Vrijdag 2 februari 2018

Lieve BakBuren

Februari klopt al aan de deur….AL !
Noch beroemd voor zijn prachtige weer noch voor zijn rijkdom in groenten en fruit is februari eigenlijk een beetje van een saaie maand. Dan hangen mensen op de bank, kunnen een beetje down zijn en de motivatie om iets te ondernemen kan ver weggezakt zijn. Als tegengas hiervoor hebben wij een ‘feel fabulous in februari’ (de two-taligheid klopt en is geen tikfout, deze keer..) bedacht om uit de ‘winter-ineestorting’ te komen.
Gelukkig beginnen de Olympische Winterspelen over een dikke week om ietsjes meer kruit in de maand te zetten….daar hebben we al er wat bak-ideeen voor….

Op ons zuurdesembrood na hebben we deze week een tarwe-vrij assortiment. Dat klinkt veel dramatischer dan het is, maar soms is een beetje drama okee om wat reuring in de tent te krijgen, vooral in februari ;=) , toch?

Het gastbrood deze week is een multizaden spelt brood. En om in de spelt-stroom te blijven hebben we voor de patisserie ook nog eens een spiced spelt cake. Het is ook alweer de 1e-vrijdag-van-de-maand en daarvoor hebben we ons glutenvrije mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen). Om de fabulousness nog meer te accentueren hebben we als extraatje een vrijvanallesbehalve smaak patisserie: de super smakelijke bananen boekweit cake.

Ons feel-fabulous-in-februari assortiment voor deze week is dus geworden:

Het ‘gast’ brood: Multizaden spelt brood
Dat spelt een oude graansoort is, is jullie ondertussen vast wel bekend. Sommige mensen vinden dat het makkelijker te verteren is dan tarwe, anderen vinden dat het lekkerder smaakt en weer anderen houden van het feit dat het minder gekruist/gemanipuleerd is dan tarwe en dus genetisch dichterbij de oudere granen staat.
Trouwens, spelt is niet gluten-vrij zoals veel mensen denken. Het bevat een ander soort gluten dan tarwe (die meer oplosbaar is) waardoor mensen die niet zo goed tegen tarwe kunnen, wel spelt kunnen eten. Wij gebruiken 100% EKO speltmeel van Nederlandse bodem.

Wij waren vroeger nooit echt zo gecharmeerd van spelt totdat we een paar keer in Kopenhagen waren. Daar zijn we besmet geraakt door het spelt-virus. Er zijn veel redenen om van spelt te houden en tegenwoordig is het ook nog eens erg trendy. Misschien is mede hierdoor de prijs flink gestegen in de laatste twee jaar….sorry….maar goedkoper kunnen we een echt spelt brood niet maken. Wel leuker!

Dit gistbrood bevat 100% spelt – volkoren speltmeel en speltbloem – zonder andere toegevoegde graansoorten. We voegen daar 4 verschillende zaden aan toe: pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad en maanzaad. Als laatste wordt het brood bestreken met koffie (echt waar). Niet dat je daar nog iets van proeft, maar het is een oeroud Deens truukje om de bovenkorst aantrekklijker (donkerder) te maken, want anders blijft spelt een beetje bleek.
Over truukjes gesproken, van speltbrood is het bekend dat het na enige tijd kruimeliger wordt. Mede daarom wordt het dan ook vaak gemengd met een andere meelsoort, maar niet bij ons. We hebben ook een beetje chiazaad toegevoegd om het brood moist te houden – een truukje van onze glutenvrije broden ervaringen. Desondanks is het dan ook van belang om het brood goed ingepakt in de koelkast te bewaren (of het wat sneller op te eten kan altijd natuurlijk).
Dit is een eerlijk en voedzaam brood. Het is heerlijk zoals het is, maar ook de perfecte partner voor al je geliefde beleg (kaas, pindakaas, eieren, vleeswaren, gerookte zalm, Nutella en jam). Een bijzonder brood voor aan je weekend ontbijttafel en voor in je broodtrommel: en met al die zaden en pitten, een beetje crunch bij de lunch :=)

Spelt multizaden chia Spelt multizaden chia

Deze week alleen als een busbroden te krijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien)
€5,50 per busbrood (ca 650g)


* Patisserie: Spiced spelt cake
De volle naam die Jayne bedacht voor deze heerlijkheid was winter spiced sinaasappel walnoot cake….maar dat vond Sjoerd veel te lang. Dus werd het spiced spelt cake. Misschien had hij wel een beetje gelijk want het zou eigenlijk niet passen op de excel sheetkolom voor de bestellingen voor deze week… Ha ha!

Ondanks zijn verkorte naam is de smaak volop aanwezig. En wat een traktatie is het! Een moist cake, gespikkeld met krokante walnoot stukjes. Wanneer rijp fruit zeldzaam is in februari, dan zijn de citrusvruchten nog steeds een welkome opluchting qua frisheid. Daarom besloten we om deze cake vol te laden met de zoetscherpe smaak van sinaassappel. De toevoeging van de winterse specerijen van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat maken een bedwelmend aroma. Ruiken jullie het al?

Deze spiced spelt cake is een welkome verandering om je ontbijt verrassender te maken: het is verrukkelijk met banaan en yoghurt, of besmeerd met zachte boter. Pindakaas en Nutella zijn ook niet mis, net zoals marmelade voor een extra citrus-shot om je wakker te schudden. Maar alsjeblieft, beperk je niet tot het ontbijt met deze cake. Het kan meegenomen worden naar je werk, of voor in de trein of bus, en zo’n plakje cake maakt het leven dan ook een stuk aangenamer. Samen met een goed bakkie koffie of thee, uiteraard. Onweerstaanbaar.
En by the way er zit er weinig suiker hier in, ook nog. Feel fabulous in februari. Ja zeker.

Spiced spelt cake2 Spiced spelt cake2

Spiced spelt cake2 Spiced spelt cake2
€4,80 per halve langwerpige cake (ca 12cm lang en 425+g zwaar) – Het blijft dagen lang vers, dan heb je hiermee dagenlang genoeg!


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV1 Mega-meerzaden GV1

€9,75 voor ca 900g


*Vrijvanalles patisserie: Bananen boekweit cake (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij)
Net zoals spelt hip & trendy is geworden de laatste tijd, hebben wij ook gemerkt dat er een de steigende populariteit van onze vrijvanallesbehalvesmaak baksels is. Ze zijn niet alleen ‘gezond’ (er zit er ‘niks’ in, ha ha) maar ze zijn ook nog eens onwijs lekker. De toenemende interesse voor dit soort lekkernijen is voor ons (ehm… Jayne dus) uitdagend genoeg om allerlei experimenten te proberen. En daar houden wij van.

Vooral door Starbucks en andere trendy koffie ketens heeft banana bread nu een ‘geeuw’ factor gekregen. Net zoals muffins. Om de gaap tot een glimlach om te toveren hebben wij hier nieuw leven in geblazen. Na een van Jaynes alternatieve ontbijtproefjes (een boekweitpap met banaan en honing…Sjoerd weigerd om het te proberen…) ontdekte zij dat de banaan-boekweit-honing combinatie erg goed werkte. Zou dat vertaald kunnen worden naar een cake? Boekweit bleek inderdaad een perfekte partner te zijn voor banaan in cake. Die twee gaan hand-in-hand net zoals Dolce & Gabbana, Viktor & Rolf, Nick & Simon, Laurel & Hardy, Mickey & Minnie, van Kooten & de Bie enz enz. Misschien hadden we deze cake dus toch anders moeten noemen….Dolce & Banana? Dat klinkt net ietsjes sexier ;=)

Net zoals een tijdloos stuk kleding waarvan de look aangepast kan worden met allerlei accessoires, zo is het ook met deze cake. In zijn naakte vorm is het al erg lekker. Maar je kunt het slim aankleden….om in de vrijvanalles-sfeer te blijven – denk aan pindakaas, notenpasta’s, plekjes banaan, tahini, vruchten compotes en suikervrije jams; als het je niet uitmaakt, dan zijn een likje boter (of een dikke laag à la Sjoerd), Nutella en zelfs kaas aanraders. Het maakt top toast na een paar minuten in de broodrooster. En joy of joys,het is een week goed houdbaar in de koelkast. Dat is genoeg tijd om alle combinaties uit te proberen.

Banana boekweit cake1 Banana boekweit cake1

€4,80 per halve langwerpige cake (ca 12cm lang en 425+g zwaar)


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem jan18_2 Rogge zuurdesem jan18_2

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.