Vrijdag 26 juli 2019

Lieve BakBuren
 
Ohhhh hemeltje…..het kwik gaat flink stijgen deze week. Dat wordt letterlijk en figuurlijk bakken voor ons komende vrijdag :=(
Maar dat geeft niet, want zulk tropisch weer vraagt dan juist om een exotisch assortiment. Naast de gebruikelijk drie elementen hebben we deze week ook een 'vrijvanalles' verrukkelijk baksel.
Lees verder…en probeer niet te kwijlen anders wordt je toetsenbord of scherm plakkerig ;=)

Ons exotische-tropische-weer assortiment wordt:

 
*Het 'gast' brood: Zebra brood
Nederland kent zijn tijgerbrood, maar nu komen wij aan met ons zebra brood. Vol pyjama strepen ziet het er indrukwekkend uit en het geeft je wel het idee dat je op safari bent tijdens deze tropen dagen. 

Ons zebra brood bestaat uit twee smaken brooddeeg. Het ene heeft een beetje dadelstroop en een schep cacaopoeder (die je echt niet proeft in je plakje) om het donker te maken; beiden zijn gistdegen op basis van gebuilde tarwemeel en volkoren roggemeel en we hebben ook een snufje karwijzaad toegevoegd. Dat vermengd zich heel subtiel door het brood heen. Het is geen zoet smakend brood. Dit brood gaat het beste met hartig beleg: eiergerechten, avocado, hummus, alle soorten kaas en worsten.

Met dit brood kun je dit weekend gaan opscheppen aan de ontbijttafel! En ook volgende week op kantoor met je bammetjes – want het blijft bijna een week lang goed houdbaar.

Spec-ta-cu-lair, en mooie strepen! Jazeker, een apart brood.
Dit is een olifant van een brood. Het is heel groot en eentje die je niet gauw zal vergeten:=)
 
Zebra brood1 Zebra brood1
Zebra brood1 Zebra brood1
€4,95 als busbrood of 8 bolletjes (geef aan welke je wilt)
 
 
* Patisserie: Koele Caribische kokosblokjes
Deze blokjes kunnen je zomaar meenemen op reis (in gedachten dan) naar een Caribisch eiland.
Een krokante deegbodem met een sappige laag verkoelende kokoscrème en een limoen citrus hit. Bovenop komt gemalen kokos en – karamba – je ligt op een zonovergoten strand, met palmbomen om je heen onder een strak blauwe hemel. En dat vanuit je stoel in je achtertuin, balkon of achter je bureau :=)
Net zoals goede fantasieën blijven deze blokjes een paar dagen lekker en zijn net zo sappig.
 
€4 per 6 blokjes
 
 
* De vrijvanallesbehalvesmaak patisserie: Rozenwater, hibiscus, hazelnoten en amandelcake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Voor bakburen die graag op hun lijn willen letten voordat ze een badpak, bikini of zwembroek willen aantrekken hebben we een vrijvanalles traktatie deze week.
 
Met amandelmeel, rijstemeel en honing maken we eerst een cakebeslag. Net voordat we het in de oven schuiven besprenkelen we het met grof gehakte hazelnoten. Wanneer het uit de oven komt kwasten we het terwijl het nog heet is met een mengsel van geurend rozenwater en hibiscus. Dit helpt het dagen lang moist te blijven (en met dit weer is dat handig). Maar de exotische magie eindigt hier niet. Na een nachtje in de koelkast verandert de samenstelling – het ontwikkelt een bijna-boterkoek textuur en smaakt lichtelijk naar banaan, terwijl er noch boter noch banaan aanwezig zijn. Mysterieus is deze cake zeker: glutenvrij, suikervrij, lactosevrij en toch wel smaak-vol ondanks dat er zogenaamd niks in zit.
We bieden dit deze week aan in twee grote blokken waar elk blok ongeveer 6x8cm is. De volledige naam van rozenwater, hibiscus, hazelnoten en amandelcake duurt trouwens langer om uit te spreken dan een stukje op te eten.
VVA Rozenwater amandelcake1 VVA Rozenwater amandelcake1
VVA Rozenwater amandelcake1 VVA Rozenwater amandelcake1
€3,50 voor 2 grote blokken (elk blok is ca 6x8cm)
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Rogge zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem sept2017_1
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.