Vrijdag 24 maart 2017

Lieve BakBuren

Volgens onze kalender is het nu lente…maar toen we gisteren uit ons keukenraam keken dan was het een heel andere verhaal. Nederlands voorjaar: regen, wind en lagere temperaturen. Vandaag schijnt het sonnetje (uitspraak op z’n Amsterdams graag!). Gelukkig is de Keukenhof vanaf komende donderdag  weer open om echt aan te tonen dat de lente is begonnen.

We hebben geprobeerd om in ons aanbod van deze week een voorjaarsgevoel mee te geven. Als gast brood hebben we een tuinkruiden yoghurt brood vol lente kruiden in zijn zachte yoghurtkruim. Ernaast hebben we, voor onze glutenvrijers, een gloednieuw glutenvrij brood voor de derde-vrijdag-van-de-maand: maanzaad chiazaad brood, met een knispertje erin zodat je er blij van wordt. Mocht het lenteweer (af en toe) een tijdje op zich laten wachten, dan hebben we als troost onze ondeugende en baldadige cowboy cake. Als hoeksteen om dit alles bij elkaar te houden is er ons vaste brood, het rogge zuurdesem, dat klaar staat voor iedereen ondanks de weersomstandigheden.

Ons het-is-lente-echt-waar assortiment voor deze week wordt:

* Het ‘gast’ brood: Tuinkruiden yoghurt brood
Dit brood is een licht volkorenbrood dat luchtig wordt door het toevoegen van yoghurt, en oh zo smaalvol is dankzij de vele verse tuinkruiden die we toevoegen. Van de foto’s te zien lijkt dit brood heel eenvoudig, dat wil zeggen, dat je er eigenlijk niet zo veel aan ziet…. Het zit niet bomvol olijven, tomaten of brokken kaas, maar wel bomvol smaak.
Dit is het perfekte gezelschap voor bij een weekend ontbijt/brunch of een barbecue, ha ha, mocht het weer echt goed worden dit weekend. Het gaat uitstekend met allerlei eiergererchten, vleeswaren en gerookte zalm.

Tuinkruiden heel1  Tuinkruiden gesneden

€4,25 per busbrood(ca 600 gram): Jayne draait nog steeds geen bolletjes….ze komen gauw weer terug.

* Het glutenvrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Maanzaad chiazaad brood
Ha! Er was duidelijk een bak-bescherm-engel in de keuken afgelopen zondag toen Jayne dit voor de eerste keer probeerde te maken. Het lukte in een keer perfekt.
Dit is een glutenvrij gistbrood vol met maanzaad en chiazaad met als basis granen rijstemeel en havermeel. Er zitten zo veel maanzaden in dat je een kietelende knisper bij elke hap hebt. Kinky ;=) Oh ja, en lekker ook.
Deze nieuwste aanwinst voor onze steeds groeiende selectie van glutenvrije broden ziet er uit als een ‘echt’ (glutenvol) brood. Er is wel een vergelijkbare textuur. Dat betekent dat je je glutenvolle vrienden, familie en kenissen hiermee zeker kunt verrassen wanneer ze op bezoek komen. Bovendien gaat het perfekt met alle soorten beleg, hartig en zoet. Onze lievelingscombinatie met dit brood (tot nu toe, want we zijn nog aan het testen) was een likje zelf-gemaakte mayonnaise met een plakje gerookte zalm boven op. Mjam mjam.

GV Maanzaad chiazaad brood1  GV Maanzaad chiazaad brood3

€5,25 per heel brood (500+g)

* Patisserie: Cowboy Cake
Yee-Ha bakburen, een echte Cowboy Cake voor de Breek Bikkel in jouw leven. -:)
Deze cake hebben we voor de eerste keer voor vaderdag afgleopen juni gemaakt. Het was een daverend succes. Sindsdien is het een veelgevraagde lekkernij voor medewerkers van bedrijven uit de omgeving  vanuit ons Cakes&Bakes assortiment. Voor sommigen noemen we het geen cowboy cake, maar liever ietsje gedeisder zoals chocolade koffie comfort cake. Klinkt niet zo ondeugend….wel zo lekker!

Het recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot & grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproeft te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte  cake. Recentelijk heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd, maar om het hip en trendy te maken had ze de oospronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!

Hip, trendy & gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets-ehm, stalen ros zit. Vol gluten, suiker, zuivel, cacao & koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten.

De lente zal misschien op zich laten wachten, maar ondertussen kunnen wij wat troost en veel lol hebben met deze cowboy cake.

Cowboy cake1  Cowboy cake5

€4,50 voor 6 macho man-sized stuks

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem nieuw4

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.