Vrijdag 23 februari 2018

Lieve BakBuren

De Olympische Spelen draaien om snelheid. (Bijna) Alles is een race tegen de klok. Medailles worden gewonnen en verloren op basis van een duizendste van een seconde.
Om dit snel-sneller-snelst in evenwicht te houden hebben wij deze week een l-a-n-g-z-a-a-m thema gaan met het S-L-O-W brood, en een gloednieuwe patisserie in de vorm van de tijdsintensieve sinaasappel marmelade tarte. Onze vaste-rots-in-de-branding-brood het rogge zuurdesem brood er, zoals altijd. Dit brood wint elke week de gouden medaille ;=)

En wie van jullie heeft nog zin om nog met ons brood te komen bakken? Op zondag 18 maart geven we de broodbakcursus ‘Bak je eigen bijzondere broden’  hier bij ons thuis in de bakkerij.
Meer informatie is te vinden op http://www.bakkenvoordeburen.nl/workshops.html

Ons S-L-O-W assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: S-L-O-W brood
In ons snelle dagelijkse leven is het vaak nodig om af en toe eens een tikkie gas terug te nemen. Dan is S-L-O-W de ‘snelheid’ van de dag.
Wat betekent langzaam (SLOW) voor jullie?
Een heerlijke lange wandeling in het park, lang uitslapen en nergens naartoe hoeven, of langzaam gegaard suddervlees? Of…
Alle voorbeelden nemen meer tijd dan je jezelf vaak wilt toegeven/toekennen. Maar wanneer je dat dan toch doet, dan heb je ook wel wat.

Deze filosofie hebben we deze week toegepast op ons gast brood – het S-L-O-W brood.
We laten het brooddeeg bijna 24 uur in de koelkast langzaam rijzen. Dat geeft een plakkerig deeg, en dat betekent voor ons dan weer dat het niet makkelijk is om het daarna vorm te geven. Het voordeel hiervan is echter dat het eindresultaat iets zal zijn dat er werkelijk artisanaal uitziet. Kijk maar naar de foto’s: zie je het ‘Geert Wilders kapsel’ in het busbrood? Dat bedoelen we nou, ha ha. Artisanaal indeed! We bieden het deze week aan in 3 formaten: bus, freeform of 8 bolletjes. Aan jullie de keus!

Volgens de oude bakkersleer geeft de langere rijstijd meer smaak aan het brood, en je hebt minder gist nodig vanwege de lage temperatuur. Dat is erg prettig voor ons gevoelige darmstelsel. Die is extra hard aan het werken met dit koude weer om te zorgen dat je immuunsysteem je goed beschermt tegen de griep en/of winterse verkoudheid.
We gebruiken een mengsel van verschillende meelsoorten om meer karakter en smaak in het brood te brengen. Dat betekent hier: volkoren spelt, gebuild tarwemeel en volkoren roggemeel; En alles is van Nederlandse bodem. Misschien zou S-L-O-W kunnen betekenen Smaavoller Lang Overnacht Werken….

Hoe is het resultaat, want daar gaat het uiteindelijk toch om? Een oudewets-achtig brood dat smaakt naar tijdeloosheid.
Het gaat perfekt met allerlei soorten beleg, van hartig tot zoet, en het blijft dagen lang sappig. Tevens maakt het fantastische broodjes voor een ontbijt op bed dit weekend.

SLOW brood1 SLOW brood1
SLOW brood1 SLOW brood1
€4,50 per busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram)


* Patisserie: Sinaasappel marmelade tarte
Franse-stijl tartes maken is een labour of love for Jayne. Ze vragen wel altijd veel tijd: eerst moet je het deeg voor de taartbodem maken en laten rusten, dan het deeg uitrollen en de taartvorm bekleden en dan weer laten rusten, dan het voorbakken van de taartbodem, en daarna de vulling maken en weer terug in de oven. Poe poe, lange zin….
Om zo’n taart te maken ben je een aantal uren een aantal uren dus aardig zoet. Als alles soepel loopt dan is het bijna een meditatieve oefening, maar als het niet goed loopt dan is het zo frustrerend als de kolere ;=) ja, ja…

Deze week hebben we dus een primeur in de bakkerij: een sinaasappel marmelade taart.
Wanneer de zomer volop in gang is, dan maken wij een heerlijke tarte aux fruits, maar tja, in februari is het geen vetpot qua vruchten. Behalve dan de citrusvruchten.
Op dit moment zien de bloedsinaasappels er zo aantrekkelijk uit met hun diepe burgundy-rode kleur. Neem deze samen met de normale sappige oranje variant en je hebt zomaar ineens een beeldschoon palette van een winterse vruchten tarte. Een lekker shotje vitamine C in dit gure weer – en een beetje oranje-gevoel (hup Holland hup) voor de laatste medailles.

Om het sinaasappel accent er nog meer naar boven te brengen, bestrijken we de boterige kruimelige deegbodem met marmelade. Onze tarte aux oranges wordt dan gevuld met een zogenaamde frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en getopt met plakjes bloed- en gewone-sinaasappels. Het resultaat is voortreffelijk. Toch jammer dat zoveel bakburen misschien wel weg zijn deze week op de wintersport…..

Sinaasappel marmelade taart1 Sinaasappel marmelade taart1
Sinaasappel marmelade taart1 Sinaasappel marmelade taart1

€3,75 per 1/4 punt tarte, of €14 per hele tarte (hele taartdoorsnede is 23cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nov2017_4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.