Vrijdag 20 maart 2020

Lieve BakBuren

Wij blijven gewoon doorbakken voor zolang als we dat kunnen!
Het is belangrijk voor ons dat we onze omgeving kunnen voorzien van goed brood en baksels in deze uitdagende tijden. (Bakkers vallen officieel onder de vitale beroepen zoals ze dat nu noemen, en we bakken graag voor jullie zolang het mag.)
Een beetje oppeppende vrolijkheid en voedend voedsel tijdens de dagen waarin Corona overheerst is best wel gewenst, toch?
 
Iedereen moet zich comfortabel en veilig voelen bij ons in de bakkerij. Daarom knuffelen en zoenen we niet. Handenschudden ook even niet, maar we verwelkomen jullie toch zeker met een warme glimlach. 
Jullie zijn van harte welkom om te bestellen en om met PIN te betalen, maar mocht je liever willen betalen via een tikkie, dat kan ook, geeft dat gewoon aan.
Maak aub je eigen afweging om te bestellen of nu even niet te bestellen en doe wat voor jou goed voelt. We snappen het volledig, en mochten we je tijdje moeten missen dan zien we je graag een andere keer weer terug.
 
Zoals het nu naar uit ziet – en dat kan met de dag veranderen - kom gewoon binnen zoals normaal. We proberen het zo lang mogelijk zo normaal mogelijk te houden – met respect, met lichamelijke afstand EN met onze gebruikelijke warmte en vrolijkheid.

Ons Sint Patricksdag-en-het-is-officieel-lente assortiment voor deze week wordt:

 

* Het Sint Patricksdagbrood: Iers sodabrood met cranberries en granola topping

Allemachtige leprechauns and shamrocks, we hebben een topper in da house! Het is zeker aan je voorbij gegaan maar vandaag is het Sint Patricksdag (17 maart). Bij zo'n Iers feest hoort er sodabrood. Tussen een brood en een cake in, is dit een feel good traktatie, mocht je hier nog niet mee bekend zijn.

Dit is een sodabrood wiens verrukkelijkheid wordt opgekrikt door het toevoegen van cranberries (mjam), sinaasappelrasp en havervlokken. Bovenop komt een granola-achtig mengsel van haver, amandelschaafsel, sesamzaden en honing. Dat geeft een crunchy contrast aan de zachtere cakey textuur van het brood. Dankzij onze aanpassingen is dit brood niet zoet, maar het verdampt wel heel snel. Komt dat door de magische leprechauns? (Die Ierse groene grappige mannetjes die je overal ziet tijdens St. P’s dag). Mmmmm. Maybe not…Het is gewoon verrekte lekker!

 
Iers soda met cranberries3 Iers soda met cranberries3
€4,95 alleen in de enige echte traditionele ronde vorm (ca 550 gram)

 

* Het lente gast brood: Tuinkruiden brood

Komende vrijdag/zaterdag wordt officieel de eerste dag van de lente. We kunnen dit niet vieren in de cafes, dus zullen we genoodzaakt zijn om dat nu enigzins thuis te doen.
 
Dit licht volkorenbrood is vol verschillende verse tuinkruiden. Het wordt nog luchtiger door het gebruik van yoghurt. Bovenop zitten havervlokken om een interessant contrast te geven – als ze tenminste niet wegwaaien in onze heteluchtovens – net zoals een foute toupet tijdens een waaierige strandwandeling….
Dit is het perfekte gezelschap voor zowel bij een weekendontbijt/brunch als de barbecue (ja zeg, staat 'ie al??). Het gaat uitstekend met allerlei eiergerechten, vleeswaren en gerookte zalm. Het geeft ook een eigentijdse twist aan tosti’s, en is goed dompelbaar in kruidige olijfolie.
 
Tuinkruiden yoghurt bolletjes2018_1 Tuinkruiden yoghurt bolletjes2018_1
€4,95 per busbrood, 8 bolletjes of free form (ca 650 gram)

 

* 3e-vrijdag-van-de-maand glutenvrij brood: Multikleuren maisbrood

Ons multi-kleuren maisbrood laat direct zien dat de lente er is: een chunky zonnig geel brood, ruim gevuld met oranje wortel, groene bosui en bruine spikkels chiazaad. 
 
Dit is een soort focaccia voor de glutenvrijers – of gewone voor de liefhebbers: hartig én smaakvol. Je kan het in blokjes snijden en ze zo opeten, horizontaal door midden snijden en dan beleggen als een sandwich, of zelfs beleg en smeersels er bovenop strijken.
 
We gebruiken geen gist maar een mengsel van bakpoeder en bicarbonaat. Deze laatste geeft een smaak/geur zoals in ons geliefde Iers soda brood. We verkopen deze glutenvrije gezondheid in een (voor ons) ongebruikelijk formaat: een 10x20cm langwerpige plak à la een focaccia.
 
Dit brood blijft een aantal dagen lang goed in de koelkast, dus je kan hier lang van genieten. Het is heerlijk met kaas, roomkaas, eiergerechten, avocado, hummus, olijven tapenade, gegrilde groenten, gerookte zalm en vleeswaren.
 
GV multikleuren maisbrood blokjes GV multikleuren maisbrood blokjes
GV multikleuren maisbrood blokjes GV multikleuren maisbrood blokjes
€3,75 per blok (10x20cm)
 
 
* Patisserie: Traditioneel Ierse Barmbrack

Onze traditionele Ierse Barmbrack is altijd zeer populair wanneer we het bakken met Halloween.

Voor de nieuwere bakburen, de Barmbrack (of báirín breac in het Iers: báirín =  busbrood, breac = gespikkeld, vooral door de rozijnen erin) is een traditionele Halloween traktatie in Ierland. Dan, volgens de Ierse traditie, stoppen we er kleine verrassinkjes in om het komende jaar te voorspellen (bijvoorbeeld, een muntje = je wordt rijk). Maar voor Sint Patricksdag doen we het anders. We laten de muntjes, stokjes en erwtjes eruit.

Barmbrack zit tussen een cake en een brood in, bevat weinig suiker, en zelfs geen boter. (Dat betekent dat het ook prima is voor onze lactosevrije bakburen). Wat zit er dan wel in?! Simpelweg, geweekte-in-thee-gedroogde-vruchten en dan gebonden met ei, bloem, kruiden en geraspte sinaasappel. In het kort: een super stuk heerlijke cake! We bakken het deze week in lange 24cm cakevormen. Van een halve cake kun je makkelijk tenminste 10 plakken snijden, en het blijft dagenlang goed. Het wordt eigenlijk steeds sappiger en lekkerder met de dagen…..

Guinness Barmbrack2 Guinness Barmbrack2

€4,95 per halve cake van 12 cm lang (genoeg voor 10 plakken) of €9 per hele cake van 24 cm lang

 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem sept2018_1

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.