Vrijdag 2 juli 2021

Lieve BakBuren
 
Deze zondag (4 juli) is het weer Amerikaanse (VS) Onafhankelijkheidsdag oftewel 'Fourth of July' .
Jullie weten hoe wij van een goed thema houden, dus deze week halen we onze lievelings Amerikaanse recepten uit de bakkast.
Omdat het ook weer de eerste vrijdag van de maand is, betekent dat dat het tijd is voor ons glutenvrij mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen). FEEST dus op alle fronten!
 
We zullen je bestelling weer in papier inpakken en aan de deur overhandigen in een tasje.
Betaling is liefst met een tikkie, achteraf.
Ons Fourth-of-July assortiment voor deze week wordt:
 
 
*Het 'gast' brood: Texaans tarwe-maisbrood
Als je denkt aan Texas, wat komt er dan meteen in je op?
Olie? Cowboys? Chainsaw massacre? Dallas (JFK of JR Ewing)? Of misschien denk je wel meteen aan ons brood na deze week ;=)

Dit recept stamt uit een Amerikaans broodboek over hoe je thuis allerlei weird and wonderful belegde broodjes kunt maken. Sommigen zijn zelfs te wild voor ons. En ‘rijkelijk belegd’ is een understatement. De broodjes zijn zo hoog belegd/opgestapeld dat je een enorme mond moeten hebben om het erom heen te krijgen. En da's dan weer wel heel erg Amerikaans…

Trouwens, valt het je op in de foto dat dit brood een Donald Trump-achtig kapsel heeft ;=) [Sorry…jullie dachten dat we van hem af waren….]. Normaal gesproken snijden we een brood in om een gelijkmatige rijs in de oven te krijgen. Deze week doen we dat expres niet. Zodoende komt het (misschien) uit de oven met een raar kuifje.

Dit Texaanse tarwe-mais brood is een compact gistbrood, gemaakt met volkoren tarwemeel en zonnig maismeel. Dit is een hoog brood. Hoog, omdat everything in America is big. Met ons huidige zomerse weer (nou ja, deze week dan ff niet) kan je dit brood American style gaan eten: met pastrami (pekelvlees), en/of bij de barbecue in de tuin. Bij dit laatste hoort er het liefst een zwembad bij….ook als het alleen maar die opblaasbare van de kinderen is…

Dit brood is overal inzetbaar, geschikt voor zowel zoet als hartig: van dat geliefde Amerikaanse beleg ‘PBJ’ peanut butter and jelly (da’s pindakaas met jam voor ons) tot een goed degelijk Nederlands broodje kaas. Of je kunt in de voetstappen van The King (=Elvis) treden en er een tosti van maken met pindakaas en banaan.
En om in de stemming van Texas te blijven, denk dan aan olie. Nee, niet de zwarte olie die daar uit de grond stroomt, maar denk aan olijfolie waar dit brood heerlijk in te dompelen is.
 
Texaans tarwe-maisThanksgivingbrood1 Texaans tarwe-mais met pindakaas

Deze week ALLEEN als busbrood te verkrijgen (het deeg is te nat om bolletjes te draaien).
€4,95 per busbrood (ca 800+ gram)

 
 
* Patisserie: Cowboy Cake
We hadden het beloofd – en we willen onze beloftes nakomen! Cowboy Cake, yee haaaaaa. Geen Amerikaans assortiment zou compleet zijn zonder onze Cowboy Cake.
We wilden dit al een paar weken geleden maken voor Vaderdag, maar toen zou het weer zo warm worden dat we vreesden dat de chocolade never nooit zou stollen. We denken dat komende vrijdag 'gunstig' zal zijn qua temperatuur….even afkloppen.
 
Dit recept is afkomstig van een echte ‘dude ranch’ in Wyoming waar schrijfster-kokkin Claire Ptak (beroemd van die citroen-vlierbloesem trouwtaart van Prins Harry) een aantal zomers tijdens haar studietijd had gewerkt. De cake mocht zij zelf niet maken en het werd altijd gebakken door een van de familieleden om het recept geheim te houden. Het recept werd achter slot & grendel bewaard in de kelder van de dude ranch. Na dit zoveel zomers geproefd te hebben begon ze zelf te bakken en ze kwam aardig in de buurt van de echte  cake. Een paar jaar geleden heeft ze haar versie hiervan gepubliceerd. Maar om het hip en trendy te maken had ze de oorspronkelijk koffie-chocolade cake omgetoverd tot een chocolade-kokos cake. Al die boter en melk werden toen ineens vervangen door kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos in plaats van de sterke java. Tja, kom nou zeg…..Dat doen wij dus niet hoor!
 
Hip, trendy & gevoelige moderne cowboys – dat boterde niet bij ons. Dus 2 jaar geleden kreeg Jayne het op haar cowgirl heupen om het recept snel te herstellen naar zijn oorspronkelijke macho-heid. Boter, melk, suiker en een goede koffiesmaak kwamen er weer in. Iets om je wakker te houden wanneer je op je fiets, ehm, stalen ros zit.
 
Vol gluten, suiker, zuivel, cacao & koffie, en we denken dat de Wyoming cowboys deze versie veel lekkerder zouden vinden dan de modernere watjes-versie met al die kokos. Tot onze verrassing bleek deze Cowboy Cake ontzettend luchtig te zijn. Dit is handige informatie voor onze bakbuurvrouwen – ze kunnen het met een gerust hart aan hun eigen cowboy geven, wetend dat hij daarna nog steeds lekker in zijn broek zal zitten. 
 
 
€4,50 voor 6 stukken
 
 
 
* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten.
 
Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel.
 
Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).
 
Mocht je dit weekend een uitgebreide lunch of diner met vrienden of familie hebben, dan is onze Brick een top toevoeging aan de kaasplank. Het toast ook nog eens fantastisch in de broodrooster of op de grillplaat.
 
Mega-meerzaden GV4
 
€9,75 voor ca 900g
 
 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.