Vrijdag 16 februari 2018

Lieve BakBuren

We zitten nog steeds in de ban van de Olympische Spelen met ons aanbod deze week . En wat een week vol medailles die ‘we’ binnen hebben gesleept met de prestaties van Koning Sven, Koningin Ireen en de anderen. We hopen dat jullie net zo hard jullie handen op elkaar krijgen en met vreugde van de bank zullen springen voor onze winnende keuzes van brood & baksels deze vrijdag.
Er is ook een glutenvrij brood omdat het de derde-vrijdag-van-de-maand is. Iets met een tintje sexy omdat het woensdag ook nog eens Valentijnsdag is….hint, hint, mocht je misschien iets voor je (geheime) geliefde willen doen.

Ons Winterse winnaars assortiment voor deze week:

* Het ‘gast’ brood: Pinda & chili brood
Nee, we zijn niet gek geworden. Althans niet meer dan onze normale portie prettige gestoordheid….But baby, it’s cold outside…en vooral in Zuid-Korea waar het very chilly is en de atleten flink moeten presteren om warm te blijven zodat hun bits-and-bobs niet vriezen….en eraf vallen. Een plakje van dit verrassend smakelijke brood zou ze opwarmen – in hun hart, in hun buik en in hun nether regions… ;=)

Dit brood combineert dat über-Hollandse ingredïent, pindakaas (hup Holland hup) met wat pittige chilli vlokjes. Deze laatste om kruit in de gat van de Britse wintersporters te steken, zegt Sjoerd. Misschien is het jullie niet onopgemerkt voorbij gegaan dat de Britten op dit moment nergens te zien zijn op de medailletabel…. Dat komt wel, zegt Jayne, altijd hoopvol en positief.

Naast de pindakaas en chilli vlokjes voegen we voor de crunch een handvol geroosterde pinda’s toe en komijnzaden voor de extra yammie yammie. Maar laat je vooroordelen je niet misleiden dat dit brood te apart is: het gaat eigenlijk bijzonder goed met veel soorten beleg zoals kaas, roomkaas, roerei, gebakken eitjes, opgebakken champignons, chorizo (echt een aanrader!) en zelfs pindakaas (voor nog meer pinda’s en crunch). Voor de exotici onder jullie zou dan zelfs Nutella kunnen….chocolade en chili zijn tegenwoordig een hippe combinatie.

Pinda-chilli brood2 Pinda-chilli brood2

Deze week verkrijgbaar als busbrood of als 8 bolletjes (zelfde gewicht)
€4,95 per brood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Bricks zusje
Bricks zusje is de kleinere, smeuïge variant op onze stoere Brick. Terwijl de baksteen vol macho chunks walnoten, zonnebloempitten en haver zit, is zijn zusje geraffineerder en zachter. Dat betekent dat je hier makkelijk een paar plakjes van kan eten, in vergelijking met de Brick waar een(tje) vaak al voldoende is.

Zusje bestaat uit amandelmeel, volkoren rijstemeel en fijngemalen pompoenpitten om een verfijndere kruimel te geven. Daarin stoppen we een handvol hele pompoen- en zonnebloempitten want zij moest toch ook een beetje pit hebben om tegen haar oudere broer op te kunnen schaatsen. Het geheel wordt aan elkaar gebonden – net zoals de Brick – met chiazaad en psylliumzaad want die horen in die familie genen.

Dit zusje houdt ervan zichzelf een verleidelijke makeover te kunnen geven, net zoals vele vrouwen – het blijft tenslotte Valentijnsdag woensdag. In haar alledaagse versie kan zij al uw zoete en hartige belegwensen vervullen. Au naturel is zij een vriendin voor iedereen – van Nutella en jam tot kaas en ham. Maar met slechts een klein schepje Provencaalse kruiden wordt zij meteen een beetje Française. Zij wordt koketter qua karakter (da’s koket en niet kroket..). Dan flirt zij het beste met hartig beleg: roerei, prosciutto, guacamole, hummus, zalm, toch een verdwaalde kroket en kazen. Alle soorten kazen – Franse, Nederlandse, Engelse – daarvoor heeft zij geen voorkeur.
En welke karakter eigenschap je ook kiest, het familie talent van lang-goed-te-houden-in-de-koelkast blijft hetzelfde. Je heb er nog steeds makkelijk 2 weken profijt van. Genoeg om bijna het eind van de Olympisch Spelen te halen.

Dus mocht je kennis willen maken met Bricks zusje, dan mag je kiezen of je haar in haar van-alle-markten-thuis (au naturel) versie wil bestellen OF met haar hoge Franse hakken omtovering in haar Provencaalse kruiden vorm. À vous le choix!
GV Bricks zusje1 GV Bricks zusje1

€9 per heel brood (ca 700g, we maken dit ook in onze 24cm lange bakvormen): geef aan of je het au naturel wilt bestellen, of met een vleugje Provencaalse kruiden?


* Vrijvanalles patisserie: Rozenwater amandelcake met hibiscus & hazelnoten (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
We wilden het ‘thema wit’ er toch een beetje inhouden deze week gezien de Winterspelen.
Als je ooit je muren wilde wit schilderen dan weet je dat ‘wit’ in vele tinten komt. Gebroken wit, strak wit, wit-met-een-tint-blauw en tientallen andere prachtige namen. De muren in onze woonkamer zijn roos-wit.
Dit alles gaf Jayne afgelopen vrijdag de basis voor een test-idee: het verzinnen van een roos-witachtig baksel. In principe eentje dat vrijvanalles was, inclusief de kleur.  Amandelmeel, honing, rijstemeel, eieren met bovenop grof gehakte hazelnoten. Het mengsel ging wit-achtig de oven in….maar kwam, um, ietsjes bruiner eruit ;=) Toen de cake nog warm was goten we er een geurige siroop van honing overheen, met hibiscus en rozenwater om de bloemengeur toe te voegen aan het roos-wit idee. Gelukkig, wat niet lukte qua kleur was veel succesvoller qua smaak.
Jullie waren hier echt helemaal enthousiast over (dank, dank) en zelfs zo veel dat we besloten om dit als enige baksel te bakken voor deze week. Onze andere wit-idee houden we dus nog even op de plank.

Met wat extra sleutelen aan de cake hebben we dit weekend een dikkere cake kunnen maken, en die minder kruimelt. Met de verrukkelijke aromatische rozenwatersiroop blijft het dagen lang sappig. Wat een bijkomstige grappigheid is, is dat het na een nachtje in de koelkast verandert de samenstelling – het ontwikkelt een bijna-boterkoek textuur en smaakt lichtelijk naar banaan, terwijl er noch boter noch banaan aanwezig zijn. Mysterieus is het zeker deze cake: glutenvrij, suikervrij, lactosevrij maar niet kleurvrij, ha ha. En wel smaak-vol ondanks dat er zogenaamd niks in zit.
We bieden dit deze week aan in twee grote blokken waar elk blok ongeveer 6x8cm is. De volledige naam van rozenwater amandelcake met hibiscus en hazelnoten duurt trouwens langer om uit te spreken dan een stukje op te eten.

VVA Rozenwater amandelcake2 VVA Rozenwater amandelcake2

€3,50 voor 2 grote blokken (elk blok is ca 6x8cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit brood helpt je door je dagelijkse werkweek heen te komen. Iets ‘normaals’ voor alledaags gebruik. Niet dat we ons zuurdesem ‘gewoon’ zouden durven te noemen, want dat is het zeker niet….maar dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken: met hartig of zoet beleg. En het maakt ook nog eens fantastische toast.
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem aug2015

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.