Vrijdag 16 juni: Vaderdag weekend

Lieve BakBuren

Komende zondag is het weer vaderdag. Dat geeft ons een goede smoes om niet alleen de vaders in de spotlight te zetten, maar al onze bakbuurmannen ! Feest :=)
Jullie kunnen je misschien voorstellen dat we samen veel voorpret hadden om passende baksels te verzinnen voor de mannen. Uiteindelijk konden we niet zo goed kiezen tussen de finalisten op onze lijst van mogelijkheden, vandaar dat het aanbod deze week groter is dan normaal – en dus ook de lengte van deze email.
Het lijkt wel kerst met zo veel dingen op het menu….maar tja, daar zijn we nu al bijna halvewege op weg naar toe – dus alvast een beetje oefenen met een uitgebreider menu kan geen kwaad.

We hebben TWEE gastbroden: eentje – het spekjes & rozemarijn brood – voor onze carnivore mannen (en ook wel vrouwen hoor…), en het andere – een viergranen brood – voor de niet-vleesetende-buurmannen.
Voor de glutenvrije gezinsleden is het weer de derde-vrijdag-van-de-maand en daarvoor hebben we het.glutenvrije Debbie brood. Als je de naam twee keer moest lezen (Debbie brood??), worry not, deze benaming wordt verderop in de email uitgelegd.
Voor de patisserie traktaties van dit weekend hebben we de chocolade chilli fruitige fudge brownies EN stoere mannen koekjes. En er is natuurlijk ons vaste brood, het rogge zuurdesem, zoals altijd. Een rots in de branding, net zoals de man in je leven ;=)

Ons mannen-in-de-spotlight assortiment van deze week is dus geworden:

* Gast brood nr 1: Spekjes rozemarijn brood
Sjoerds stoere keuze van deze week! Geef deze man een vrije hand om iets stoers voor mannen te kiezen en wat gebeurt er dan? Er komt meteen vlees in het brood, ha ha.
De spekjes worden eerst uitgebakken om ze smaakvol en krokant te krijgen voordat ze in het brooddeeg gaan. Dit heerlijke gist brood – gemaakt van gebuild tarwemeel – heeft ook een lichte ondertoon van de verse rozemarijn. Dit brood is flink gluten-vol en vegetarian unfriendly ;=)

Sjoerd raadt aan om dit vooral met een lik boter te eten. Dat is trouwens een lik en geen lik-je roomboter. We hebben het over Sjoerd en diens liefde voor boter. Zijn motto in het leven is ‘Boter, boter en als je twijfelt, dan nog meer boter!’.
Je kunt een plakje van dit brood eerst even in de toaster doen, dan ruikt het super lekker in de keuken. Mocht je bolletjes bestellen, dan zijn dit zeker niet te overtreffen barbecue bolletjes…vul ze met nog meer (BBQ) vlees. Je kunt dit brood ook serveren met eiergerechten: dan heb je bijna een English Breakfast (ei, spek en toast). Dat is een perfekt stoer ontbijt om de man in je leven te verwennen dit weekend. Als je echt in de Engelse ontbijtstemming wilt blijven, denk dan vooral om ook de witte bonen in tomatensaus op tijd in huis te halen. Samen met goede ketchup of brown sauce?

Spekjes en rozemarijn brood

€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Gast brood nr 2: Viergranen brood
Dit brood is voor al onze mannelijke bakburen (of hun vrouwen die de bestellingen doorgeven) die een brood willen dat met alles gaat – hartig en zoet. Gezonder dan dit is bijna niet voor te stellen :=) Als je fan bent van meergranen brood dat is dit hét brood dat bestemd is voor jouw broodplank dit weekend.

Ons viergranen brood is een gist brood en is gemaakt van ons lievelings gebuilde tarwemeel dat daarnaast vergezeld wordt van havermeel, volkoren speltmeel, hele rogge korrels, hele tarwe korrels en lijnzaad. (Deze laatste is trouwens geen graan – voor die bakburen die zo attent en nauwkeurig onze emails lezen!). Het heeft een verrukkelijke structuur, zit vol vezels en blijft dagen lang sappig dankzij de verschillende granen en hele granen korrels. Dat betekent dat je hier lang van kunt genieten.

Viergranen brood1 Viergranen brood3

€4,50 per brood (ca 600 gram) - alleen als busbrood verkrijgbaar


* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Debbie brood (haver sesam brood)
Een paar zondagen geleden gaven we onze eerste glutenvrije en suikervrije workshop. Op het menu stond ons glutenvrije haver brood. We gaven de deelnemers de keuze om het puur te maken of met maanzaad toegevoegd.
Een van de cursisten, Debbie, vond maanzaad maar niks en vroeg of ze iets anders mocht gebruiken. ‘Wat zou je erin willen hebben?’ vroegen wij aan haar. ‘Ik ben dol op sesamzaad!’ aantwoordde Debbie.
Jayne keek naar het recept, maakte een grove inschatting van hoeveelheden en aanpassingen binnen het recept, en als experimentje gingen ze samen een haver sesambrood maken terwijl de anderen de reeds bestaande versies maakten. Het resultaat was dusdanig fantastisch dat we er meteen blij van werden – en dat is onze maatstaf of iets wel of niet in ons assortiment komt! Als we er blij van worden dan mag het in onze bakklapper komen. We doopten het meteen tot Debbie brood ter ere van cursiste Debbie die de inspiratie gaf om dit te proberen. Heerlijk wanneer nieuwe ideeen onstaan vanuit onverwachte hoeken.

Maar wat zit er dan in Debbie brood? Het is een glutenvrij gistbrood met als basisgranen rijstemeel en havermeel.
Deze nieuwste aanwinst voor onze steeds groter groeiende selectie van glutenvrije broden ziet er uit als een ‘echt’ (glutenvol) brood. Er is wel een vergelijkbare textuur. Het zit zo vol met geroosterd sesamzaad en chiazaad dat je een kietelende knisper bij elke hap hebt. Kinky ;=)
Dit brood is meer op z’n plaats met hartig beleg want de geroosterde sesamzaden hebben een hartige ondertoon – maar zoet beleg kan ook. Oh yeah en niet te vergeten die lik roomboter….

Deb brood1 Deb brood2

€5,50 per heel brood (500+g)


* Patisserie: Chocolade Chilli Fruitige Fudge Brownies
Een passende en dubbelzinnig baksel dat onze mannelijke bakburen goed weerspiegelt!
Verrassend, pittig, kietelend, fris & fruitig…..en dit is de korte opgeschoonde versie van de beschrijving die hier had kunnen verschijnen ;=) Dat besparen wij jullie deze keer.

Toen we dit recept tegenkwamen vroegen we ons af hoe het in hemelsnaam ontstaan is. Er zat een mengsel van verschillende ingredienten in die wij in eerste instantie niet bij elkaar hadden gebracht (zelfs Jayne niet met haar rare brood breinkronkels): 70% pure chocolade, zomerse vruchten, een klein beetje chilli en wat kaneel.
Chocolade, chilli en kaneel in een brownie konden we wel begrijpen. Maar dan ook nog allerlei vruchten erbij? Kom nou….Had de schrijfster haar keukenkast geopend en een hoop ingredienten per ongeluk in de mengbak gedonderd? Zo leek het wel. Zo’n aparte combinatie moesten wij toch echt wel proberen. Gelukkig werkte het.

De som van het geheel is (gelukkig in dit geval) groter dan zijn onderdelen. Het resultaat is een fudge-achtige chocolade brownie – die diep chocolatey is – met een klein beetje chilli dat de achterkant van je keel kietelt en een vleugje feel good kaneel. De chilli is heel subtiel, en je merkt het niet eens totdat je je mond leeg gegeten hebt. De vruchten zijn een verrassing. Bij elke hap ervaar je een sappige sensatie in je mond als de rijpe vruchten tussen je tanden ‘ploppen’.
Zoals je leest, deze brownies doen wat met je! Bovendien zijn ze nog erg lekker ook – echt waar – anders zouden we ze niet aan ons aanbod toevoegen.

Choc chilli fruitige fudge brownies1  Choc chilli fruitige fudge brownies3
€4 voor 6 stukken


* Vaderdag extraatje: Stoere mannen koekjes
Gelukkig hadden wij deze afgelopen vrijdag als testje – anders vreesden we dat niemand deze zou willen bestellen wanneer ze zouden ontdekken wat erin zit. Het is een recept dat we tegenkwamen in een echt leuk Duits receptenboek (ja, dat bestaat zeker!) maar we verdenken de oorsprong Amerikaans te zijn. Het zoet-zout en knapperige karakter van deze koekjes is te danken aan…..chips! Ja hoor, aardappel chips en in het bijzonder ribbel chippies!

Dit recept stond al een tijd op Jaynes ‘te proberen’ lijst. Het was meer uit ongeloof dat iets zo geks zo lekker kon zijn, maar wel intrigerend genoeg dat het uitgeprobeerd moest worden.
Afgelopen vrijdag was het dan zo ver. In de loop van de middag waren we voor die dag klaar met bakken en een pak ribbel chips werd uit de kast gehaald. Aangezien dat we nooit (echt!) chips in huis hebben, keek Sjoerd Jayne schuin aan. Zij had een glinster in haar ogen. Dat voorspelt iets ondeugends. ‘Wat ben jij nu van plan?’. Je hoort bijna de wanhoop in zijn stem, toch? Maar tja, de gekke recepten leveren vaak te gekke baksels op. Zo zijn onze chocolade chilli fruitige fudge brownies ook ontstaan. Dus hupsakee, mengkom, houten lepel, zakje chips en aan de bakslag….

Mocht je niet weten dat er chippies in zitten, dan zou je daar echt niet achtergekomen zijn. Het resultaat is een crunchy boterig koekje dat we wel dusdanig stoer (en lekker) vonden dat ze perfekt zijn voor ons vaderdag assortiment. In ieder geval vonden de ‘ophaal Breek-mannen’ van afgelopen vrijdag ze erg lekker.
Dus bestellende Breek-vrouwen, let wel op: de mannen vonden deze geslaagd. Hint: voor een verrassend vaderdag kado hoef je nu eens geen sokken, scheersetjes, geurtjes, douche pakketten of mokken (‘nummer 1 papa’) te kopen, maar gewoon een pakje van onze stoere mannen koekjes. €2,50…koopje!! Vergeet ook niet een dikke kus voor the man in your life. Dat doet het altijd goed.

Stoere mannen koekjes1  Stoere mannen koekjes3

€2,50 voor 6 grote koekjes


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem 2016_dec

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.