Vrijdag 2 augustus 2019

Buongiorno cari amici BakBuren
 
Deze week is het uiteindelijk focaccia week!
Na twee jaar terug van weggeweest, is het weer eens tijd om deze favoriet te bakken voor de BreekBlijvers. Waarom twee jaar? Omdat we afgelopen jaar onze keuken aan het verbouwen waren….daardoor konden we tijdens de zomer vakantie weken niet bakken. Dus deze week is onsgastbrood het focaccia con olive verdi (=groene olijven).
 
Om in de Italiaans stemming te blijven hebben we als patisserie een frisse ricotta taart met zomerse vruchten en walnoten. Fantastico! Dit kan makkelijk omgetoverd worden naar glutenvrij – dus geef dat aan bij je bestelling.  
 
Het is ook weer de eerste vrijdag van de maand is betekent dat dat het tijd is voor ons glutenvrij mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen).
 
En last but not least ons vaste brood, het rogge zuurdesem. Bravo ragazzi!
 
Ons bella-italia assortiment voor deze week wordt:
 
 
*Het 'gast' brood: Focaccia con olive verdi

Focaccia! 

Het klinkt als een vloekwoord, vooral als je het (te) enthousiast hardop uitspreekt.

En hoe moet je dat nou doen op z'n Italiaans?

Het juiste uitspraak is als fok-kat-tja en niet als fok-azia. Da’s zooooo fout…. 

Na een hap van dit brood ga jij ook vanzelf Italiaans vloeken: ‘Focaccia! Wat is dit verrukkelijk!

Dit brood dook drie jaar geleden voor het eerst op in ons assortiment. Het was zo’n uitmuntend succes dat we er zeker weer naar uitkeken om het weer te bakken. Maar we moesten wachten totdat er (wat) minder mensen aanwezig zijn, zoals tijdens de zomer vakantie, anders konden we de hoeveelheden niet aan ;=)
Het is een klassiek geval van ‘te weinig uren in een dag’ (focaccia heeft langere rijstijden nodig) én we hebben te weinig bakplaten. Maar deze week is het eindelijk zover. Horen we de BreekBlijvers al juichen vanuit onze achtertuin?

Dit bekende brood heeft bijna geen voorstelronde nodig. Zijn rijke olijfolie smaak, lichttaaie textuur en krokante zouterige korst is een combinatie die zijn populariteit al jarenlang verklaart. Meestal houden we van purisme, maar omdat wij toch maar weer eens willen uitpakken voor de thuisblijvers, hebben we groene olijven (olive verdi) toegevoegd, samen met Italiaanse kruiden (rozemarijn, oregaan en tijm). 

Dit is een brooddeeg dat uuuuuren lang nodig heeft om te rijzen – rustig en op z’n tijd – en vlak voordat het de oven in gaat drukken we onze vingers er nog even in om de kenmerkende kuiltjes te maken. Met wat voorstellingsvermogen – en een Peroni bier (of twee) op  – zou deze kuiltjes je kunnen doen denken aan de golvende zee van een Italiaanse kustplaats. We sprenkelen er wat grof zeezout overheen voor dat aan-zee gevoel en toppen alles af met een goede plens olijfolie.

We leveren dit brood af als een (ongeveer) 20x30cm plak van circa 600+g. Deze kun je dan in lange strips of blokken snijden en zo opeten. Of je kunt ze in nog meer olijfolie dompelen, eten met pesto, tapenade, hummus of een andere dip.  

En we hebben ontdekt dat als je een plak door midden snijdt en belegt dan heb je een soort broodje Italiano. Je kunt stukjes ook toasten en dan worden ze nog krokanter. Genoeg ideeen? Bravo così!

Focaccia met olijven6 Focaccia met olijven6
Focaccia met olijven6 Focaccia met olijven6
Focaccia met olijven6 Focaccia met olijven6

€4,95 per focaccia plak van 20 x 30cm (ca 600g) 

 

* Patisserie: Frisse ricottataart met zomerse vruchten en walnoten

Wat een zomerse traktatie toch!
Dit ruikt voortreffelijk wanneer het uit de oven komt. Sappige zomerse vruchten in een beslag van gemalen walnoten, ricotta, een beetje citroen en een vleugje gember.
In de foto zie je alleen bosbessen – want zo hebben we het eerder gemaakt. Maar deze week laten we ons verrassen en inspireren door welk seizoensfruit er aanwezig is wanner we onze inkopen doen :=) Het wordt dus een kleurrijke toevoeging aan je eettafel dit weekend.
 
Gezien dat het meerdere dagen goed houdbaar is kun je hier het hele weekend van genieten. Het is prima bij zowel een verkoelend ontbijt als een lekker 'iets' voor bij de koffie of thee mocht je een dippie hebben overdag.
En alsof dat nog niet genoeg is, we kunnen dit ook glutenvrij maken. Dus geef dat aan bij je bestelling en wij doen de rest.
 
Bosbessen walnoten ricottataart1 Bosbessen walnoten ricottataart1
Bosbessen walnoten ricottataart1 Bosbessen walnoten ricottataart1

€4,50 per 1/4 punt; €16 per hele taart van 23cm doorsnede: geef aan of je de glutenvrije versie wilt bestellen

Een kwart punt is genoeg voor twee ruime porties als dessert, of voor 2-4 personen bij de koffie of thee.
 
 

*Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)

Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
 
€9,75 voor ca 900g

 

* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood 

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem jan2017_2

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.