Vrijdag 17 september 2021

Lieve BakBuren
 
We zijn volop in verwen-modus deze week! 
Niet alleen hebben we een kaasbrood op het menu staan, maar we hebben ook nog eens twee gloednieuwe patisserie baksels. Beiden zijn toevallig ook glutenvrij, dus we leggen iedereen in de watten deze week – de glutenvollers én de glutenvrijers.  
 
We zullen je bestelling aan de deur overhandigen in een tasje of zakje. Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
 
Ons late-zomer-verwennerij assortiment wordt:

 

 

* Het 'gast' brood: Parmezaanse kaasbrood met chili

Een zacht luchtig gistbrood met de unieke umami-smaak van Parmezaanse kaas én met een lichte kick van de chili voor dat overheerlijke warme gevoel.

Het brood heeft ook een lichtrode kleur dankzij de tomaten(purée) voor een meer 'visueel' warm gevoel. 'Het oog wil ook wat', zeggen ze, toch? Wees niet bang: het is geen hete chilli klap, maar meer een kietel. Je proeft het zeker, maar je hoeft de brandweer daarna niet te bellen. Of een glas melk drinken om de brand te blussen. 

Dit brood is onvoorstelbaar lekker – lichtwarm te eten, of gewoon op kamertemperatuur, in de broodrooster of als je nog over hebt – een dag later. Plakjes ham zouden er ook op kunnen, evenals tapenade, pesto, gerookte zalm en eiergerechten (roerei, omelette, hardgekookt ei enz). Heerlijk ook om in de soep te dompelen. En ja, in de foto zie je wel een hartvorm op het bakpapier. Puur toeval, maar ontzettend grappig ;=) 

Parmezan & chilli bolletjes2 Parmezan & chilli bolletjes2
Parmezan & chilli bolletjes2 Parmezan & chilli bolletjes2

€4,95 als busbrood, freeform of 8 bolletjes (ca 650 gram) – geef aub aan bij je bestelling welke je wilt!

 

* Het glutenvrij-3e-vrijdag-van-de-maand brood: Magnifique multizadenbrood

Dit viel zo in de smaak toen het zo'n 18 maanden geleden 'nieuw' in ons assortiment kwam, dat we het leuk vinden om het nu maar weer van stal te halen.
Een glutenvrij brood dat doet denken dat het een 'normaal' glutenvol brood is. Jayne weet wanneer het een winnaar is, omdat Sjoerd dan vraagt, 'Dit was toch niet je glutenvrije testje?' #TisWelLekkerHoor…
 
Bomvol met lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten, is dit een groot brood. Het weegt bijna een kilo! Met als basis volkoren rijstemeel en een beetje gist om het te laten rijzen, bakken we dit in onze langwerpige 'Brick' broodvormen van 24 cm.
Een bammetje van dit brood smeekt om belegd te worden. Onze favoriet op dit moment is een klodder (zelfgemaakte) mayonaise met een plak komijnekaas of gerookte zalm daarop. De kruim is stevig genoeg om allerlei belegsoorten te kunnen dragen, van hartig tot zoet en van droog tot nattig. Oh happy day! 

GV multizadenbrood2 GV multizadenbrood2
GV multizadenbrood2 GV multizadenbrood2

€8,95 per langwerpig brood (900+ gram)

 

* Patisserie: Toscatarte NIEUW! NIEUW! NIEUW! – ook glutenvrij

Net zoals Tosca wil je van de daken uit volle borst gaan zingen – zo lekker is dit!

Ondanks dat de Tosca in de titel je doet denken aan Italië, komt de inspiratie voor deze nieuweling uit Scandinavië. De geliefde Toscakake is een traditionele luchtige cake, getopt met gecarameliseerde amandelen. Wie het nou als eerste bedacht heeft (de Noren, de Zweden of de Denen) blijkt nog steeds een dingetje onderling te zijn…net zoals de reden van de cake zelf. Sommigen zeggen dat het ter ere van Puccinis opera Tosca was, anderen denken dat het ter ere van de amandelcakes uit Toscane was. Geen wonder dat er hierover gevochten en gediscussieerd wordt, want het is gewoon verrukkelijk.

Je kent zeker de Engelse uitdrukkingen 'Don't mess with a good thing' en 'If it ain't broke don't mend it'. Maar jullie kennen Jayne nu ook wel een beetje…Zelfs deze traditionele Scandicake kreeg een klein aanpassinkje: de cake is nu in een korstdeeg gegoten. Vandaar de 'tarte' in de naam (denk aan onze tarte aux fruits en tarte au chocolat). 

Dit bleek een hemels schot in de roos te zijn. Onze nieuwe Toscatarte bestaat dus uit een smelt-in-de-mond, kruimelig korstdeeg dat gevuld wordt met een amandelbeslag (=frangipane). Daar bovenop komt de traditionele Tosca-topping: een caramel van geroosterd amandelschaafsel, room en bruine suiker. De topping hard uit tot een dun korstje dat verbrijzelt wanneer je een hap neemt. Deze combinatie van kruimelig, boterig, knapperig en zacht is een winnaar. 

En alsof dat nog niet genoeg is – we zijn jullie dit weekend aan het verwennen, weet je nog – het korstdeeg is ook glutenvrij. Dit dankzij het gebruik van boekweitmeel. Dit geeft een vollere smaak aan het geheel.

Bedankt aan onze buren, Luisella en Koen, die gewillige proefkonijnen waren om dit te testen aan het eind van ons diner samen. We hebben met z'n vieren een halve tarteverorberd…vandaar dat niet in alle foto's die hele tarte te zien is… 

Mocht dit jou aan het zingen zetten dit weekend, hebben we een lading oordoppen voor je naasten en je buren…

Proberen…de Toscatarte, bedoelen we….?

Toscatarte2 Toscatarte2
Toscatarte2 Toscatarte2

€4,50 voor een 1/4 punt; €16,50 voor een hele taart (23 cm doorsnede)

 

* Extra peer-tisserie: Sjoerds speciale stoofperen

Afgelopen vrijdag hadden we appels uit eigen tuin in de patisserie, deze week hebben we een volle Gieser Wildeman perenboom te delen met jullie. Hoe gaaf is dat?
 
Stoofperen zijn erg traditioneel Nederlands en toch merken we dat mensen ze niet zo vaak meer maken. 'Duurt te lang' of 'Ik heb er geen tijd voor' of 'Ik weet niet hoe dat moet – dat was iets van mijn oma….'.
Wij pakken deze week het stokje van oma over om dit über-Hollandse gerecht weer op tafel te krijgen. Sjoerd is de stoofpeer-man bij ons (Jayne zou het recept toch weer aanpassen..). Hij suddert de peren heel lang in rode wijn met heerlijke ruikende kaneel, steranijs en sinaasappelschil. Maar hij laat dat mierzoete ingedikte sausje dat er vaak bijkomt weg bij aflevering. Pure peren. Punt.
 
Deze kun je zowel bij hartige gerechten eten maar ook als dessert met roomijs, slagroom of crème fraîche. Ze passen ook heel goed bij de amandel-hit van onze Toscatarte deze week….peren en amandelen gaan hand-in-hand. Always. Toch?
 
Stoofperen 4 Stoofperen 4
Stoofperen 4 Stoofperen 4

€1,50 voor 4 stuks (NEEM JE EIGEN TUPPERTJE-BAKJE-CONTAINER MEE !)

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem aug2020_7
€3,95 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.