Vrijdag 20 december 2024

Lieve BakBuren 

Opeens is het bijna kerst🫣😱💃🕺

Vrijdag is het 20 december en dat is de winterse zonnewende, oftewel de eerste officiële dag van de winter. Brrrrrr….Dus om ’twee vliegen in een klap te bakken’ hebben we een aanbod verzonnen dat je én warm houdt én kan fungeren voor de kerst.

Komende vrijdagmiddag sturen we jullie ook nog de bak-email met het assortiment voor onze kerstavond bakkerij van 24 december. En dat wordt dan de laatste bakdag van het jaar.


Ons Winter-zonnewende☃️-en-preKerst🎄 assortiment voor deze week is geworden:

Als er iets is om je meteen in de kerstsfeer te krijgen dan is dit brood het wel. 

Dit is al veel vaker ons kerstbrood geweest, maar dit jaar hebben we het verplaatst naar deze week, het Pre-Kerst menu. Ja, ja, er staat namelijk al genoeg lekkers in de planning voor onze kerstavond bakkerij van 24 december. Keuzes keuzes…

Het is een licht volkoren gistbrood met een heerlijk aanwezige walnoten smaak. Door het toevoegen van (veel) rode wijn ontstaat er een aantrekkelijke diepe bijna paarse kleur. Maar wees niet bang, het smaakt echt echt echt niet naar wijn hoor…


Het is heerlijk om dit brood op te eten zoals het is (met boter, of course), maar als je het combineert met kaas (alle soorten zijn mogelijk) dan heb je in één klap een kaas-plank-gang. 

(Dat wordt dan dus kiezen tussen dit brood en de vijgen-honing cake voor die plank. Maar je kunt ook beiden doen hoor; your rules, your house!).

Trouwens, dit maakt verrukkelijke kaas toasties. Mocht je nog kaas over hebben… 

€5,50 per busbrood, 8 bolletjes of artisanale freeform (ca 600+ gram):  geef je aan bij je bestelling welke je wilt? 

Je kent dat gevoel vast wel….te veel zwaar eten, roomsauzen, chocolade, slagroom…dus op een bepaald moment wil je een ‘gewoon’ bruin bammetje. Met boter, pindakaas of jam. Iets om je smaakpapillen – en buik – wat rust te geven. Rennies helpen niet! ha ha.

Dus nu de kerst in aantocht is dachten we dat het handig zou zijn om iets ‘normaals’ op voorraad te hebben (vriezer!) voor de komende feestdagen. Jaja, we denken mee.

Dit zuurdesembrood heeft zijn primeur in de bakkerij gehad in oktober. (We wilden al een poosje een zuurdesembrood ontwikkelen dat én makkelijk in de lunchtrommel past én een bruin/volkoren karakter had). Na vele baksels hadden we het eindelijk onder de knie – en jullie gaven ons de feedback dat dit errrrrg in de smaak viel.

Wat is ons Werkweek bruinbrood eigenlijk? Het is een volkoren ‘bruin’ zuurdesembrood gemaakt van 50% volkoren tarwemeel en 50% gewoon tarwemeel. Voor dit brood gebruiken we een andere starter dan in ons rogge zuurdesembrood. En dat proef je ook – er is een mildere nasmaak in vergelijking met de ietwat zurige smaak van ons geliefde signature rogge zuurdesem. We maken dit in onze busbroodvormen wat leidt tot een rechthoekig brood. We horen je al juichen! Rechthoekige bammetjes voor de lunchtrommel. Hoera!

De houdbaarheidseigenschappen (mooi woord voor galgje) zijn ook uitstekend. Omwikkeld in plasticfolie en aluminiumfolie blijft het bijna een week lang vers op kamertemperatuur of in de koelkast. Uiteraard kun je het ook invriezen (geheel of in plakjes). Dan wordt het ‘easy peasy’  ’s ochtends om een paar sneetjes uit de vriezer te halen voor wanneer je snakt naar ‘gewoon’, eenvoudig en smakelijk.

€4,95 alleen als busbrood verkrijgbaar

Dit is een laidback malse honingcake om je tijdens deze feestdagen gezelschap te houden. Op deze eerste offiële dag van de winter is dit de cake-versie van je lievelings wintertrui. Maar ook de cake-versie van de LBD (=little black dress)…want je kunt het op heel veel verschillende manieren versieren (dwz serveren) tijdens de kerstdagen (zie de serveertips hieronder).

We laten de vijgen langzaam pruttelen in flink wat rode wijn, kaneel, kruidnagel en gember. Dan blijft de smaak van deze suikervrije honingcake mals, zacht en mellow. Omdat de rode wijn een tijdje lekker pruttelt en de cake daarna in de oven gebakken wordt blijft er geen alcohol in achter (dat betekent geen dronken kids). En met die verwarmende kruiden ruikt het voortreffelijk. Ook bij ons in ‘da house’!

We bakken het in onze langere ‘Brick’ bakvormen en dat betekent dat deze cake 24 cm lang wordt en bijna 900g weegt…..Vandaar dat wij het ook verkopen per halve cake (12cm lang), en dat geeft dan 8 goede plakken (ok ok, het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe dik je ze snijdt…). Maar wil je nou toch die hele cake, dan kan dat natuurlijk ook! 

En wanneer je de alinea hieronder leest zou dat geen gek idee zijn….want…

Serveertips

Het verrassende van deze cake is dat het zeker 5 dagen lang goed blijft (en maanden in de vriezer). 

Elke dag wordt ‘ie malserder en sappigerderder. Het heeft een dubbel karakter, want het is heerlijk als ‘gewone’ plak cake voor bij de koffie of thee, maar het kan ook als een sneetje ‘brood’ dienen….het is verrukkelijk met (geiten)kaas, en het kan zeker ook getoast worden. 

Voor de culinaire onderlegden onder jullie – denk meer in de richting van de Franse pain d’epices – dan kun je dit serveren met pâté (of foie gras) bij je kerstdiner. Nu we dan toch op de gastronomische toer zijn, serveer dan een paar plakjes (getoast of niet) bij je kaasplank als afsluitertje van het kerstdiner, net zoals in een sjiek (thuis)restaurant. Doe er een goed stuk blauwe kaas bij op die kaasplank, want samen met die vijgen en rode wijn in de cake zelf heb je een marveilleux ménage à trois. Ooooo la laaaaa. Joyeux Noël.

€4,95 per halve cake (ca 12 cm lang; genoeg voor 8 plakken); €9,50 per hele cake (ca 24 cm lang)

Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed. 

Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.

€4,50 per brood (ca 650 gram)

Geef een reactie