Lieve BakBuren
Hoera! Het is weer kerst🎄en de vakantie- en feestdagen beginnen weer 💃🕺.
We hebben een lekkerrr menu verzonnen met iets voor iedereen! Enne..alles is een aantal dagen goed houdbaar zodat jij goed voorzien bent voor de komende dagen. Bovendien hebben we wat serveertips gegeven voor extra ideeën zodat je hersenen geen overuren hoeven te draaien. Altijd handig hè…
Kom je trouwens bij het ophalen van je bestelling deze dinsdag (17-18.30u) meeproosten met een glaasje home madeglühwein (of sap)?
We hebben onze ‘Kerst Elf’ (Christmas Carol-ine) weer ingevlogen voor extra gezelligheid en de ‘broodnodige’ hulp. Yippee! Ho ho ho.
👉DEADLINE VOOR BESTELLEN IS ZONDAG (22 december) 18u👈
OPHALEN is dinsdag 24 december van 17-18.30u.
EERSTE BAKDAG HIERNA IS VRIJDAG 10 JANUARI 2025.
Ons Kerst🎄2024 assortiment is:
* Het Deluxe Kerstbrood: Santas stollenbollen
We hebben een beetje een haat-liefde verhouding met Kerststollen. De eerste keer toen we ze bakten in 2013 was het niet zo succesvol… we kregen de vruchten niet goed verdeeld door het deeg, de stollen barstten open in de oven, het gedroogde fruit brandde aan….
Dit alles was dusdanig traumatisch dat we zworen om nooit meer een kerststol te bakken. Nooit meer. Never.
Gelukkig hebben we sindsdien betere recepten gevonden en uitgeprobeerd. Met succes. En toch bakken we ze niet elke kerst…want er zit toch nog die kleine overgebleven aarzelings-angst in.
Maar ja, het leven is gemaakt om uitdagingen aan te gaan, dus dit jaar trekken we onze stoere stollen-bakkersschoenen weer aan. En we geven er (no surprise) toch ook wel een eigentijdse twist aan.
In plaats van zo’n grote kerststol (waarvan altijd teveel overblijft en dan vaak wordt weggegooid) hebben we kleinere stollen op het menu staan. Oftewel Santas stollenbollen. Het zijn niet echt bollen – meer langwerpig dan rond – maar ze passen wel in de grote hand van Santa himself.
Elke stollenbol is rijkelijk gevuld met sappige gedroogde vruchten die we eerst een nachtje weken met kerst spices. De amandelspijs in de vulling maken we natuurlijk zelf. En we voegen er een beetje citroenrasp aan toe om het een frisse verrassing te geven. Dan laten we het deeg urenlang rijzen zodat de kerststol luchtig wordt. Tenslotte doen we de amandelspijs in het deeg. Wanneer alles heet uit de oven komt bestrijken we ons stollenbolleke met gesmolten boter. Volgens de Dresdense (jaja, de Duitsers weten veel van stollen maken) traditie helpt dit om de stol extra sappig en smaakvol te houden.
We besprenkelen ze dit jaar niet met poedersuiker. Aan jouw om thuis dat sneeuwlandschap eventueel zelf aan te brengen.
KERST-TIP: Heerlijk om te eten (met boter) bij de kerstmuziek van SkyRadio…. zou Chris Rea nou eindelijk eens thuiskomen voor kerst? En zingt Mariah Carey nou nóg hoger dit jaar?






€4,95 per stollenbol (ca 300 gram)
* Het Kerst gastbrood: Deens roggebrood/Dansk rugbrød
Er zijn een aantal broden in onze bakkerij waar wij supertrots op zijn. Dit is er één van. Donker, moutachtig en sappig, dat is ons Deens roggebrood. Rudolf het Rendier is een grote fan zoals je in de foto ziet.
Weetje: Wist je dat ons Deens roggebrood ook een zuurdesembrood is? Én dat het geen gist bevat?
Na vele jaren, experimentjes, reizen naar Kopenhagen en Deense recepten flink door de vertaalmachines gehaald te hebben, hebben we nu een Deens roggebrood waar we beretrots op zijn. Een rugbrød dat én authentiek is én dat wordt gemaakt met Hollandse ingrediënten. Naast het EKO volkoren roggemeel, een schepje tarwemeel, een beetje zuurdesem (want dit is geen gist brood maar een 100% zuurdesem brood), zonnebloempitten, pompoenpitten en lijnzaden… zijn de geheime Danske (=nu Hollandse) onderdelen van dit brood de donker geroosterde mout en gebroken roggekorrels.
KERST-TIPS: Dit brood is van alle belegmarkten thuis. Beter nog, steel een topidee van de Denen: doe er allerlei toppings op om je eigen smørrebrød te maken. Een perfecte tip voor de feestdagen.
Onze Deense bakbuuf Karen tipte ons ooit dat je voor de traditionele Kerst-smørrebrød er zure haring op kan doen, of eiersalade en ui en drink je er ‘snaps’ bij (maar jenever is een goede vervanger).
Andere Scandi-toppings zijn roomkaas (met citroenrasp) en gerookte zalm; plakjes hardgekookt ei met een klodder mayonaise en een sprinkel tuinkers; rosbief met mosterddressing; gekookte garnaaltjes, ook met plakjes hardgekookt ei en iets met avocado doet het ook altijd goed.
Ons Dansk rugbrød is ook tenminste een week goed houdbaar in de koelkast (en maandenlang in de vriezer), dus voldoende tijd om een aantal smørrebrød suggesties uit te proberen en je eigen favorieten te ontdekken.






€5,25 alleen als busbrood verkrijgbaar (ca 750 gram)
* Ons glutenvrije feestdagenbrood: Zongedroogde tomaten en groene olijvenbrood (gistvrij, glutenvrij)
Smakelijk glutenvrij brood maken is een uitdaging. Maar een uitdaging die wij graag aangaan gezien de populariteit van dit soort broden. Als je fan bent van ons glutenvrije rozemarijn- en zeezoutbrood dan zou dit brood ook op je glutenvrije lijf geschreven kunnen zijn.
Net zoals in het populaire rozemarijn- en zeezoutbrood gebruiken we gemalen lijnzaad als basismeel. Maar daarna ‘vullen’ we het met de feestelijke kerstkleuren: rode zongedroogde tomaten en groene olijven (#totally colour coordinated!). Met een vleugje oregaan om het precies goed op smaak te brengen, heb je een traktatie of je nou wel of niet glutenvrij bent. We bakken het in onze lange ‘Brick’ vorm. Dat betekent dat je 24 cm lang glutenvrij plezier hebt.




KERST-TIP: Dit Kerstbrood is goed te bewaren in de koelkast zodat je hier de gehele Kerst van kunt genieten. Het is heerlijk met kaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade en gerookte zalm.
€8,25 per 24 cm lang Brick vorm (ca 700 g)
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en ‘naakt’ is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood: een tarwe-roggemeel zuurdesembrood dat zijn karakter krijgt van een beetje roggemeel – én onze rogge zuurdesem starter.



€4,50 per brood (ca 650 gram)
*Â Kerst patisserie 1:Â Hazelnoot-bosbessen kersttaart (is ook glutenvrij)
Met al dat (zware) eten in de komende dagen dachten we dat jullie dit jaar meer baat zou hebben bij een frisse kersttaart! Dus bij deze. You’re welcome :=)
Sappige bosbessen in een beslag van gemalen hazelnoten, ricotta, een beetje citroenrasp en een vleugje gember. Afgetopt met nog meer bosbessen en grof gehakte hazelnoten. Yammie!
Het is meerdere dagen goed houdbaar, dus je kan hier het hele weekend van genieten.




KERST-TIP: Vanzelfsprekend is dit hét perfecte kerstdinerdessert. Maar (Jayne d’r tip), het is ook een chique verwennerij als ontbijt of brunch 😱. Uiteraard past het uitstekend bij de koffie of thee…Hadden we je ook al verteld dat het glutenvrij is?
€7,50 per 1/2 taart 16 cm lang, genoeg voor 4 personen;  €14,50 per hele taart, 32 cm lang, genoeg voor 8 personen.
*Â Kerst patisserie 2:Â Merry Madeleines
Onze sinaasappel Madeleines waren de allereerste patisserie die we bakten op onze eerste bakdag in mei 2013. Sindsdien zijn ze één van de bakkerijtoppers gebleven.
Mocht je niet weten wat een Madeleine is, laten we je dan even bijpraten. Een Madeleine is een klassieke Franse patisserie: een luchtig cakeje in de vorm van een schelp. ‘Madeleine’ zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die het onverwachte bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński (jazeker, wie kent hem niet!) kreeg.
De inventieve Madeleine zou deze cakejes hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Slimme tante die boerin. De Franse schrijver Marcel Proust wijdt in zijn bekendste werk À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) enkele bladzijden aan Madeleines. Hij glijdt weg in herinneringen en associaties…. zijn herinneringen zijn bijna net zo lang als onze emails… ;=)
Deze kerst maken we er Merry Madeleines van (nee, nee, geen alcohol) door wat speculaas kruiden te paren met de sinaasappel. Pure kerst in één hap!



KERST-TIP: Maakt een lekker kadootje! Heerlijk bij een kopje thee of koffie (na elke feestmaal). Of serveer ze naast een frisse fruitsalade en/of bolletje roomijs en/of slagroom. Mjam.
€4,95 voor een zakje vol
* Vrijvanallesbehalvesmaak én vegan kerst patisserie: Rudolfs keuteltjes (glutenvrij, suikervrij, lactosevrij, notenvrij én vegan)
Dit baksel hebben we een ‘re-branding‘ gegeven voor de feestdagen. Jullie kennen ze als onze ‘Boeddha bites’ maar de Kerstman had ons gevraagd om tijdelijk iets aan die naam te doen. Dus werd dat Rudolfs keuteltjes….
Deze mini-cakejes zijn én vrijvanalles (gluten, suiker, lactose en noten) én ook nog eens vegan. Gemaakt van een mengsel van glutenvrije melen brengen we ze op smaak met Kerst-specerijen (kaneel, kardemom, gember, venkel en zwarte peper) en een handvol 70% pure chocolade. Heerlijk sappig, ze zijn ook nog eens een aantal dagen goed houdbaar.



KERST-TIP: Met een klodder (plantaardige) crème fraîche, ijs of yoghurt en eventueel fruit ernaast heb je zeer dankbare vegan en/of vrijvan fans.
Een zakje vol van deze vrijvanalles baksels maakt een attente kerstkado 😃
€4,95 voor een zakje vol