Vrijdag 9 maart 2018

Lieve BakBuren

Deze week gaan we onze bakbuufen verwennen!
Donderdag 8 maart is het internationale vrouwendag en dat geeft ons een goede smoes om een op-de-vrouw-toegespitst assortiment te bakken deze week.
Horen we nu een groot gejuich ontstaan over Amsterdam Noord?

Ons menu deze week is samengesteld met een glimlach, en een dosis dubbelzinnige humor…..
Als gast brood is er ons altijd populaire ma(a)nzaad brood vol van de knisperende gezondheidsbommetjes, maanzaad. Als patisserie hebben we twee baksels: de chique tarte au chocolat (die viel zo in de smaak als testje afgelopen vrijdag) en voor onze glutenvrij/suikervrij/lactosevrije bakbuurvrouwen de vrijvanallesbehalvesmaak enige echte Botox blokjes.
Net zoals elke vrouw iets – of iemand – nodig heeft waarop zij kan steunen en leunen, hebben wij in ons bak-assortiment onze eigen rots in de branding: het vaste brood, rogge zuurdesem.

Ons verwen-onze-vrouwen assortiment is dus geworden

* Het ‘gast’ brood: Ma(a)nzaad brood
Bakbuurvrouwen even opletten graag – dit is echt een vrouwenbrood.
Met de woordspeling van ma(a)nzaad schreeuwde dit brood om meegenomen te worden in ons aanbod :=)
Ma(a)nzaden zijn kleine gezondheidsbommetjes. Als vrouwen zijn we vaak bezig met gezondheid: ons eigen welzijn en die van onze familie, vrienden en dierbaren. Deze kleine zaadjes bevatten veel goede vetzuren: die verhogen het nivo van het goede cholesterol in je lichaam, en verminderen het risico van hart-en-bloedvaten aandoeningen. De vetzuren helpen ook om je energie op peil te houden, ze zijn goed tegen eczeem en huiduitslag en ze zijn bevordelijk voor de nachtrust. Ze bevatten ook koper (om bloedcellen te produceren) en kalium (om je hartslag en bloeddruk onder controle te houden). Ja ja, poe poe – zaadbrood. Tiswathè?

De andere mineralen die ook aanwezig zijn calcium en fosfor (voor sterke botten en ze helpen tegen het ontwikkelen van osteoporose), ijzer (opname van zuurstof in je bloed) en zink (voor het aanmaak van bacterieen-dodende cellen en het maken van nieuwe cellen). Veel beter om zo’n verhaal te kunnen vertellen dan een lijst met E-nummers en toevoegingen, toch?

We zeggen regelmatig dat je blij kunt worden van onze broden. Met dit brood is dat letterlijk waar. Maanzaad staat ook bekend als de voorloper van opium. Oeps. Anders dan de ‘mother’s little helper’ (=valium) in de jaren 60. De zeer kleine hoeveelheden van opium alkaloiden die aanwezig zijn in maanzaad hebben een goed welzijnsbevorderend effect (nou, daar is een mooi woord voor Scrabble) op het lichaam: ze bregen je zenuwstelsel tot rust en ze zijn ook nog natuurlijke pijnstillers.
Lieve bakbuurvrouwen, wie onder ons wilt dat nou niet ? ;=)

Maanzaad busbrood doorgesneden Maanzaad busbrood doorgesneden

€4,95 per busbrood/8 bolletjes (ca 600 gram)


* Patisserie: Tarte au chocolat
Als wij mensen willen verwennen – mannen of vrouwen – dan is chocolade vaak een hele goede keuze. Het blijft iets luxe, verboden en een beetje ondeugend.
Na het enorme succes van Jaynes testje afgelopen vrijdag was deze chique tarte au chocolat meteen onze nummer 1 kandidaat voor deze week.

De tarte au chocolat bestaat uit een krokante- en beetje zoete deegbodem, die eerst apart in de oven wordt gebakken (blind baking in het Engels). Daarna wordt de gebakken deegvorm gevuld met een ganache van goede pure (70%) chocolade. Enne, er zit trouwens weinig suiker in dit dessert. Unbelievable, nietwaar?

Trouwens, de ganache in deze tarte is zo glad dat je daarop zou kunnen schaatsen :=) We toppen het af met een sprinkle goudpoeder. Er hoort een beetje bling in de bakkerij deze week voor de dames. Deze bling is goedkoper dan de juweliers-bling ook nog.

Tarte au chocolat 2018_1 Tarte au chocolat 2018_1

€3,75 (per 1/4 taart; €13,50 per hele taart,23 cm doorsnede)


* Patisserie: Botox blokjes (ook glutenvrij, suikervrij & lactosevrij maar toch smaak-VOL)
Deze sappige citroen-amandel cake puilt uit van leeftijds-tartende en huidverbeterende vitaminen. Perfekt voor een vrouwenassortiment in plaats van anti-rimpel crèmes vol ingredienten die je niet eens kan uitspreken. De cake z’n warme glow komt dankzij de kurkuma die ook een lading ontstekkingremmers in zijn mars heeft: zeer goed voor krakende botten en een fiets-huid (wind-en-koude-en-regen-en-zon….in een uur tijd).
 
Wij gebruiken amandelmeel – vandaar dat het een glutenvrije cake is – en amandelen zijn erg voedend. Ze zitten bakkenvol vitamine E, dat ook wel de beauty vitamin wordt genoemd. En die vitamine E pleegt oorlog tegen vijandige vrije radicalen die je huid bombarderen. Ook zit het amandelmeel boordevol magnesium. Goed voor de oh zo belangrijke bloedsomloop. Tjakka! Dus flink botox blokken eten deze week.

Dankzij de vele schoonheidscomponenten die huid-en gezondheidsbevorderend zijn (nog een Scrabble woord), dan hebben jullie misschien hetzelfde dilemma als Jayne: moet ik het Botox blokje nou opeten….of direkt op mijn gezicht smeren?
 
Misschien valt het je op dat er kleine gaatjes aan de oppervlakte van de cake zitten? Dat is voor een citroen-honing drizzle die we er overheen kwasten wanneer de cake warm uit de oven komt. Dat drenkt dan lekker door zodat het nog sappiger wordt. Je zou eventueel je gasten dit weekend ook wijs kunnen maken dat dit de gaatjes zijn van de botox naald… hi hi…

Botox blokjes1 Botox blokjes1

€4 voor een zakje/bakje


* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt , dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!). Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd).
Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.

Rogge zuurdesem juni2016_8

€3,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.