Vrijdag 19 maart 2021

Lieve BakBuren

We hadden moeite om deze week een menu-beslissing te maken: tweede kamer verkiezingen, Sint Patricksdag (17 maart) en de lente equinox dit weekend (20/21 maart). Dan begint de lente officieel. En ook even bij stilstaan dat het een jaar geleden is dat alle winkels, horeca etc dicht gingen (15 maart). Toen nam Corona de overhand in ons land. Wat een keuze-stress! Talking of which – keuzes maken - vergeet je niet te stemmen vandaag of morgen?

Ons Sint Patricksdag-en-het-is-officieel-lente assortiment voor deze week wordt:

 

* Het gast brood: Lentekruiden brood

Komende zaterdag/zondag wordt het officieel de eerste dag van de lente. We kunnen dit niet vieren op een terrasje, dus zullen we genoodzaakt zijn om dat nu enigzins thuis te doen. Met maximaal één persoon op bezoek…huilend poppetje icoontje.
 
Laat je je niet misleiden door het simpele uiterlijk van dit brood. Dit brood lijkt heel eenvoudig, en dat wil zeggen dat je niet zoveel ziet… Het zit niet bomvol olijven, tomaten of brokken kaas, maar wel bomvol smaak! Dit licht volkorenbrood zit vol verschillende verse lentekruiden. Het wordt nog luchtiger door het gebruik van yoghurt. Bovenop zitten havervlokken om een interessant contrast te geven – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens – net zoals een foute toupet tijdens een waaierige strandwandeling….
Dit is het perfecte gezelschap voor zowel bij een weekendontbijt/brunch als de barbecue (haha, positief denken). Het gaat uitstekend met allerlei eiergerechten, vleeswaren en gerookte zalm. En het geeft ook een eigentijdse twist aan tosti’s en is goed dompelbaar in kruidige olijfolie. Maar het past altijd top bij stevige soepen, mocht die lente van start gaan met koelere temperaturen…
 
Lente kruidenbrood
Lente kruidenbrood
€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of freeform (ca 650 gram)
 
 

* Patisserie: Guinness Barmbrack (lactosevrij, suikerarm)

Top o’ de mornin’ te yer!

Pardon?

Da’s Iers voor ‘goedemorgen’. 

Morgen (17 maart) is het St. Patrick’s Day, de beschermheilige van Ierland. Dat wordt dus een uitstekende smoes om dit lievelingsrecept uit de klapper te halen voor vrijdag. Een biertje in de kroeg kan niet, dus voorlopig verwerken we het dan maar in een blijmakend baksel. (Weet je trouwens nog toen Corona bekend was als een biertje in plaats van een ziekte?)

Ondanks Jaynes Keltische uiterlijk van rood haar en sproetjes, hebben wij hier geen Iers bloed in de BuiksloterBakery. Maar een Iers-getint aanbod zonder iets met Guinness erin zou een regelrechte ramp zijn, dus vandaar onze Guinness Barmbrack als patisserie. Feest voor alle Barmbrack fans op de Breek! En die van Guinness ook, natuurlijk…. 

Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Dan, volgens de Ierse traditie, stoppen we er kleine verrassinkjes in om het komende jaar te voorspellen (bijvoorbeeld, een muntje = je wordt rijk). Maar voor Sint Patricksdag doen we het anders. We laten de muntjes, stokjes en erwtjes eruit en we gieten er dan maar een lading Guinness in.

Barmbrack2

Barmbrack zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en zelfs geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen). Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, in-Guinness-geweekte-en-gedroogde-vruchten en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake! Probeer het eens bij een kopje thee au naturel, maar ook met een lik boter en/of een plakje kaas. De alcohol verdampt in de oven, dus fear not, je kinderen worden hier helaas niet dronken van… want dan zouden ze vast sneller in slaap vallen en hard snurken.

We bakken het deze week in een lange 24 cm cakevorm. Van een halve cake kun je makkelijk tenminste 8 à 10 plakken snijden – afhankelijk van hoe dik je ze snijdt natuurlijk- en het blijft dagenlang goed. Het wordt eigenlijk steeds sappiger en lekkerder met de dagen…..

Barmbrack2 Barmbrack2

€4,95 per halve cake van 12 cm lang (genoeg voor 8 à 10 plakken) of €9 per hele cake van 24 cm lang

 
 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
 
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem aug2020_4
 
€3,75 per brood (ca 650 gram)
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.