Vrijdag 19 juli 2019

Lieve BakBuren
 
We houden écht van deze tijd van het jaar.
Wanneer er zo veel inwoners weg zijn op vakantie, daalt een unieke rust neer over Amsterdam. Tijdens de Amsterdamse zomer is er een gevoel dat de dagen meer uitrekken, minder hectisch zijn en dat de wereld net een tikkie langzamer draait.

Voor ons in de bakkerij betekent dit dat onze vakantieverwenweken (mooi woord voor galgje) nu van start kunnen gaan. Met minder bestellende bakburen kunnen wij ingewikkeldere baksels maken. Daar hebben we enorm veel zin in! Deze week brengen we wat Franse chiqueheid naar de thuisblijvers met onze briocheals gast brooden een tarte aux fruitsals patisserie.
Het is ook de derde-vrijdag-van-de-maanden dat betekent een glutenvrijbrood in de vorm van het mulitkleuren maisbrood. En vakantie of geen vakantie, ons vaste brood, het rogge zuurdesem, is weer aanwezig, zoals altijd.

Ons vakantie-verwen-weken-gaan-van-start assortiment wordt:

 
 
*Het 'gast' brood: de beste BuiksloterBakery brioche
Niks schreeuwt harder ‘Z-O-M-E-R!’ voor ons dan een brioche.
Boterige, sappige, luchtige….lange ochtenden op een terras, met verse brioche, goede boter, misschien jam en zeker goede koffie.
En daarna komt een h-e-l-e dag die zich uitnodigend voor je uitstrekt.

Brioche, samen met croissants, zijn het summum van Franse viennoiserie. In de loop van onze bak-jaren hebben we een paar brioche recepten gebakken voor jullie. Er is (bijna) altijd ruimte voor verbetering in bakrecepten en we blijven de perfectie opzoeken.
Afgelopen jaar heeft Jayne een nieuwe brioche aanpak geprobeerd en de resultaten waren uitmuntend. Dit was – en nog steeds is – onze allerlekkerste brioche tot nu toe. Oh zo zacht, sappig, boterig met net de juiste hoeveelheid honing (in plaats van suiker) om een zoete kietel te geven.
Het is werkelijk alsof er een engeltje op je tong piest. Tjakka!

Mocht je deze verrukkelijke brioche deze vrijdag bestellen, mogen we dan een beetje bazerig zijn? Gebruik deze brioche niet alleen bij het ontbijt s’il vous plaît. Ondanks zijn lichte zoetigheid gaat het prima met de meeste belegsoorten, inclusief foie gras (alsof je dat in huis hebt…) en pâtés, mocht je in het Franse stramien willen blijven.
Bovendien kun je gewoon terugvallen op lekker Nederlands zijn en het besmeren met pindakaas of Nutella ;=) Met een plak jonge- of belegen kaas is het onverslaanbaar. En als je twijfelt wat je er ook op kunt doen …dan bien sûr is beurre beurre en nog meer beurre erop altijd goed…
Volgens onze chefkok Sjoerd is brioche een chefs droombrood: het maakt de beste boterhammen, tosti’s en wentelteefjes (dat is pain perdu in het Frans, maar geen turning bitches in het Engels… Hi hi hi). Wentelteefjes is/zijn een hint voor het ontbijt op bed of voor de brunch van zondag als je in de sfeer van lange uitrekkende dagen wilt komen….

 
Brioche 2018_2 Brioche 2018_2
Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen (bolletjes worden te droog, vinden wij).
€4,75 per busbrood (ca 550 gram)
 
 
* Patisserie: Tarte aux fruits
Sta jij ook, bijna kwijlend, vóór de etalages van de patisserie winkels in Frankrijk?
[Zeg aub ‘Ja!’ anders voelen wij ons echt gestoord].

De Fransen noemen dit slenteren langs de etalages leche vitrine – letterlijk ‘ramen likken’. Helemaal te begrijpen, want vooral zomers is er een waar kleurenpalette van tartelettes aux fruits, macarons en éclairs uitgestald achter het glas. Wel vaak met een superglaze van jam en suiker eroverheen, dat dan weer wel.

De patisseries geven ons altijd inspiratie. Onze tarte aux fruits van deze week zou zo in een goede patisserie winkel kunnen liggen. Een boterige kruimelige deegbodem, gevuld met frangipane (een mengsel van boter, eieren en amandelmeel) en royaal getopt met rijpe zomerse vruchten. En chic alors, de tart is 2 à 3 dagen goed houdbaar op kamertemperatuur. C’est vraiment magnifique.
Dan is het niet alleen de ramen die je wilt aflikken, maar je vingers ook.

 
Tarte aux fruits2 Tarte aux fruits2
€3,75 per 1/4 punt tarte, of €14 per hele tarte (hele taart doorsnede is 23cm)
 
 
* Het gluten-vrije-derde-vrijdag-van-maand brood: Multikleuren maisbrood
Ons multi-kleuren maisbrood is een chunky zonnig geel brood, ruim gevuld met oranje wortel, groene bosui en bruine spikkels chiazaad. Deze laatste zorgen voor meer eiwit en vezels. We moeten tenslotte aan het godd(in)elijke lichaam van onze bakburen denken in de zomer maanden.

Dit is een perfect picknick brood: hartig, smaakvol en het kan een stootje hebben. Je kunt het in blokjes snijden en ze zo opeten (zoals een eiertortilla; zie foto), horizontaal door midden snijden en dan beleggen als een sandwich, of zelfs beleg & smeersels er bovenop strijken.

We gebruiken geen gist maar een mengsel van bakpoeder en bicarbonaat. Deze laatste geeft een smaak/geur zoals in ons geliefde Iers soda brood. We verkopen deze glutenvrije gezondheid in een (voor ons) ongebruikelijk formaat: een 10x20cm langwerpige plak à la een foccacia (ja, ja, voor al die glutenvollers de echte beroemde foccacia komt binnenkort).

Dit brood blijft een aantal dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, roomkaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en vleeswaren.

 
GV multikleuren maisbrood sandwich GV multikleuren maisbrood sandwich
GV multikleuren maisbrood sandwich GV multikleuren maisbrood sandwich
€3,75 per blok (10x20cm)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesembrood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem juni2016_8
€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.