We hadden moeite om deze week een menu-beslissing te maken: tweede kamer verkiezingen, Sint Patricksdag (17 maart) en de lente equinox dit weekend (20/21 maart). Dan begint de lente officieel. En ook even bij stilstaan dat het een jaar geleden is dat alle winkels, horeca etc dicht gingen (15 maart). Toen nam Corona de overhand in ons land. Wat een keuze-stress! Talking of which – keuzes maken - vergeet je niet te stemmen vandaag of morgen?
Ons Sint Patricksdag-en-het-is-officieel-lente assortiment voor deze week wordt:
* Het gast brood: Lentekruiden brood
* Patisserie: Guinness Barmbrack (lactosevrij, suikerarm)
Top o’ de mornin’ te yer!
Pardon?
Da’s Iers voor ‘goedemorgen’.
Morgen (17 maart) is het St. Patrick’s Day, de beschermheilige van Ierland. Dat wordt dus een uitstekende smoes om dit lievelingsrecept uit de klapper te halen voor vrijdag. Een biertje in de kroeg kan niet, dus voorlopig verwerken we het dan maar in een blijmakend baksel. (Weet je trouwens nog toen Corona bekend was als een biertje in plaats van een ziekte?)
Ondanks Jaynes Keltische uiterlijk van rood haar en sproetjes, hebben wij hier geen Iers bloed in de BuiksloterBakery. Maar een Iers-getint aanbod zonder iets met Guinness erin zou een regelrechte ramp zijn, dus vandaar onze Guinness Barmbrack als patisserie. Feest voor alle Barmbrack fans op de Breek! En die van Guinness ook, natuurlijk….
Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín = busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Dan, volgens de Ierse traditie, stoppen we er kleine verrassinkjes in om het komende jaar te voorspellen (bijvoorbeeld, een muntje = je wordt rijk). Maar voor Sint Patricksdag doen we het anders. We laten de muntjes, stokjes en erwtjes eruit en we gieten er dan maar een lading Guinness in.
Barmbrack zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en zelfs geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen). Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in-Guinness-geweekte-en-gedroogde-vruchten en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake! Probeer het eens bij een kopje thee au naturel, maar ook met een lik boter en/of een plakje kaas. De alcohol verdampt in de oven, dus fear not, je kinderen worden hier helaas niet dronken van… want dan zouden ze vast sneller in slaap vallen en hard snurken.
We bakken het deze week in een lange 24 cm cakevorm. Van een halve cake kun je makkelijk tenminste 8 à 10 plakken snijden – afhankelijk van hoe dik je ze snijdt natuurlijk- en het blijft dagenlang goed. Het wordt eigenlijk steeds sappiger en lekkerder met de dagen…..
€4,95 per halve cake van 12 cm lang (genoeg voor 8 à 10 plakken) of €9 per hele cake van 24 cm lang
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood