Vrijdag 2 maart 2018

Lieve BakBuren

Gaat de vijver dichtvriezen deze week? Wordt schaatsen over het Markermeer mogelijk?
De Olympische Winter Spelen zijn voorbij en nu pas begint de echte winter lijkt het.
Dus zonder een lange inleiding deze week, ons warm-en-gezond assortiment voor vrijdag is geworden:

* Het ‘gast’ brood: Beemster knoflook & peterselie brood
Het lijkt erop dat jullie wat extra bescherming nodig hebben – met al die verhalen over griep & verkoudheid die we om ons heen horen. Met de kwik-dalende temperaturen deze week willen we graag jullie gezondheid ondersteunen, vandaar ons knoflook brood voor dit weekend.

Knoflook is bekend in de natuurgeneeskunde voor zijn anti-bacteriele werking om microben en andere wazige beessies te doden. Dit lichte gebuilde tarwemeel gistbrood wordt gemaakt met lokale Beemster knoflook en ruikt en smaakt dan ook echt naar knoflook. Jullie kennen ons: we zijn niet gierig met ingredienten. Als je een knoflook (of kaas of tomaten brood) bij ons haalt, dan bevat het ook echt wat er in de naam staat. Toch is het niet zo overdreven aanwezig dat je er ‘s nachts wakker van wordt met een mond zo droog dat het op een kamelenoksel lijkt (Engelse uitdrukking).

Knoflook is ook bekend voor een ander soort bescherming….tegen vampieren. Heb jij er (ook) last van? Mocht dit een probleem zijn in jouw woning of deel van 020Noord, dan is de lokale Beemster knoflook goed voor echte lokale bescherming. Tjakka! Is dat niet nou een perfekte win-win?

Verder ziet dit brood er aantrekkelijk uit met zijn groene spikkels van de grofgehakte platte peterselie. Misschien weten jullie dat al, maar als je last van knoflook-adem hebt, dan helpt het kauwen van verse peterselie om de geur te neutraliseren. Een leuke tip voor als je ooit te veel knoflook (brood) hebt gegeten. En ook als je je bed moet delen met een niet-knoflook-brood-etende-huisgenoot die dan gaat klagen….

Knoflook-peterselie brood gesneden Knoflook-peterselie brood gesneden

€4,75 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Het glutenvrije Mega-meerzaden brood (a.k.a The Brick of baksteen)
Dit is een giga-brood voor onze gluten-vrijers, zaden-liefhebbers en buren die minder tarwe willen (gaan) eten. Het wordt ook door de fans ‘de baksteen’ of ‘the brick’ genoemd, want het is een groot brood en het weegt best wel zwaar. Het zit vol met zonnebloempitten, lijnzaad, chia zaden, psylliumzaad, walnoten & beetje havermeel. Aan 1-2 plakjes per dag heb je genoeg. Je kunt het (in delen) invriezen, maar je kunt het ook heel lang goed in de koelkast bewaren (na 14 dagen is het nog steeds goed).

Mega-meerzaden GV4 Mega-meerzaden GV4

€9,75 voor ca 900g


* Patisserie: Kaneel mousse meringues (glutenvrij & lactosevrij)
Jayne kwam in aanraking met deze voortreffelijke schuimtaartjes tijdens een kookworkshop in Ballymaloe (vlakbij Cork in Ierland) in 2010. En ja, dat was ook dezelfde kookworkshop die de inspiratie kietelde voor het opzetten van de bakkerij.

Deze meringues waren een onderdeel van een afternoon tea menu. Met hun beige uiterlijk zagen ze matig verleidelijk uit. Zeker niet naast alle veel kleurrijkere vruchten jams, scones en taartjes. Maar never judge a book by its cover is het gezegde…. Deze (on)interessante verschijning gaf geen indicatie van het hemelse zachte kaneel mousse-achtige binnenwerk dat onder dat krokante exterieur lag…
Gelukkig, want het leven is veel leuker wanneer een verrassing vanuit een onverwachte hoek komt. Na de eerste hap was Jaynes hart gestolen. Love at first bite. Sindsdien hebben we deze regelmatig gemaakt voor caterings en feesten. En alsof dat nog niet genoeg is, ze zijn ook vanzelfsprekend glutenvrij en lactosevrij. Met zulke meringues krijg je veel vrienden….ze (de meringues dus) zijn ongeveer 5 dagen goed houdbaar (buiten de koelkast aub, anders worden ze zompig).

Mogen we je ook een advies geven, mocht je deze heerlijkheden willen bestellen voor dit weekend?
Koop dan wat goede slagroom, klop het op (zonder suiker!) en serveer het bij de meringues. Als je de meringue eet met een flinke klodder slagroom, dan zal je ons oneindig dankbaar zijn.

Kaneel mousse meringues2 Kaneel mousse meringues2

€3 voor een bakje vol meringues


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem sept2017_3

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.