* Het 'gast' brood: Parmezaanse kaasbrood met chili
Een zacht luchtig gistbrood met de unieke umami-smaak van Parmezaanse kaas én met een lichte kick van de chili voor dat overheerlijke warme gevoel.
Het brood heeft ook een lichtrode kleur dankzij de tomaten(purée) voor een meer 'visueel' warm gevoel. 'Het oog wil ook wat', zeggen ze, toch? Wees niet bang: het is geen hete chilli klap, maar meer een kietel. Je proeft het zeker, maar je hoeft de brandweer daarna niet te bellen. Of een glas melk drinken om de brand te blussen.
Dit brood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, of gewoon op kamertemperatuur, in de broodrooster of als je nog over hebt – een dag later. Plakjes ham zouden er ook op kunnen, evenals tapenade, pesto, gerookte zalm en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz). Heerlijk ook om in de soep te dompelen. En ja, in de foto zie je wel een hartvorm op het bakpapier. Puur toeval, maar ontzettend grappig ;=)
€4,95 als busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram) – geef aub aan bij je bestelling welke je wilt!
* Het glutenvrij-3e-vrijdag-van-de-maand brood: Magnifique multizadenbrood
Bomvol met lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten, is dit een groot brood. Het weegt bijna een kilo! Met als basis volkoren rijstemeel en een beetje gist om het te laten rijzen, bakken we dit in onze langwerpige 'Brick' broodvormen van 24 cm.
€8,95 per langwerpig brood (900+ gram)
* Patisserie: Toscatarte NIEUW! NIEUW! NIEUW! – ook glutenvrij
Net zoals Tosca wil je van de daken uit volle borst gaan zingen – zo lekker is dit!
Ondanks dat de Tosca in de titel je doet denken aan Italië, komt de inspiratie voor deze nieuweling uit Scandinavië. De geliefde Toscakake is een traditionele luchtige cake, getopt met gecarameliseerde amandelen. Wie het nou als eerste bedacht heeft (de Noren, de Zweden of de Denen) blijkt nog steeds een dingetje onderling te zijn…net zoals de reden van de cake zelf. Sommigen zeggen dat het ter ere van Puccinis opera Tosca was, anderen denken dat het ter ere van de amandelcakes uit Toscane was. Geen wonder dat er hierover gevochten en gediscussieerd wordt, want het is gewoon verrukkelijk.
Je kent zeker de Engelse uitdrukkingen 'Don't mess with a good thing' en 'If it ain't broke don't mend it'. Maar jullie kennen Jayne nu ook wel een beetje…Zelfs deze traditionele Scandicake kreeg een klein aanpassinkje: de cake is nu in een korstdeeg gegoten. Vandaar de 'tarte' in de naam (denk aan onze tarte aux fruits en tarte au chocolat).
Dit bleek een hemels schot in de roos te zijn. Onze nieuwe Toscatarte bestaat dus uit een smelt-in-de-mond, kruimelig korstdeeg dat gevuld wordt met een amandelbeslag (=frangipane). Daar bovenop komt de traditionele Tosca-topping: een caramel van geroosterd amandelschaafsel, room en bruine suiker. De topping hard uit tot een dun korstje dat verbrijzelt wanneer je een hap neemt. Deze combinatie van kruimelig, boterig, knapperig en zacht is een winnaar.
En alsof dat nog niet genoeg is – we zijn jullie dit weekend aan het verwennen, weet je nog – het korstdeeg is ook glutenvrij. Dit dankzij het gebruik van boekweitmeel. Dit geeft een vollere smaak aan het geheel.
Bedankt aan onze buren, Luisella en Koen, die gewillige proefkonijnen waren om dit te testen aan het eind van ons diner samen. We hebben met z'n vieren een halve tarteverorberd…vandaar dat niet in alle foto's die hele tarte te zien is…
Mocht dit jou aan het zingen zetten dit weekend, hebben we een lading oordoppen voor je naasten en je buren…
Proberen…de Toscatarte, bedoelen we….?
€4,50 voor een 1/4 punt; €16,50 voor een hele taart (23 cm doorsnede)
* Extra peer-tisserie: Sjoerds speciale stoofperen
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood