Vrijdag 23 juni: Midzomerfeest assortiment

Lieve BakBuren

De laatste paar maanden hebben onze bakdagen veel feestdagen gezien: Goede Vrijdag/Pasen, Moederdag, Koningsgdag, Hemelvaart, Pinksteren en Vaderdag. Deze week hebben we er weer eentje: het Midzomerfeest.

Morgen (21 juni) is het de zomer zonnewende en dan begint officieel de zomer. In Scandanavia wordt het begin van de zomer gevierd op vrijdagmiddag en avond met een midzomer (midsommer) feest. Mensen gaan wandelen langs het water, verzamelen zich om mega vreugdevuren en zuipen zich klem. Oh ja, het gaat natuurlijk vooral om de gezelligheid (hygge)…. Dat betekent ook daar dan ook haring, aardappelen en aardbeien eten. En dat drinken dus. Veeeeeel drinken. We konden zo’n gelegenheid niet zomaar voorbij laten gaan, dus bij deze ons eigen assortiment vol zomer en vol feest.

Ons Midzomerfeest assortiment van deze week is dus geworden:

* Het ‘gast’ brood: Knoflook & peterselie brood
We zijn gek genoeg om een haring & aquavit-brood te bakken om in de Scandi-sfeer te komen.
Maar we denken niet dat jullie gek genoeg zijn om het te willen bestellen…. ;=) Toch?
Dus we kwamen op het idee om een brood te bakken dat in de Scandi barbecue sfeer past: een knoflook brood. Dit is de perfecte omhelzing voor een hamburger of worst, rechtstreeks van de barbecue. Voor de vega-bbq-buren doen gegrilde groenten en/of kaas (die dan smelt) het uitstekend in deze omhelzing. Of gewoon boter op een plakje voor garlic bread om een frisse salade te vergezellen.

Dit lichte gistbrood ruikt en smaakt echt naar knoflook. Jullie kennen ons: we zijn niet gierig met ingredienten. Als je een knoflook (of kaas of tomaten brood) bij ons haalt, dan bevat het wat er in de naam staat. Toch is de knoflook in dit brood niet zo overdreven aanwezig dat je er ‘s nachts wakker van wordt met een mond zo droog dat het op een kamelenoksel lijkt (Engelse uitdrukking).
Er is zeker genoeg knoflook aanwezig om je ook te beschermen tegen de vampieren, mocht dat een probleem zijn in jouw achtertuin. Als je een fan bent van de Scandi-detectives op de tv dan weet je dat de gekste dingen kunnen gebeuren tijdens midzomernacht dus vampiren zijn zeker niet uigesloten…..

Knoflook-peterselie brood gesneden  Knoflook peterselie bolletjes nov2015
€4,50 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram) 


* Patisserie: Aardbei & beurre noisette taart
Bij een midzomerfeest horen aardbeien. En deze taart is een primeur in ons assortiment: vers van onze test-ochtend van afgelopen weekend toen het zo bloedheet was….. Tadaaaaa!
Deze taart is een belichaming van de zomer: licht, sappig en vrolijk-makend. We hebben een chique beurre noisette (da’s bruine boter in het Nederlands, maar dat bekt niet zo goed) toegevoegd aan het beslag, samen met amandelmeel. We merkten dat deze twee ingredienten de smaak van de aarbeiden echt versterkten. Jayne halveerde meteen de hoeveelheid suiker, dus het eindresultaat is ook niet al te zoet – dat is dan nou niet Scandi, want die houden van meer zoetigheid in de patisserie dan de Nederlanders.
Hoe kun je dit het beste serveren? Met een bolletje goede vanille roomijs om lekker af te koelen en….verse aardbeien natuurlijk…
Een glaasje aquavit of jenever daarnaast zou ook niet mis zijn. Dan pas je helemaal in de Scandi midsommer sfeer.

Aardbei beurre noisette taart1  Aardbei beurre noisette taart3
€3,50 per 1/4 punt taart; €13 per hele taart (hele tart doorsnede is 26cm)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.