Vrijdag 27 maart 2020

Lieve BakBuren

Hartstikke bedankt dat we op een veilige afstand afgelopen vrijdag zoveel bestellingen konden overhandigen.
Door de bestellingen én in papier én in tasjes in te pakken liep alles soepel en vlot.
Met de nieuwe maatregelen van gisteravond, houden we deze voorlopig nog aan.
 
Helaas is het minder gezellig dan normaal – geen knuffel, weinig tot geen praatje – maar op dit moment is het niet anders. Wij willen jullie echt graag zolang mogelijk van lekker brood en baksels blijven voorzien en als dit is 'what it takes' dan so be it.
 
Afgelopen vrijdag kregen de tikkie liefhebbers direct hun tasjes mee aan de deur. Dan konden jullie weer snel verder op pad gaan. De 'pinners' konden even snel naar binnen voor de betaling. Hier geen supermarktdrukte, en op deze manier is het is goed te doen.
 
We hebben nu een nieuw betalings-riedeltje verzonnen:
 
Tikkie voor een kwikkie
Pinnen? Kom binnen
 
Voorlopig hebben we besloten om tijdelijk elke week ook een glutenvrij brood in het assortiment op te nemen zodat onze glutenvrijers ook onder de pannen zijn.
 
Ons blijf-gezond-fit-en-vrolijk assortiment voor deze week wordt:
 

* Het ‘gast’ brood: Wortel-sesambrood

Dit brood ziet er vrolijk en grappig uit met zijn oranje en zwarte spikkels.
Het heeft niet alleen een opvallend uiterlijk, maar ook een verrassend achtergrondverhaal. Laten we je even bijpraten in de commerciële bakkerswereld.
Zoals iedereen weet is sinaasappelsap een goede bron van vitamine C. Maar er is veel onenigheid tussen ambachtelijke bakkers over het gebruik van vitamine C in brood…..
Ascorbinezuur (beter bekend als de vitamine C pillen die veel mensen slikken tijdens de wintermaanden) wordt veel gebruikt in de massa-brood-bakkerij-wereld om brood een rondere rijs te geven. Maar omdat ascorbinezuur op de lijst van toevoegers staat, willen veel artisanale bakkers het absoluut niet gebruiken. Dus in plaats van al dat gezeur over zo’n zuur toevoegen, zijn we inventief geworden – we gebruiken sinaasappelsap. En na zoveel sinaasappelrasp gebruikt te hebben afgelopen vrijdag (cranberry sodabrood en de Barmbrack) hebben we best wel veel sap beschikbaar.
 
Wanneer je sinaasappelsap samen met wortels en sesamzaden gebruikt win je op alle fronten: een goed gerezen vorm, een sap-pig brood (geen bewuste woordspeling hoor…) en een heerlijke smaak. Plus veel gezondheidsvoordelen van wortels en de kleine sesamzaadjes. Een win-win situatie.

Heerlijk met hartig beleg of zelfs au naturel met wat roomboter (of course). Sjoerds cheffie tip is om het in olijfolie gewoon te dippen. Kortom, een vrolijk brood dat goed gaat met allerlei soorten hartig beleg en ook met soep. Jam en pindakaas zo ook net kunnen….maar net.

En wortels zijn niet vies, eh…..?
 
Wortel-sesam doorgesneden Wortel-sesam doorgesneden

€4,95 per busbrood/freeform/8 bolletjes (ca 600 gram)

 

* Patisserie: Peer amandeltaart (ook toevallig nog eens glutenvrij)

Een beetje fris en fruitig leek ons een goed idee deze week. Dat gaat zeker lukken met dit oorspronkelijke Franse recept.  Oooo la la et chic alors. Een boterige amandel-citroen beslag met plakjes rijpe peren dakpansgewijs erin gedrukt en dan goudbruin gebakken. Onweerstaanbaar! Kortom, deze week een tranche finesse.
 
We maken deze taart in een 33 cm lang langwerpige taartvorm. 2 tranches = 1/4 taart is genoeg voor 2 personen.
 
Peer & amandel taart2 Peer & amandel taart2
Peer & amandel taart2 Peer & amandel taart2
€2,95 voor 2 tranches; €11 voor een hele taart (33 cm lang)
 

* Glutenvrij brood: Maanzaadbrood (NIEUW! NIEUW!)

Een glutenvrij gistbrood op basis van rijstemeel en havermeel dat vol met maanzaad zit. Er zitten er zoveel in dat je een kietelende knisper bij elke hap hebt. Kinky ;=) Oh ja, en lekker ook.
Dit brood ziet er uit als een ‘echt’ (glutenvol) brood en heeft wel een vergelijkbare textuur. Dat betekent dat je je glutenvolle huisgenoten hiermee zeker blij kan verrassen. Bovendien gaat het perfect met alle soorten beleg, hartig en zoet.

GV Maanzaad chiazaad brood2 GV Maanzaad chiazaad brood2

€5,50 per hele busbrood (500+ g)

 
 
* Ons ‘vaste’ brood: Zuurdesem brood
 
Dit is ons dagelijkse brood, en terwijl dat misschien heel gewoon klinkt, dit is een buitengewone traktatie – en dat elke dag! Dit is een brood dat je voor alles kunt gebruiken : met hartig of zoet beleg, en 'naakt' is ook goed (we hebben het hier niet over in wat voor staat je het eet – dat moet je zelf weten en wij hoeven niet op de hoogte gehouden te worden over alles!!).
Het maakt ook fantastische toast en croutons; deze laatste voor op soepen en salades (tip van chef Sjoerd). Dit is onze versie van het Franse ‘pain de campagne’ brood dat meer karakter krijgt van een beetje roggemeel.
 
Rogge zuurdesem maart2018_3

€3,75 per brood (ca 650 gram)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.