinbrood als een welkom thuis gastbrood. 

Voor diegenen die zijn nog niet helemaal ‘geland’ zijn – of nog moeten gaan – hebben we een op-vakantie-gevoel gastbrood: het Ierse Scandi sodabrood. Twee heerlijke gastvrije vakantielanden vertegenwoordigd in een brood. Mocht je een ‘nog niet terug’-persoon zijn, dan is dit een goed overgangsbrood tussen vakantie en thuis komen.

Als patisserie is het feest, want – terugkomend of gaand – dit is het vieren waard. Kom je terug van vakantie? Joepie! Ga je op vakantie? Joepie! Deze feestelijke chocolade cake met mascarpone en praline is deze week een primeur in de bakkerij. Jubel jubel. 

En niet te vergeten ons vaste brood, het rogge zuurdesem, is er zoals altijd. Die gaat nergens heen en vindt het uitstekend zo!

 

Ons de-school-zomervakantie-is-bijna-voorbij assortiment voor deze week wordt:

 

* Het welkom thuis ‘gast' brood: Breek bruinbrood

Ken je dat gevoel?

Het is bijna het einde van je vakantie en je begint ineens te snakken naar een gewoon bammetje met kaas… 

Een keer dat dat in je hoofd zit gaat het niet meer weg. Alleen al door het idee beginnen je smaakpapillen overuren te draaien. Het water loopt over in je mond. Je kunt het bijna proeven….Het nestelt zich in je systeem zoals een hardnekkig virus en al die heerlijke etentjes van je vakantieweken beginnen te vervagen.

Toen we onze bakkerij 6 (!) jaar geleden begonnen, was Sjoerds ‘PR’ modus operandi gewoon om mensen letterlijk van de straat te plukken om mee te doen met de bakkerij. Mensen met honden, wandelaars, ouders met kinderen. Niemand was veilig. Een aantal van jullie zijn op het Vikingpad benaderd met ‘Lust U brood?’. (Trouwens, bedankt dat jullie nog steeds komen!). 

Een wandelende dame – die is nooit bakbuur geworden – vroeg in plat Amsterdams (voeg zelf het accent maar toe), ‘Heppie bruinbrood?’. En zo’n brood hadden we juist niet. Wel verschillende luxere broden waardoor we nu bekend zijn, maar een simpel bruinbrood hadden we niet. Af en toe hadden we een wit boerinnenbrood of een volkoren speltbrood, maar geen eenvoudig en voedzaam volkoren ‘bruin’brood. En al helemaal niet in het formaat van de supermarkt…

Maar…jullie kennen ons…als er een bruinbrood zou komen, dan moeten we er toch weer een eigen draai aan geven. Jayne vond een uitsluitend 100% volkoren tarwemeel brood te veel lijken op de alom bekende baksteen. 

Bovendien werd het te snel droog. Maar, door het toevoegen van een handvol havervlokken kon ze dit omtoveren tot een sappig brood. En het is een aantal dagen goed houdbaar zonder dat het vanzelf een instrument van geweld wordt…..

Kortom: een brood voor al Uw Nederlandse behoeftes: hagelslag, Nutella, sjem en pindacheese. En uiteraard dat Hollandse broodje kaas.

Welkom thuis, vakantiegangers.

Breek bruin brood2 Breek bruin brood2
Breek bruin brood2 Breek bruin brood2

€4 alleen als busbrood deze week (ca 600 gram) 

 

* Het op-vakantie-gevoel gast brood: Iers Scandi sodabrood

Als je fronst over de combinatie van ‘Iers’ en ‘Scandi’ samen in de titel van een sodabrood dan you’re not alone. Dat deden wij ook. Met zulke lokkers zijn wij meteen nieuwsgierig. Laten we eerlijk zijn, sommigen recepten smeken om getest te worden.

Zo was het dan ook met dit recept.

Een tijd geleden hadden we op een zaterdagavond vrienden (a.k.a proefkonijnen) te eten. Dat zijn de perfecte gelegenheden voor ons om juist weer eens iets nieuws uit te proberen. Jayne had dit recept een paar dagen eerder gelezen in een nieuw Scandi-kookboek. Een sodabrood gemaakt met Scandinaviers lievelingsmeel: spelt. En om die donkere smaak van hun roggebrood na te bootsen had de schrijfster een lepel cacaopoeder toegevoegd. Cacao in een hartig brood zijn we gewend – in ons Black brood inderdaad- maar in een hartig sodabrood was dat een nieuw intrigerend idee. 

Vers uit de oven rook het heerlijk. Toch moet je zelf de proef op de som nemen.
Sjoerd nam een hap, sprong bijna een gat in de lucht en riep het uit tot ‘het beste sodabrood ooit’. Nou, dat is very un-Sjoerd. 

Maar we gaven hem allemaal gelijk!

De cacao geeft een onderliggende hartige toon en samen met het speltmeel, gebuild tarwemeel, havervlokken en een schep lijnzaden, is dit een echt bijzonder sodabrood. En je kunt dit met alles opdienen – van hartig tot zoet – wat een mazzel. Dit brood – in tegenstelling tot onze gebruikelijke broden – heeft een kortere houdbaarheidsperiode. Het blijft 2 of 3 dagen vers. Daarna maakt het fantastische toast en croutons voor op een soeppie of op een salade. 

Dit brood is perfect voor als je nog eventjes dat vakantiegevoel wilt vasthouden en het is een schot in de roos voor als je in vakantie-modus wilt komen….Glooiende groene heuvels (met een pint Guinness in de hand/pub) of laid back vriendelijke Denen (met uitstekende koffie en brood)….oh wat is die voorpret al verrukkelijk. 

Iers scandi sodabrood2 Iers scandi sodabrood2

€4,95 alleen als traditionele ronde vorm, met kruis ingesneden bovenop (ca 550 gram)

 

Patisserie: Sappige chocolade cake met mascarpone en praline 

Een primeur in onze bakkerij deze week! 

Chocolade heeft altijd iets feestelijks. Deze cake houdt die reputatie zeker in stand.

Terwijl chocolade-gebak soms de neiging heeft om (te) zoet te zijn, heeft deze dat helemaal niet. Wat we gecreëerd hebben is een donkere, sappige cake waarin de bijna-bittere chocolade botst met de krokante zoetheid van de praline-topping. Daarna komt de zijde zachtheid van de mascarpone er overheen. Wauw!

Choc mascarpone praline cake4 Choc mascarpone praline cake4

Choc mascarpone praline cake5 Choc mascarpone praline cake5

€4,50 voor 6 feestelijke blokken

 

* Het ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesembrood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2019_2

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.