Vrijdag 9 augustus 2019

Lieve BakBuren

De zomervakanties zijn nu volop aan de gang. En we hebben het zo naar onze zin om deze dagen te bakken en allerlei aparte dingen te proberen. 

De groene olijven focaccia van afgelopen week was zo'n daverend succes dat we hebben besloten om volgende week (16 augustus dus) weer een focaccia te maken – maar in een andere smaak. Dus mocht je ideeën hebben laat het ons dan weten – we horen het graag :=)

Geniet jij ook zo van die lange lome zomerse avonden met vrienden in de tuin, terras of aan tafel? Deze week hebben we een primeur in de bakkerij voor zulke gelegenheden – een gevlochten kaasbrood in twee verschillende smaken– aan jou de keuze welke het wordt (of beiden mocht je niet kunnen kiezen!). Perfect voor bij een wijntje, biertje of ijsthee op je terras. 

We kennen onze pappenheimers ook wel hoor – met zo'n specialiteit als een gevlochten kaasbrood horen we ook een gil van, 'Maar bakkers, op zo'n brood kan ik mijn pindakaas/chocopasta/jam niet smeren!' Dus voor jullie hebben wij ook nog eens ons verrukkelijke S-L-O-W brood. Die gaat perfect met alle belegsoorten.

De patisserie van onze Zen appelcake sluit aan bij de ontspannenheid van de zomer. Zen, relaxed, luieren, uitpuffen en ongedwongen. En last but not least ons vaste brood, het rogge zuurdesem. Die blijft cool, hip en chill no matter what.

Ons lekker-loom assortiment voor deze week wordt:

 

*Het zomerse gast brood: Gevlochten kaasbrood (mozzarella en tomaten pesto, ofblauwe kaas met mango chutney)

Wat is dit een gezellige traktatie om het leven te vieren. 

Een brooddeeg, gemaakt met ons lievelings gebuilde tarwemeel, en dan om een kaasvulling heen gevlochten. Terwijl het er van de buitenkant uitziet als een simpele vlecht, de verrassingen zit hem erin wanneer je een plakje snijdt. Dan zie je de verborgen schatten….

We hebben een aantal vullingen en combinaties geprobeerd. Maar we konden zelf niet kiezen tussen de twee winnaars – dus dan maken we beiden en jij mag dan zelf kiezen welke je wilt. Wordt je keuze het smeuïge mozzarella met tomaten pesto? Of de zoet-zoute combinatie van de meer uitgesproken blauwe kaas met mango chutney? 

In plakken gesneden is dit een kant-en-klaar borrelhapje. Maar het is ook een vrolijk gezelschap voor bij een maaltijdsalade of om in een soep te dompelen als je zomerse avond opeens een beetje te fris wordt.

Mocht je niet kunnen kiezen tussen deze twee – net zoals wij – misschien wil je dan zelfs beiden bestellen ;=) Ze vriezen uitstekend in, zodat je er altijd eentje achter de hand hebt mocht je onverwacht bezoek krijgen. Dan kun je super scoren toch?

Gevlochten 6 Gevlochten 6
Gevlochten 6 Gevlochten 6
Gevlochten 6 Gevlochten 6

€4,95 per vlecht (ca 600g) 

Geef aan of je de mozzarella met tomaten pesto, of de blauwe kaas met mango chutney wilt bestellen

 

*Het gewone gast brood: S-L-O-W brood

Het leuke van deze zomerse dagen zijn dat je geen toestemming nodig hebt om een tikkie gas terug te nemen. Dan is S-L-O-W de ‘snelheid’ van de dag. Wat een verademing in vergelijking met de rest van het jaar en het snelle dagelijkse leven.

Deze S-L-O-W filosofie hebben we deze week toegepast op ons gast brood. We laten het brooddeeg bijna 24 uur in de koelkast langzaam rijzen. Dat geeft een plakkerig deeg, en dat betekent voor ons dan weer dat het niet makkelijk is om het daarna vorm te geven. Het voordeel hiervan is echter dat het eindresultaat iets zal zijn dat er werkelijk artisanaal uitziet :=) 

Volgens de oude bakkersleer geeft de langere rijstijd meer smaak aan het brood, en je hebt minder gist nodig vanwege de lage temperatuur. Dat is erg prettig voor ons gevoelige darmstelsel. We gebruiken een mengsel van verschillende meelsoorten om meer karakter in de smaak van het brood te brengen: volkoren spelt, gebuild tarwemeel en volkoren roggemeel; En alles is van Nederlandse bodem. 

Hoe is het resultaat, want daar gaat het uiteindelijk toch om? Een oudewets-achtig brood dat smaakt naar tijdeloosheid en dat perfect gaat met allerlei soorten beleg, van hartig tot zoet. Het blijft dagen lang sappig ook nog. Bovendien kun je kiezen of je het al busbrood, 8 bolletjes of freeform wilt bestellen.

SLOW 2 SLOW 2

€4,50 per brood (ca 650g) – geef aan of je busbrood, 8 bolletjes of freeform wilt

 

* Patisserie: Zen appelcake

Wij lezen kookboeken net zoals andere mensen romans lezen. Perfect om de zomerse dagen te benutten in de tuinstoel met bakkie thee (Jayne) of een biertje (Sjoerd) erbij en wegdromen in allerlei verhalen.
 
Begin afgelopen jaar had Jayne een boek gevonden met de intrigerende titel ‘Tomato blessings and radish teachings’. Grappige verhalen en recepten van een Zen Boeddhistische monnik die ook chefkok in een Amerikaans Zen retraitecentrum was. Een raar mengsel? 

Een van de intrigerende recepten was de ‘Apple tart cake’. Gebruikend één start-deeg maak je drie verschillende lagen. Van dit soort alchemie houden wij echt!. En gelukkig voor ons was dit bijzondere recept ook nog eens bijzonder smakelijk – en jullie bleken hier gek op te zijn toen we het voor het eerst bakten in januari 2018. Toen was het weer nog koud….

Even een kleine opmerking: in overeenstemming met de Zen wortels van deze cake raden we aan om dit met veel aandacht en mindfulness te eten. Waarom? Niet omdat het je naar verlichting brengt, maar omdat het zoooo lekker is dat het razendsnel op is! Anders vraag je je af waar het gebleven was ;=) 

Zen appelcake2 Zen appelcake2

€3,50 voor 4 goede blokken  

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).

Rogge zuurdesem juni2016_8

Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.