Vrijdag 26 februari 2021

Lieve BakBuren
 
Hebben wij het nou mis? De eerste dag van de lente is toch 20/21 maart? En niet 20/21 februari?
Wat grappig hoe het weer kan veranderen. 10 dagen geleden waren we massaal aan het wandelen en schaatsen bij -10 (dikke sokken, jas, fleece, handschoenen, sjaal en muts) en afgelopen weekend was het +15 en je jas kon je thuislaten… Da's 25 graden verschil in slechts een week… 
 
Om bij dit lekkere lente weer aan te sluiten hebben we deze week een vrolijk voorjaarsassortiment vol gele tinten.

Ons lekkere-lente assortiment voor deze week wordt:

 

* Het 'gast' brood: Lentebrood met maïs 

Sappig en mals met een vrolijke gele kleur: het lijkt alsof de lente deze week in ons gastbrood is gekropen!

Dat lente geel zie je terug in de maïskorrels waarmee het rijkelijk 'gevuld' is. Om het nog meer 'finger licking good' en verslavend te maken hebben we een lepeltje venkelzaden toegevoegd. Dit maakt het dan het perfecte gezelschap voor hartig beleg zoals kaas, eieren, hummus, avocado en gerookte zalm. En boter…maar dat is bijna vanzelfsprekend hier, toch?

Mocht het kwik dit weekend nog meer gaan stijgen zodat je je barbecue kunt gaan afstoffen én aansteken, dat is dit brood helemaal op z'n plaats. Op de grillplaat, met die licht aangebrande streepjes….mjam. Mocht het kwik dalen, maak je dan maar geen zorgen, ons lentebrood met maïs is verrukkelijk dompelbaar in soepen als je je moet opwarmen.

Lentebrood met mais3 Lentebrood met mais3
Lentebrood met mais3 Lentebrood met mais3

€4,95 per busbrood (ca 700 gram): ALLEEN als busbrood deze week (het deeg is te slap om er goed bolletjes of een freeform van te kunnen maken).

 

* Patisserie: Lemon & lime blokjes

Deze hebben bijna geen voorstelronde nodig. Ze blijven in de Top 3 van onze meest geliefde en gevraagde baksels.
Deze heerlijkheden ontstonden toen we jaren geleden last had van kale citroenen. Dat klinkt als een besmettelijke ziekte maar het is eigenlijk een overschot aan naakte citrusvruchten. We raspen die meestal om de schil te gebruiken in andere gerechten, maar dan blijven die kale rakkers over. Dagen – soms weken – later vinden we ze weer, maar nu een hele gemeenschap van deze zielige kale vruchten die zich verplaatst hebben richting groentelade onderin de koelkast. Zoals je weet vindt Jayne alleen het idee van weggooien al pijnlijk, dus we hebben dit recept jaren geleden verzonnen om van een lading kale jongens af te komen. Wat begon uit nood is nu een onderdeel van onze bakkerijgeschiedenis en folklore geworden.
 
Het contrast van de knapperige digestivekoekjes bodem met de fluweelzachte citroen-limoenlaag blijft aanlokkelijk. Afgetopt met rozetjes opgeklopte slagroom (dus niet met poedersuiker zoals in de foto hiernaast; slagroom is zooooo veel lekkerder!) en het resultaat is onweerstaanbaar. Alsof dat nog niet genoeg zou zijn, ze zijn dagen lang goed houdbaar in de koelkast en ze vriezen geweldig in. Maar dat gaat jullie echt niet lukken hoor! Wedden…
 
9cbb0e02-51dd-47bd-975e-fd269aceaade 9cbb0e02-51dd-47bd-975e-fd269aceaade

€3,50 voor 6 blokjes

 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem feb21_1
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.